Katamari is een franchise die al lang meeloopt, maar Katamari Forever is de eerste uit de reeks die op de PlayStation 3 verschijnt. Eerder verscheen al wel Beautiful Katamari op de Xbox 360. Maar wat heeft de PS3-titel nu te bieden?

Het begin
Het begin van het verhaal wordt gepresenteerd, zoals je dat gewend bent uit de franchise: op een humoristische manier. De game kent een vrolijke cartoony stijl als vanouds. De koning is het spoor bijster en ligt in coma, want een vreselijke gebeurtenis heeft ervoor gezorgd dat alle sterren uit de hemel zijn verdwenen. Aan jou de taak al deze sterren terug te brengen. Dit alles zal gaan zoals we van Katamari gewend zijn.

Katamari Forever Screenshot 121443 Katamari Forever Screenshot 121442 Katamari Forever Screenshot 121441

Katamari principe uitgelegd
Wellicht ben jij nog niet bekend met de Katamari franchise, dus daarom volgt hier nog even kort een uitleg. Katamari is een puzzel/avonturen spelletje. Jouw katamari is een soort kleefbal en daarmee rol je door levels en moet je over allerlei objecten rollen. Je begint als kleine bol en door over de diverse objecten heen te rollen, mits die kleiner zijn dan de omvang van jouw Katamari, word je groter. De objecten die aan je Katamari blijven kleven zijn de gekste dingen: schoenen, flesjes, punaises en veel meer.

30 afwisselende levels
In Katamari Forever doe je dit in 30 levels, die meer divers en groter dan ooit zijn, dus dat is een goed teken. Er zullen geheel nieuwe levels in de game zitten, maar keren bekende maps terug. Dit concept is grappig uitgewerkt. Oude levels zijn zwart-wit gekleurd waarbij je kleur moet aanbrengen, en deze vinden allemaal plaats in de gedachten van de 'King of all Cosmos'. De nieuwe gebieden vinden gewoon in het hier en nu plaats, waarin je net zoals in de oude levels troep moet oprollen. Het enige verschil is dat je dit niet doet om kleur aan te brengen, maar om sterren te verdienen.

Katamari Forever Screenshot 121434 Katamari Forever Screenshot 121433 Katamari Forever Screenshot 121432

Nieuwe optie
De levels zijn niet de enige nieuwe dingen in de game. Er zit sowieso een geheel nieuwe mogelijkheid in het spel, namelijk de "Prince Hop". Dit houdt in dat je kunt springen, wat je overigens doet door gewoon even met je controller te schudden. Het is leuk dat deze optie er in zit en zodoende wordt er toch nog een mogelijkheid van de SIXAXIS controller benut. Voor de rest is het gewoon over troep rollen, waarbij de besturing prima werkt. Met de beide pookjes bestuur je het balletje en rol je makkelijk alle kanten op. Wees niet gevreesd als je het niet kunt, dankzij een simpele tutorial heb je dit zo onder de knie.

Enkel offline multiplayer
Zoals al eerder aangehaald verscheen vorig jaar Beautiful Katamari op de Xbox 360. Helaas moet gezegd worden dat die game het op één vlak beter deed dan Katamari Forever nu, en dat is de replaywaarde verhogen door online opties. Katamari Forever kent enkel een offline multiplayer. Wel heb je online leaderboards maar meer dan dat is het helaas niet.

Katamari Forever Screenshot 115880 Katamari Forever Screenshot 115879 Katamari Forever Screenshot 115878

Stabiele sound en vormgeving
Als dit het enige minpunt is, valt de schade nog wel mee voor Katamari Forever nietwaar. Verder zit de game gewoon stabiel in elkaar. De soundtrack is prima verzorgd. Diverse vrolijke Japanse popdeuntjes doen de ronde, en dat past allemaal naadloos bij de sfeer in de game. Want qua vormgeving is Katamari Forever ook erg kleurrijk en opgewekt. Verwacht echter geen hoogstaande graphics, maar dat hoeft ook niet bij een game als deze. Het oogt allemaal simpel en lief, en dat is prima.

Race tegen de klok
Hoewel de graphics simpel zijn, is de game dat niet altijd. In elk level race je namelijk tegen de klok. Je hebt maar een vaste tijd om met jouw Katamari een bepaalde omvang te krijgen. Kortom: ben jij een natuurtalent in puimruimen en kun jij snel over die troep heen rollen? Dit lijkt in ieder geval makkelijker dan het soms is. Maar dat is dan maar weer goed ook, want dit verhoogd de uitdaging aanzienlijk. Toch is de vraag voor wie deze game nu is weggelegd, want uiteindelijk biedt Katamari Forever gewoon steeds hetzelfde. De gameplay is weinig variërend, je zult steeds de levels doorlopen en met een balletje over voorwerpen heen rollen.

Leuk voor even maar niet forever
Als dit jouw aanspreekt is Katamari Forever zeker een leuke titel. Het concept was al origineel en goed: al rollend over voorwerpen gaan om op die manier een steeds groter omvang te bereiken. Met 30 levels kun je uit de voeten, waarbij er een leuke mix is van nieuwe levels en oude bekenden. Jammer is alleen dat de game een complete online modus mist. Hierdoor zul je het spel niet 'forever' willen spelen en is het maar leuk voor even. De game is niet slecht, maar alleen aan te raden voor PlayStation 3 gamers die van gekke, Japanse spellen houden.