Bij een jaarlijks terugkerende franchise is het gewoon om in een review alle nieuwe features op te noemen. Klaarblijkelijk heeft ook Electronic Arts daar aan gedacht en wilde het bedrijf zeker zijn dat we niks over het hoofd zagen. Het eerste wat namelijk tevoorschijn kwam bij het opstarten van het spel was een scherm waarin puntsgewijs de nieuwe features werden getoond en uitgelegd. Het merendeel hiervan is ook terug te vinden in de PS3 en 360-versie. Wat wel nieuw is in de Wii versie van Tiger Woods PGA Tour 10 is uiteraard het gebuik van Wii MotionPlus!.

Wii MotionPlus
Nadat Electronic Arts al eerder de MotionPlus! had geïmplementeerd in Grand Slam Tennis, is het nu de beurt aan de nieuwste telg uit de Tiger Woods PGA serie om gebruik te maken van Nintendo's nieuwste besturingsfeature. Uiteraard leent een golfgame hier zich perfect voor. De vraag is alleen of het goed wordt toegepast.

Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 115678 Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 109246 Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 108080

Net zoals in elke golfgame voor de Wii, is het ook in Tiger Woods 10 de bedoeling om met de Wiimote een zwieper te geven, alsof je echt op het golfparcours staat. De MotionPlus! geeft hier echt een nieuwe dimensie aan. De feature registreert op een nauwkeurige manier jouw slagbeweging wat gelijk terug te zien is op het scherm. Dit zorgt dan ook voor de meest intuïtieve en nauwkeurige golfgame dat we tot zover gespeeld hebben.

Jouw hele slagbeweging, los van de weersomstandigheden, is bepalend voor waar de bal terecht komt. De kracht en de rotatie van de swing zijn hierin heel belangrijk. Het is dan ook handig dat er na elke slag een plaatje te zien is op het scherm is waarin wordt aangegeven hoe de laatste bal geraakt werd, zodat je kunt nagaan wat er verkeerd ging. En het mogelijk is om constant jouw golfswing te verbeteren. De uitdaging die de game hierdoor biedt is enorm. Vanuit de huiskamer een birdie of zelfs een eagle slaan, heeft nog nooit zo heerlijk gevoeld.

Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 108079 Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 115679 Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 109242

Disc Golf
De swings kunnen uitgeoefend worden in een flink aantal spelvarianten. Uiteraard zal het mogelijk zijn om je omhoog te werken in de My Career modus, waar de Tournament Challenge een nieuwe spelvariant is. Hierin wordt de speler uitgedaagd om de meest legendarische momenten in de recente golfgeschiedenis na te spelen, waaronder veel momenten van Tiger Woods zelf. Deze uitdagingen gaan vooraf vergezeld met de echte TV-beelden en commentaar van Tiger Woods. Dit zal vooral de golfliefhebber goed doen, maar mede door de vele unlockables, is het ook voor de non-golfer, zoals ik, heel leuk.

Een ander nieuw spelmodus is Disc Golf. Discusgolf blijkt een van de snelstgroeiende sporten in de Verenigde Staten te zijn. De regels zijn grotendeel hetzelfde als het normale golfspelletje, alleen wordt er nu gebruik gemaakt van een discus in plaat van de golfbal en club. Disc Golf is minder uitdagend en sneller onder de knie te krijgen dan golf, en is juist daarom een welkome afwisseling.

Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 115677 Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 106802 Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 106803

Naast deze nieuwe spelmodi zijn er ook de vertrouwde speltypes aanwezig. Stroke Play, Match Play en andere traditionele varianten, arcade- en minispellen, en de Golf Party modus zorgen ervoor dat Tiger Woods PGA Tour 10 een bijzonder hoge replay waarde heeft. Je zult nooit klaar zijn met de game.

Ook in de online multiplayer modus is er een nieuwe spelvariant in de vorm van Live Tournaments. In dit speltype kun je het opnemen tegen spelers over de hele wereld voor de eerste plaats op de ranglijst. Bovendien kun je het opnemen tegen de professionele spelers als er een daadwerkelijke golftoernooi aan de gang is. De scores van de profs worden dan bijgehouden, en kun jij je meten met de grootheden uit de sport.

Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 108077 Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 106805 Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 109257

Gekleineer
Grafisch gezien ziet de game er prima uit. De golfbanen liggen er goed bij en de omgevingen zijn zeer aangenaam. Een minpuntje is dat er aan de omgevingen buiten het golfparcours ogenschijnlijk minder aandacht is geschonken. Een goed voorbeeld is de golfbaan Turnberry, gelegen aan de zuidwest kust van Schotland, en de zee is meermaals te zien. Helaas blijkt deze nauwelijks leven te vertonen.

Een ander minpuntje is het commentaar. Hoewel er niks aan te merken is op het muziek en de geluidseffecten, zul je je wel snel ergeren aan het commentaar, verzorgd door Kelly Tilghman en Scott van Pelt. Dat komt niet alleen door hun gekleineer naar aanleiding van mijn slechte prestaties, maar ook door de eentonigheid ervan. Bovendien valt het duo regelmatig in herhaling.

Realistisch
Al met al valt er met deze minpuntjes zeer goed te leven. Bovendien is Tiger Woods PGA Tour 10 erg verslavend doordat dit de meest intuïtieve en realistische golf game is. Pas dus maar op voor je schouder! De uitdaging is zeer groot om goed te presteren en jouw swing te verbeteren. Verder biedt de game een reeks aan alternatieve spelmodi, zoals Disc Golf en arcade-spellen. Bovendien zijn er zowel offline als online zeer leuke en uitdagende multiplayer mogelijkheden. Dit alles wordt gepresenteerd met goede graphics en geluid, op een enkele kanttekening na.