Eigenlijk hebben we de afgelopen jaren weinig revolutionairs gezien in de Tiger Woods serie. Keer op keer kwam de vertrouwde gameplay terug, maar dan met enkele kleine verbeteringen of nieuwe features. En dit jaar is het weer hetzelfde verhaal. Electronic Arts heeft zich deze keer vooral gericht op het verbeteren van het online gedeelte, en laat de gameplay lekker voor wat het is. Deze stond in de voorgaande jaren echter al als een huis, dus daar kunnen we niet over klagen.

Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 109306 Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 109302 Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 109296

Nieuwe online features
Nieuw is Live Weather, een optie die precies doet wat het zegt. Het weer van de golfbanen wordt in de game nagemaakt, precies zoals het op dat moment is. Via internet wordt de informatie binnengehaald, en jij golft dus in dezelfde omstandigheden als de echte golfers die op dat moment hun balletje slaan. Een leuke extra, maar eigenlijk voegt het qua gameplay weinig toe. De game kende immers al verschillende weersomstandigheden, en het weer in het echt is net zo willekeurig als wanneer de game het voor je zou uitkiezen.

Wel een toffe online feature, is de “Play the Pros” modus. Hierin wordt je uitgedaagd om de score van de professionele golfers te evenaren of zelfs te verbeteren. Hun resultaten op de golfbaan worden allemaal doorgegeven aan de game, en zo kun jij jouw score vergelijken.

Je kunt het natuurlijk ook opnemen tegen de andere online spelers. Er zijn namelijk toernooien waarin je tegelijk met andere spelers een zo goed mogelijke score probeert neer te zetten. Dat kan een toernooi van een dag zijn, maar ook van een week. Echter ligt de lat hier wel erg hoog, aangezien de echt goede spelers bijna onverslaanbare scores neerzetten. Hopelijk ziet EA dat, en worden er ook toernooien voor de amateurs ingevoegd.

Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 109260 Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 108073 Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 108075

Preciezer je balletje slaan
Verder is er een nieuwe feature toegevoegd voor het putten: Precision Putting. Hiermee kun je nu alvast kijken hoe jouw bal zal rollen, wanneer je deze slaat. Gaat de bal in de ‘hole’, dan verander je niets, maar als je naast slaat, moet je natuurlijk goed kijken wat je moet verbeteren om de echte slag wel goed te laten verlopen. Dit proberen kun je echter maar één keer doen, zodat het niet te simpel wordt.

Meer van hetzelfde
Voor de rest houdt EA alles oud en vertrouwd. Er zijn weer meerdere moeilijkheidsgraden, er is een uitgebreide carrière modus, met deze keer de US Open erin, er zijn over-the-top opties voor de gamers die het golfen niet zo serieus nemen, en pro opties voor de, laten we maar zeggen, hardcore golfers. Voor degene die meteen vanaf het begin de beste ballen willen slaan, is er de mogelijkheid om kleding te kopen die je skills op magische wijze verbeteren. Deze zijn te koop in de PlayStation Store en Xbox Live Marketplace, dus gratis is het niet.

De manier van slaan zal voor iedereen vertrouwd aanvoelen. EA maakt weer gebruik van hun Swing Stick controls. Je zult met de rechter stick dus de club naar achter bewegen, om daarna de bal naar voren te schieten. Degenen die dit systeem niet lekker vinden werken, kunnen overschakelen naar het 3-Click Meter systeem, dat twee jaar geleden werd geïntroduceerd.

Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 106798 Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 96689 Tiger Woods PGA Tour 10 Screenshot 96695

Grafisch teleurstellend
Minpuntjes kent de game echter ook, en dan vooral op audiovisueel gebied. Het commentaar valt geregeld in de herhaling, wat erg jammer is. En op grafisch gebied heeft EA eigenlijk niets verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Hierdoor ziet Tiger Woods PGA Tour 10 er voor een PlayStation 3 en Xbox 360 titel vrij slecht uit. Het publiek leeft maar weinig, en de omgevingen buiten de golfbaan ogen niet goed. Dit jaar komt de game er nog net mee weg, maar voor het seizoen van 2011 moet er toch wel wat verbeterd gaan worden.

Conclusie
Hoewel Tiger Woods PGA Tour ook dit jaar weer de beste golfgame van het jaar is, met vele features en opties, moet Electronic Arts wel oppassen voor stilstand. Er wordt maar net genoeg toegevoegd om de game interessant te houden, en dan vooral op online gebied. Volgend jaar zal er echter heel wat meer verbeterd moeten worden.