High Voltage Software beloofde dat The Conduit een baanbrekende first person shooter zou worden voor op de Wii. Niet alleen de besturing maar ook de graphics zouden van het hoog niveau zijn. High Voltage beweerde zelfs dat de graphics vergeleken konden worden met Xbox 360 games, in SD modus. Maar is dat genoeg om ons te overtuigen van deze game?

Het verhaal ontvouwt zich…
Na het starten van de singleplayer modus word jij, Agent Ford, wakker in een treinstation. Je hulpje, The All Seeing Eye, helpt je een beetje op weg en al snel kom je er achter dat je werkt voor een geheime organisatie genaamd Trust. Jij vecht samen met de Trust tegen de Aliens die onze planeet willen overnemen. Zonder al te veel te verklappen, al snel komen de samenzweringen en geheime computertechnologie aan het licht die niet zouden misstaan in een verhaal voor een film.

The Conduit Screenshot 109384 The Conduit Screenshot 115014 The Conduit Screenshot 104917

Multiplayer is ook aanwezig
Naast de singleplayer modus, die overigens ongeveer acht tot tien uur in beslag neemt, kun je ook aan de gang in verschillende multiplayer variaties. Zo kun je aan de gang in de klassieke stand Deathmatch maar zijn er ook verschillende modi in nieuwe jasjes. Bijvoorbeeld in ASE Football, waarin je zo snel mogelijk The All Seeing Eye moet vinden en als je deze hebt gevonden, moet proberen niet dood te gaan. Uiteraard dien je je vijanden ondertussen af te knallen die proberen de All Seeing Eye te pakken te krijgen.

In de Bounty Hunter modus moet je een bepaalde vijand om zeep zien te helpen. Schiet je een andere speler overhoop krijg je hier strafpunten voor. Gelukkig hoef je het niet alleen maar tegen andere spelers op te nemen maar kun je ook aan de gang in Team Deathmatch maar ook in Team Capture the Flag.

The Conduit Screenshot 98635 The Conduit Screenshot 98429 The Conduit Screenshot 70493

Ondanks dat dit alles erg veel belovend klinkt, zijn er helaas wel wat minpuntjes aan de online modi. Want soms zul je last hebben van lag en dit werkt erg frustrerend als veel van je tegenstanders als debielen rond springen en rennen en steeds weer terug ‘spawnen’ naar een plek waar ze twee tellen terug waren.

De veelbeloofde controls
Hoewel dat het verhaal erg clichématig klinkt, is dat voor de veel beloofde controls niet het geval. Deze werken namelijk erg lekker en je hebt ontzettend veel opties om het aan jouw wensen te laten voldoen. Zo kun je instellen vanaf waar je personage moet gaan draaien (dus hoe dicht je richtpunt bij de rand van je scherm moet zijn), of je richtpunt automatisch naar het midden moet gaan als je de Wiimote niet op het scherm richt en gevoelig het richten gaat.

The Conduit Screenshot 70497 The Conduit Screenshot 70496 The Conduit Screenshot 58234

Dankzij de vele opties kun je het altijd wel aan jouw wensen laten voldoen. In het begin zul je misschien nog eventjes moeten wennen maar eenmaal de juiste instelling hebben gevonden, die voor iedereen waarschijnlijk anders is, schiet je de aliens en andere bad-guys af alsof het niets is.

Maar om de aliens af te kunnen schieten moet je wel de trekker kunnen overhalen. Dit doe je door de B-knop in te drukken. Springen doe je met de A-knop, een granaat gooi je door te zwaaien met de nunchuck. Ook bukken en locken op vijanden doe je met de nunchuck, dit door de Z-knop en de C-knop in te drukken. Switchen van wapens doe je met de D-pad.

Grafisch een pareltje
Op grafisch gebied is The Conduit meer dan geslaagd te noemen. Want ondanks dat de omgevingen soms wat kaal en leeg ogen, zien de belangrijke objecten er meer dan goed uit. Zo ziet je hulpje, The All Seeing Eye, er bijzonder mooi uit. De lichteffecten op The All Seeing Eye, de aliens, je wapens en andere belangrijke objecten zien er keurig uit en hier kunnen nog veel Wii ontwikkelaars van leren. Naar Wii maatstaven is dit wat je op het moment ‘het onderste uit de kan’ kan noemen.

The Conduit Screenshot 58229 The Conduit Screenshot 58745 The Conduit Screenshot 103308

Geluid
Ook het geluid in The Conduit is erg goed te noemen. Bij het begin van elke missie word je namelijk geïnstrueerd door je commandant en de voice-acting is dan ook erg goed te noemen. Agent Ford, jij dus, is ingesproken door niemand minder dan Mark Sheppard, bekend uit de BattleStar Galactica serie. Gelukkig is het in de game zelf ook niet stil, want de muziek is lekker pakkend en ook de geluidseffecten zijn overtuigend. Wat helaas wel erg jammer is, is dat als je online speelt met WiiSpeak, de geluiden en muziek vaak te overheersend zijn en je niet kan horen wat iemand anders zegt.

Conclusie
Ben je op zoek naar een vette shooter voor op de Wii, zoek dan niet langer. The Conduit is de shooter van het moment op de Wii en heeft veel van haar verwachtingen waar gemaakt. Zo zijn de controls erg lekker, zijn de beelden erg mooi en klinkt het geluid ook erg goed. High Voltage Software bewijst hiermee dat FPS-games perfect kunnen draaien op een Wii.