Fight Night Round 3 was de eerste boksgame die op de huidige generatie consoles verscheen, eerst op de Xbox 360 in 2006 en later op de PlayStation 3 in 2007. Deze titels werden beoordeeld met een 8,2 en een 8. Kan de nieuwe bokstitel van EA hier tegen opboksen is de grote hamvraag van dit moment.

Klaar om de ring in te gaan
Zoals menig ander sportgame, als pak hem beet een Virtua Tennis titel, is het in Fight Night Round 4 de bedoeling om je op te werken naar de top. Dit doe je allemaal in de Legacy modus. Zo begin je een amateurtournooi waarna je verder kunt met de Pro. Maar voordat je deze uitdaging start moet je uiteraard eerst kiezen met welke brute bokser jij de strijd wilt aangaan. Zo kun je kiezen uit een bestaande bokser en deze helemaal aanpassen of je plugt gewoon je USB-camera erin en je creërt jezelf, tenzij je bang bent dat jij niet zo sterk bent uiteraard. In ieder geval, ben je nu klaar om de ring in te gaan!

Fight Night Round 4 Screenshot 119543 Fight Night Round 4 Screenshot 119541 Fight Night Round 4 Screenshot 119539

Legacy modus
In de Legacy modus draait het eigenlijk om twee dingen en dat is oefenen en wedstrijden spelen. Het trainen is om bepaalde vaardigheden van je karakter te verbeteren zoals het voetenwerk of een bepaalde stoot, en deze mag je dan in de wedstrijden showen en ten uitvoer brengen. Doe je dit goed, stijg je op de ranglijst, want klimmen naar de top is jouw ultieme doel. Hoe doe je dit? Je tegenstander klappen uitdelen met je vuisten: links en rechts.

Verbeterde besturing
Hoewel dit misschien wat simplistisch over doet komen, moeten we toch een pluim geven aan EA voor de besturing. Deze is werkelijk waar goed uitgewerkt en dat is zeer prettig. Er is hier een verandering ten opzichte van het vorige deel, een die waarneembaar is en voor verbetering zorgt. Niet meer met beide analoge sticks deel je rake klappen uit, enkel met de rechter analoge stick doe je dit. Dit doet je door naar rechtsboven te drukken, linksboven, rechtsonder, linksonder of met een half cirkeltje en daarna een slag. Ook kun je wat illegale moves doen als een kopstoot geven maar hier schiet je niet echt wat mee op. Voor de nuttige stoten geldt: Geen zorgen, een tutorial kan je meer uitkomst bieden.

Fight Night Round 4 Screenshot 119527 Fight Night Round 4 Screenshot 119525 Fight Night Round 4 Screenshot 119523

Wedstrijden spelen en trainen
Door deze tutotial, zul je Fight Night Round 4 dan ook gelukkig snel in de vingers hebben en bepaalde acties kunnen gebruiken in de wedstrijden zelf. Leuk wordt het helemaal als je je rechter schouderknop indrukt tijdens een klap, want op die manier beuk je er pas echt goed op los met de zogenoemde Haymakers. En dit wordt ook erg mooi in beeld gebracht. De wedstrijden zelf zijn erg leuk, in het begin misschien allemaal wat simpel, maar je zult merken dat het op een gegeven moment toch wel moeilijker wordt en de uitdaging is dan erg leuk. De wedstrijden zelf zijn sowieso uitdagender te noemen dan de trainingen, want die worden helaas al snel saai.

Toch heb je dit nodig om jezelf te verbeteren maar gelukkig is er altijd de optie om te simuleren. Het nadeel hiervan is dat je minder punten krijgt om jezelf te upgraden dan als je daadwerkelijk zelf de oefening volbracht zou hebben, dus wat dat betreft is dat niet helemaal een aanrader. Waarom de trainingen al snel saai worden is, omdat er gebrek is aan een ruim aanbod en misschien mist de nodige humor ook wel. Fight Night Round 4 probeert realistisch over te komen en neemt zichzelf daarin serieus. Ook de trainingen zijn dan serieuze koek.

Fight Night Round 4 Screenshot 119513 Fight Night Round 4 Screenshot 119511 Fight Night Round 4 Screenshot 119509

Realisme, toch zou humor niet misstaan
Toch had dit leuker opgelost kunnen worden door er wat meer minigames van te maken waarbij je meer mogelijkheden hebt. En maak het desnoods wat grappig. Denk aan de minigames uit de Virtua Tennis franchise bijvoorbeeld: In eerste instantie slaat het misschien nergens op, toch zijn ze wel heel effectief en grappig én leuk waardoor je steeds tussendoor zin hebt om te trainen. En die zin ontbreekt een beetje bij Fight Night Round 4, en dus focus je je op de wedstrijden.

Je moet ook wel, want ook de Legacy modus heeft gebrek aan dingen. je hebt wel leuk een kalender in beeld met allerlei gegevens, soms lees je eens een berichtje en voor je populariteit moet je eens een uitdaging aangaan. Maar echte diepgang of mogelijkheden ontbreken en dat is jammer. Want hier valt zeker (dus laten we hopen dat dit in de toekomst gebeurt!) meer uit te halen. Helaas, het is niet anders, terug dan naar het boksen nu.

Fight Night Round 4 Screenshot 117491 Fight Night Round 4 Screenshot 117489 Fight Night Round 4 Screenshot 117487

Wauw! Wat een zweetdruppels
Wauw! Dat ziet er mooi uit. Grafisch is Fight Night Round 4 om je vingers af te likken, mits je die nog niet aan gort geslagen hebt in een wedstrijd. Spelers zien er ongekend realistisch en gedetailleerd eruit. Zweetdruppeltjes vallen alsof ze echt zijn van de lichamen af, spieren spatten van je buis en elke beweging lijkt echt. Dit geldt voor de boksers, helaas kunnen we niet hetzelfde zeggen van het publiek en de achtergrond. Dit lijkt vaak een beetje levenloos en wordt pas beter op het moment dat jij groter wordt en belangrijkere wedstrijden gaat spelen. Enfin, boksen kost kracht en dus zul je hoofdzakelijk letten op jezelf en de tegenstander en niet zozeer wat zich op de achtergrond afspeelt.

Lastige maar leuke vernieuwing
Wat zo leuk is aan Fight Night Round 4 is een toffe vernieuwing en dat is namelijk het systeem dat in gang gezet wordt nadat jij knock out op de grond ligt. De bedoeling is dat je overeind komt binnen tien seconden alvorens de wedstrijd als afgelopen wordt verklaard. In je scherm krijg je namelijk een balk te zien die je moet gebruiken om weer in balans te komen, dit doe je met de rechter en linker analoge stick, die precies moet bewegen zoals dat op je tv wordt aangegven. Dit is lastig en vergt oefening in het begin, want je zult snel moeten handelen.

Fight Night Round 4 Screenshot 112514 Fight Night Round 4 Screenshot 112507 Fight Night Round 4 Screenshot 112510

Geluid: een puntje van kritiek
Maar oefening baart kunst en dit is dan ook een pluspunt aan de game en geen minpunt. Het grootste minpunt aan Fight Night Round 4 is het geluid. Deze is niet om over naar huis te schrijven. Met veel sportgames is de kritiek het commentaar tijdens de wedstrijden, hoe afgezaagd ook, dat geldt hier helaas weer. Daarnaast is er weinig tot geen muziek te bekennen in de wedstrijden, terwijl als je door de menu's scrolt je overladen wordt met hiphop muziek. Balans daarin is helaas ver te zoeken. En erg jammer is dat alle klappen die je uitdeelt hetzelfde klinken. Of je nu iemand een klap op zijn kanus verkoopt of hem stompt in zijn maag, alles klinkt hetzelfde.

Genoeg te doen
Desondanks blijft Fight Night Round 4 een sterke game en is het absoluut de beste tot dusver in haar genre. De Legacy modus biedt je genoeg speelplezier en daarnaast kun je altijd ook even snel een potje met iemand anders doen in de Fight Now modus. Online kun je er uiteraard ook een aantal potjes op los rammen in de World Championshit Mode en is iedereen gelukkig gelijk aan elkaar.

Bloed, zweet en....genieten!
Bloed en zweet worden mooi weergegeven in Fight Night Round 4 en wat dat betreft is het dan ook echt genieten! De game ziet er uitermate realistisch uit en bedient met de vernieuwde besturing erg prettig. De Legacy modus is spannend en verslavend, maar helaas is er een gebrek aan mogelijkheden. Een volgende Fight Night Round game mag zeker wat meer opties toevoegen om het allemaal echt uitdagend te maken. Maar voor nu is het heerlijk om even flink los te gaan in deze vechttitel. Durf jij de uitdaging aan?