Terwijl de eerste DiRT nog om het 'World Rally Championship' (WRC) draaide, gaat het er in DiRT 2 allemaal wat ruiger, stoerder en harder aan toe. De WRC heeft namelijk plaatsgemaakt voor de DiRT World Tour en de X Games. De X Games is een jaarlijkse, wereldwijde wedstrijd in veel verschillende extreme sporten. En in DiRT 2 draait het dus om de sport rally.

Colin McRae: DiRT 2 Screenshot 121264 Colin McRae: DiRT 2 Screenshot 121270 Colin McRae: DiRT 2 Screenshot 121262

De hele wereld rond
Zoals de naam al doet vermoeden, zul je de hele wereld rond moeten nu je mee doet met de DiRT World Tour. Hierdoor beleef je veel in de game en zul je ook veel verschillende herkenbare delen in de wereld tegenkomen. Je zult namelijk moeten racen in Baja (Californië), Los Angeles, Utah, Marokko, Maleisië, China, Japan, London en Kroatië.

Vervolgens kun je kiezen uit het bekende rally racen (van checkpoint naar checkpoint tegen de klok), rallycross (met auto’s in en door een stadion racen), Raid, wat inhoudt dat je met zware, grote auto’s met zijn allen een circuit aflegt en nog veel meer. Al deze racetypes kun je zowel offline als online spelen. Er zijn ook drie verschillende X Games toernooien, verdeeld over drie grote continenten, namelijk de X Games Europe, Asia en America.

In het begin van de game zul je starten als nieuweling, en reis je de hele wereld rond in jouw camper, met je crew en jouw auto’s. Hoewel je genoeg keuze hebt in verschillende auto’s, zul je al gauw maar één auto voor een bepaald soort race gaan gebruik. Zo krijg je dus echt het gevoel dat jij met jouw eigen vertrouwde rallybolides allerlei verschillende wedstrijden over de hele wereld aangaat.

Colin McRae: DiRT 2 Screenshot 126862 Colin McRae: DiRT 2 Screenshot 90452 Colin McRae: DiRT 2 Screenshot 90450

Let's get dirty!
In de game zul je verschillende rally- en off-roadauto's tot je beschikking hebben. Voor elk racetype in de game zijn er ongeveer tien auto's waar je uit kunt kiezen. In het begin krijg en koop je zo'n vier wagens voor de verschillende soorten racen en daarmee zul je waarschijnlijk de hele game mee doen. In tegenstelling in games als Gran Turismo, zul je je namelijk echt aan bepaalde auto's gaan hechten en voelt het ook vertrouwder aan om in die auto's te rijden. En wees niet bang dat jouw auto na een tijdje een roestbak wordt die de rest niet meer bij kan houden, want deze is natuurlijk ook te upgraden, naarmate je in rang stijgt.

Dit upgraden is helaas niet erg uitgebreid. Je kunt namelijk alleen maar simpele dingen als een professionele upgrade kopen, waardoor de acceleratie, topsnelheid en de rijeigenschappen beter worden. Daarnaast kun je jouw auto wel naar eigen smaak aanpassen door middel van een speelgoedje op je dashboard of aan je achteruitkijkspiegel. Zo kun je op je dashboard een leuke hoela girl, een mummie en zelfs een Minion uit Overlord neerzetten.

Ook zijn er ‘liveries’ in de game beschikbaar. Dat zijn verschillende kleuren en logopakketten voor jouw auto, van bijvoorbeeld de bandenservice SLIME, de energydrink Monster Energy en meer. Dit allemaal is nieuw in de DiRT franchise en erg vet verwerkt in de game. Je zult hierdoor echt het gevoel hebben in jouw eigen auto te racen.

Voordat je uiteindelijk met het racen zelf begint, heb je ook nog de optie om verschillende instellingen van de auto waarmee je gaat racen, aan te passen. Dit is een leuke, en niet al te ingewikkelde, nieuwe toevoeging aan de game en stelt je in staat dingen speciaal voor bepaalde races in te stellen. En als jij die instellingen overhoop gooit voor de race, zul je dat ook echt wel merken!

Colin McRae: DiRT 2 Screenshot 101904 Colin McRae: DiRT 2 Screenshot 90458 Colin McRae: DiRT 2 Screenshot 90456

Keihard racen…
Nu je jouw auto’s hebt uitgekozen, een mooi kleurtje hebt gegeven en leuke dobbelstenen aan je spiegel hebt gehangen, kun je eindelijk gaan racen! En hier zul je niet snel genoeg van krijgen. DiRT 2 maakt namelijk gebruik van dezelfde engine als Race Driver: GRID, wat zeker een groot pluspunt is van de game.

De auto’s bewegen geweldig realistisch en de computergestuurde tegenstanders zijn ook zeker niet de slechtste. Maar wat soms irritant kan zijn, bij een race met meerdere tegelijk, is dat je bijna altijd met z'n alle vast komt te zitten in de eerste bocht van het circuit. Iedereen geeft namelijk maar gewoon vol gas en dat kan nogal irritant zijn. De computergestuurde tegenstanders zullen namelijk nooit wat minder gas geven, om niet in de drukte terecht te komen.

Na een tijdje oefenen, zul je de tegenstanders voorbij scheuren in de bochten, maar dan kun je er natuurlijk altijd nog voor kiezen om de moeilijkheidsgraad net wat hoger te zetten. Dit is erg handig, dat je dit ten aller tijden kunt doen, als het wat te moeilijk of te makkelijk wordt.

Colin McRae: DiRT 2 Screenshot 126870 Colin McRae: DiRT 2 Screenshot 126868 Colin McRae: DiRT 2 Screenshot 126866

…en weer terugspoelen
Zodra er iets misgaat tijdens het racen, als je bijvoorbeeld tegen een boom aanknalt, negen keer omrolt of een gigantische crash veroorzaakt, kun je even snel de handige flashbacks in de game gebruiken. Dit werkt heel simpel door op de desbetreffende knop te drukken, terug te spoelen naar het gewenste punt in de race en hetzelfde stukje nu goed te doen.

Nu zul je misschien denken dat het hierdoor veel te makkelijk wordt, maar dat valt heel erg mee. Je kunt namelijk, door de moeilijkheidsgraad aan te passen, zelf instellen hoeveel flashbacks je in een race tot je beschikking wilt hebben. Hierdoor kun je dus van te voren nagaan of jij veel flashbacks nodig hebt, of je er als gevorderde DiRT speler slechts één of twee zult gebruiken. Kortom, de gameplay van DiRT 2 werkt perfect, en er is dan ook vrijwel niets op aan te merken.

Colin McRae: DiRT 2 Screenshot 71696 Colin McRae: DiRT 2 Screenshot 71694 Colin McRae: DiRT 2 Screenshot 71692

Moddervette graphics!
DiRT 2 ziet er heel erg goed uit. De auto’s zijn van alle details voorzien, het water spat uitermate realistisch tegen je vooruit en de modder vliegt om je oren! En als jouw race voorbij is, kun je nog de replay bekijken om nog een keer van het spektakel te genieten.

De verschillende camerapunten zijn erg mooi in elkaar gezet en hierdoor leuk om naar te kijken, vooral omdat je dan goed alle details van de effecten en omgeving kunt bekijken. Maar wat dan weer wel jammer is, is dat je de verschillende replays niet op kunt slaan om later vervolgens weer aan anderen te laten zien.

En zelfs als je crasht, zal dat ook erg vet zijn om terug te zien. Het schademodel in de game ziet er namelijk erg goed en realistisch uit. Het is tot nu toe misschien wel één van de mooiste schademodellen in een game. Dit is dan ook zeker één van de groostste verbeteringen in deze game, ten opzichte van het vroige deel.

Daarnaast bevat de game ook een zeer mooi vormgegeven en interactief menu, wat eigenlijk gewoon jouw camper met een stukje grond erbij is. En, zoals al eerder genoemd, zul je dus de hele wereld rondrijden, en daardoor zal jouw stukje grond er steeds anders uit zien. Dit is erg leuk gedaan en zeer origineel, er is namelijk nog geen game met een soortgelijk menu geweest.

Colin McRae: DiRT 2 Screenshot 71700 Colin McRae: DiRT 2 Screenshot 71698 Colin McRae: DiRT 2 Screenshot 121268

Brullende motoren en goede muziek
Zoals jullie eerder konden lezen, bevat DiRT 2 een hele mooie soundtrack, en alsof dat niet genoeg is, worden deze in de game ook nog eens live gespeeld. Tijdens de evenement zijn de bands namelijk allemaal aanwezig op een fictief podium, waar een presentator alles bij elkaar praat. Wanneer je vervolgens even stopt met feesten en gaat racen, brullen de motoren van de auto’s uit je speakers. De piepende banden hoor je duidelijk en de crashen laten je in het begin zelfs schrikken. Kortom, ook dit voegt weer wat toe aan de leuke DiRT 2 sfeer.

Conclusie
Ondanks dat het oude WRC-gevoel met Colin McRae in de hoofdrol niet meer aanwezig is in de game, is het Codemasters gelukt om een geweldig spel neer te zetten. De game draait niet meer alleen om rally, maar bevat nu veel meer soorten racetypes. Het spel is hierdoor toegankelijk voor iedereen. Mede door de mooie graphics, leuke details en goede gameplay, is Colin McRae: DiRT 2 een echte toptitel die iedereen in huis moet halen.