Misschien heb je nog nooit van haar gehoord, maar Jillian Michaels schijnt een beroemde Amerikaanse fintess trainer te zijn. En in de game is zij als het ware je persoonlijke professionele trainer. Hoewel, zo professioneel wordt het niet, het lijkt eerder een poging om snel geld te verdienen.

De opties
Wat meteen opvalt zodra je de game opstart is namelijk de weinig mogelijkheden die je hebt. Waar het hoofdzakelijk om draait in de game is het trainen van diverse lichaamsonderdelen om op die manier af te vallen of sterker te worden. Er zijn vier trainingen die je kunt volgen: Weight Loss, Intervaks, Strenghth Training en Hill Climb.

Vooraf selecteer je de moeilijkheidsgraad: makkelijk, medium of moelijk en het aantal minuten dat je iets wilt doen: 5,10,15,30,40 of 60 minuten. Nu kun je aan de slag! Bij Weight Loss heb je het Balance Board nodig, een nunchuck en een Wiimote. Je plaats de nunchuck en Wiimote achter je rug, beweegt druk met je armen en gelijktijdig moet je hard lopen op het Balance Board.

Jillian Michaels' Fitness Ultimatum 2009 Screenshot 127031 Jillian Michaels' Fitness Ultimatum 2009 Screenshot 127030 Jillian Michaels' Fitness Ultimatum 2009 Screenshot 127029

Geen goede besturing
Wat meteen opvalt is dat de besturing niet je van het is. Het rennen gaat niet heel smooth en je merkt meteen dat hardlopen met Wii Fit een stuk soepelder verloopt. De game pakt gewoon niet op wat jij wilt doen. Na een paar minuten gerend te hebben, kun je op de weg rechts op linksaf slaan en kiezen uit een paar mogelijkheden: paint grenade toss, cannon attack, boxing etc.

Beperkte mogelijkheden
Dit zijn de zogeheten custom workout opties, deze keren het hele spel terug en zijn eigenlijk ook het leukste om te doen. Want ook met de andere drie opties in de trainingen begin en eindig je hetzelfde: een beetje rennen, een custom workout doen, en weer rennen. Spannender dan dit wordt het allemaal niet. Eerlijk is eerlijk: deze beperkte keuze mogelijkheid is gewoon slecht. Er wordt geprobeerd dit leuk te camoufleren met een leuke chick die het presenteert, maar ook daar word je al snel gek van.

Slecht audio commentaar
Het commentaar dat Michaels tijdens de trainingen geeft is super saai en ze kent hoogstens één zin, om je zogenaamd aan te moedigen, "You can do it". Dus ook met het geluid is het slecht gesteld. Maar wat nog veel meer om te huilen is zijn de grafische beperkingen van dit spel. Kent de Wii überhaupt een game die er zo slecht uitziet?

Jillian Michaels' Fitness Ultimatum 2009 Screenshot 127028 Jillian Michaels' Fitness Ultimatum 2009 Screenshot 127027 Jillian Michaels' Fitness Ultimatum 2009 Screenshot 127026

Grafisch enorm achterhaald
Als je op een gegeven moment van het ene boomstammetje naar het andere moet springen, besef je logischerwijs dat het blauwe water moet zijn. Zet je verstand aan de kant, had je het dan überhaupt als water herkend? En zo enorm slecht is het met de hele omgeving van het spel gesteld. Natuurlijk zijn de grafische aspecten in een fitness game niet het belangrijkste maar enige aandacht mag er wal aan geschonken worden. Iets dat nu duidelijk niet is gebeurd!

Muziek selecteren
Heeft Jillian Michaels' Fitness Ultimatum 2009 dan helemaal niets goeds te bieden? Eén dingetje is leuk gedaan. Tijdens het 'sporten' kun je met de pijltjestoetsen op je Wiimote andere muzieknummers selecteren. Variatie in muziek is met een game als deze van belang en daar is dan ook gedacht. Maar helaas is dit echt het enige dat de game goed doet. Want de inhoud is meer dan schaars. De vraag is ook überhaupt of het werkt 'weight loss' versus 'strength training', alle opties lijken namelijk op elkaar. Ga lang genoeg door en je krijgt vanzelf spierpijn, maar dat is iets anders dan effect.

Pijnlijk slecht
Het mag duidelijk zijn: Jillian Michaels' Fitness Ultimatum 2009 is helaas een pijnlijk slechte game geworden. Het enige dat de game aanbiedt zijn vier trainingen die super kort en eentonig zijn en ook nog eens op elkaar lijken. Daarnaast werkt de besturing absoluut niet altijd zoals het moet en is het slecht gesteld met de voice over van Michaels. Dan hebben we het nog niet over het grafische deel gehad waar je echt van gaat huilen. De makers van de game hebbben duidelijk het woord variatie niet gekend. Alleen iemand die spierpijn wil beleven op een Balance Board kan dit spel aanschaffen maar dan nog zouden we zeggen: Doe dat nou niet!