Ice Age met dino's
Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs is een avonturen spel en de game laat ons weer vele oude bekenden zien en dat is erg leuk. Sid, Manny en Diego trekken over de toendra en daar ontdekken ze ineens de Dinosaur World, een wereld waarvan ze niet eens wisten dat deze überhaupt bestond. Vanaf hier ontvouwt zich een leuk verhaal.

Je hebt de Adobe Flash Player en JavaScript nodig om deze video te bekijken.

Zes speelbare karakters
Liefhebbers van Ice Age kunnen hun geluk niet op want in 19 diverse levels zul jij veel van Ice Age herkken en meerdere karakters mogen besturen. Zo begin je als Sid de luiaard, ben je later Manny de mammoet, maar zul je ook in de huid kruipen als Diego de sabeltandtijger, Scrat de eekhoorn en Buck de wezel. Het meeste ben jij Buck de wezel en dat is maar goed ook, want het is verreweg het leukste om met hem te spelen.
Dit komt omdat Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs een vrij makkelijke game is - niet voor niets is de aanduiding 7+ - en je zult de meeste diepgang krijgen met Buck. De game kent welgeteld 19 levels en die zijn dus gevarieerd omdat je dan weer met die speelt en dan weer met die. Hilarisch is dat er een paar keer een level tussenzit waarbij je speelt als Scrat en op zoek moet naar je nootje, hoe kan het ook anders? De typische Ice Age humor zit goed verweven in de game en van tijd tijd zul je ook echt met een grijns op je gezicht spelen.

Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs Screenshot 104628 Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs Screenshot 104626 Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs Screenshot 104620


Levels zijn gevarieerd
Maar niet alleen is er variatie vanwege de karakters is er variatie. Ook zijn de levels zelf zeer gevarieerd en dat is erg leuk. In de eerste paar levels zul je misschien denken: Goh, is dit het? En is het zo simpel? Geef het heel eventjes de tijd, want als de eerste paar levels door bent wordt het leuk en je zult zien, hoe verder je komt, hoe moeilijker het ook wordt. Er zijn typische platform levels, maar er zijn ook meer arcade levels. Soms ben je lang bezig en moet je diverse vijanden verslaan en kleine (makkelijke) puzzeltjes oplossen en soms ben je zo klaar omdat je achterna wordt gezeten door een dino en enkel heel snel goed moet lopen.

Bedoeld voor jonge gamers
Maar zoals duidelijk is, is dit voornamelijk een game bedoeld voor de jongere gamers. Dit wordt al snel duidelijk in het begin. Ten eerste is de game speelbaar in het Nederlands, ten tweede word je in de levels zelf haarfijn uitgelegd wat je moet doen. Staat er groot op je scherm A, X of Y, weet jij wel welke knop je moet drukken. Mocht het dan nog niet duidelijk zijn heb je in elk level terugkerende punten waar je even om advies kunt vragen en dan wordt je praktisch elke keer letterlijk al uitgelegd wat je doen moet. Dat is goed voor kinderen, jammer voor ons. Wij hebben geen uitleg nodig om te weten dat een we een fakkel met vuur moeten aanmaken als we bij een spinnenweb niet verder komen, of wel?

Voor kinderen is het een game bij uitstek. Hoewel je tig vijanden moet verslaan en een rode draad in het verhaal dezevijanden, én dino's zijn, zie je nergens bloed. Ice Age is een animatie waarbij humor centraal staat. Dit zie je in de game terug. Alles wordt grappig opgelost. Kom je ergens niet uit? Geen zorgen, save points zitten echt overal dus je hoeft nooit een heel stuk opnieuw te doen, zelfs niet bij de eindbazen.

Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs Screenshot 104624 Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs Screenshot 96565 Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs Screenshot 104618

Eindbazen zijn er en dat is maar goed ook omdat de lokale vijanden makkelijk zijn om te doden. Toch zie je de eerste eindbaas pas in level acht, en dat had wel iets eerder mogen gebeuren. Maar ook nu zie je weer duidelijk dat het een spel is voor kinderen. Hoe suf is het dan je zelfs bij de allerlaatste eindbaar tig save points hebt? Het had gewoon zo moeten zijn dat je maar één keer dood kon gaan en dan weer opnieuw mocht beginnen, dan voel je nog enige sensatie of uitdaging. Dat zul je met Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs dus helaas niet hebben. Spanning mist.

Dosis humor aanwezig
Ice Age moet het hebben van de afwisseling en de humor. Want daarnaast moet helaas geconcludeerd worden dat je in de levels steeds weer meer van hetzelfde aan het doen bent. Zo moet je tig fruitstukken en kristallen verzamelen waarmee je diverse dingen kunt vrijspelen als minigames of art works, maar daarnaast kun je jezelf of je wapens upgraden. Lees: dit is heel minimaal en nog erger: niet eens nodig. Dus je bent steeds plantjes aan het kapot meppen, waarna je fruit krijgt, wat aan het springen en slingeren en wat vijanden aan het bestrijden. Het is allemaal erg makkelijk en luchtig in ieder geval en een aanrader voor de gamer die zijn hersenen niet wil kraken.

Te korte speelduur
Een minpunt aan Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs is dat je na zo'n zes uurtjes al de aftiteling in je beeld krijgt en naast de singeplayer valt er niet wat te beleven. Het kan zelfs stukken sneller als je alle plantjes niet kapot maakt en gewoon snel door de game raast. Maar het minpunt wordt wel weer gecompenseerd met iets goeds en dat is het grafische aspect in de game. Zoas al gezegd, je zult veel herkennen. Maar de game ziet er echt gewoon heel leuk uit.

Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs Screenshot 96563 Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs Screenshot 104616 Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs Screenshot 104622

Sowieso is het erg vrolijk en kleurrijk als de films zelf, maar je zult soms echt versteld staan van de omgevingen alsof je je bevindt in een film waar kleurrijke dino's de achtergrond decoreren. En erg tof is het level design, op een leuke manier moet je vaak van punt a naar b. Alsof je skate over een rails, maar ditmaal is het de rug van een dino, en meer van dit soort te gekke capriolen zul je terugzien.

Simpel maar toch leuk
Al met al is Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs dan ook best een leuke game worden, in iede geval één die de kinderen niet koud zal laten. Een vrolijke titel met de nodige dosis humor zoals je die kent van Ice Age zul je terug horen. Verwacht geen moeilijke game. 19 hoofdstukken zijn er, dat zijn er veel, maar toch ben je na zo'n zes uur al klaar. Dit komt omdat de opzet van de game erg eenvoudig is, maar niet zo eenvoudig dat er geen variatie is. Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs is gewoon een leuk avonturenspelletje voor de kids.