Van zinloos speelgoed naar digitale ballengame
De Madballs waren er ongeveer twintig jaar geleden al en de maker van de vreemde dingen plant net een aantal nieuwe modellen voor de herfst. Het zijn rubberen ballen ten grootte van een tennisbal, maar dan gewoonweg vreemd. De ballen hebben namelijk niet de standaardvorm die je van een bal gewend bent. Ze komen in alle soorten voorbij van rottende mummies, trollen met een rugbyhelm op tot eenvoudige bloeddoorlopen oogballen.

Je kan door hun vorm niet echt veel met de Madballs. Ze rollen niet goed, zijn niet geschikt om mee te honkballen of voetballen en ze maken ook geen geluid. Het enige wat je er mee kan doen is een keertje overgooien zou je zeggen, maar ontwikkelaar Playbrains had andere plannen met ze. Zij is verantwoordelijk voor de digitale vorm van Madballs op Xbox Live Arcade en hier rollen de ballen wel.

Madballs in Babo Invasion Screenshot 119701 Madballs in Babo Invasion Screenshot 114403 Madballs in Babo Invasion Screenshot 119700

De ballen zijn er in twee facties: De Scorched zijn een slecht ras die de planeet Babo binnen komen vallen en de Babo zijn de lokale inwoners die zich hier natuurlijk tegen verzetten. Je kan zelf kiezen voor welk ras je wil spelen in de Singleplayer Campaign modus, welke maar liefst tien levels biedt met verschillende thema’s.

Rolt lekker
Naarmate het spel vordert zal je jezelf namelijk in jungle-, ruimte- en winterlevels bevinden, waar je eigenlijk niets anders doet dan rollen, vijanden knallen en proberen te overleven. Alles in de levels is geheel driedimensionaal vormgegeven en ziet er goed uit. De camera biedt een overzichtelijke blik op het level, waar je met je balletje doorheen rolt en je een weg naar veiligheid knalt.

Het afknallen van tegenstanders doe je natuurlijk bijna de hele game door, maar hoe klinkt het klinkt het dan, zou je je afvragen. De effecten in de game zijn over het algemeen redelijk eenvoudig, maar passen juist daarom erg goed bij de game. De stemmen van de balletjes klinken erg vreemd, maar zijn wel duidelijk en de schoten die afgevuurd worden klinken lekker futuristisch, maar simpel. Het is alleen een beetje jammer dat er pas een echt muziekje op komt draven als er ook actie is. Toch is het wel lekker om niet constant bedolven te zijn onder een zwaar klinkende soundtrack.

Ook de bediening van de game is lekker, maar dat is natuurlijk te verwachten in een game waar je slechts een balletje bent. Het balletje gaat al rollen als je de linkerknuppeltje in de gewenste richting beweegt en je schiet simpelweg met de rechterschouderknop. Je kan verder nog schakelen tussen verschillende soorten munitie en granaten gooien. Hier zijn de overige schouderknoppen voor gebruikt, zodat de bediening echt erg makkelijk blijft.

Madballs in Babo Invasion Screenshot 114401 Madballs in Babo Invasion Screenshot 114406 Madballs in Babo Invasion Screenshot 119689

Knallen met die ballen
Je zal de verschillende soorten wapens, net als de meeste Madballs wel vrij moeten spelen voordat je ermee aan de slag kunt. Ieder wapen heeft een twee verschillende soorten munitie, welke beiden een element voorstellen. Zo heeft de vlammenwerper ook de mogelijkheid om hetzelfde met ijs te doen. Het is aan jou om de juiste munitie te kiezen voor de juiste tegenstander. Bij de juiste wapens breng je de tegenstander veel meer schade aan dan wanneer je hier niet op let. Het is op zich erg goed dat dit in de game verwerkt is, want zo blijf je een beetje opletten en nadenken wat je doet.

Iedere Madball heeft, naast het arsenaal aan wapens in de levels, ook nog een eigen speciale kracht. Zo kan de oogbal zich supersnel verplaatsen of met een rotvaart tegen een vijand aan knallen om deze om zeep te helpen. Deze krachten zijn in veel situaties erg handig, daar de vijanden soms met een redelijk aantal aan komen zetten. Ook de krachten zijn leuk gevonden en zorgen ervoor dat de personages zich met meer van elkaar onderscheiden dan alleen hun uiterlijk.

Madballs in Babo Invasion Screenshot 119697 Madballs in Babo Invasion Screenshot 119698 Madballs in Babo Invasion Screenshot 119699

Met zijn allen
MadBalls in Babo: Invasion biedt namelijk een heel arsenaal aan personages in de singleplayer modus, maar in de multiplayer modi kom je er nog meer tegen. De game beschikt dan ook over de bijna standaard geworden multiplayer modi. Dit zijn natuurlijk Skirmish, Team Skirmish en Capture the Flag, waarvan we allemaal eigenlijk al weten wat de bedoeling is.

Playbrains heeft echter de focus echt op de multiplayer modi gezet en er nog een paar andere, originele modi aan toegevoegd. Dit zijn de coöperatieve Enduro en Level Attack modus voor maximaal vier spelers, en de Invasion modus. Bij deze laatste moet je je eigen helft van het level maken en vervolgens de basis van je tegenstander vernietigen om te winnen.

Het spel staat dus bol van de modi om lekker online met elkaar of tegen elkaar te knallen. Je geboekte resultaten worden natuurlijk ook nog op de Leaderboards bijgehouden, zodat je ook meteen weet hoe goed je speelt ten opzichte van de rest van de wereld.

Een beetje vreemd, maar wel lekker
In tegenstelling van de verwachtingen die je van deze game zou hebben is het erg vermakelijk en zou je van verslavend kunnen spreken. De opzet van het spel is simpel en ditzelfde geldt voor de besturing en de geluiden die er voorbij komen. Toch past alles leuk bij elkaar. De titel is voor jong en oud toegankelijk, wat vooral door de eenvoud ervan komt en door de vele multiplayer modi is de game niet binnen een week of twee uit het hart verdwenen en voor de 800 Microsoft Points die je ervoor kwijt bent, rollen deze balletjes dus zeker de goede kant op.