Film of spel?
Op het moment dat je het spel begint zul je al snel merken dat de makers van het spel geprobeerd hebben om de gamers een filmisch gevoel te geven. Op het moment dat het spel begint zie je namelijk de gebruikelijke intro's van de filmstudio's gevolgd door een aantal namen. Het verhaal speelt zich af na de tweede film zodat je echt een idee hebt dat dit een vervolg is op de films.

In een trailer, die je ziet voor je het spel daadwerkelijk kunt gaan spelen, zul je zien dat er een golf van energie door New York heen jaagt. Op het moment dat dit gebeurt sta jij net, als nieuwe recruut, in het Ghostbusters hoofdkwartier en krijg je alle apparatuur aangemeten en word je ingeleid in de procedures. Door de vreemde energie kan de geest Slimey echter ontsnappen en kun je dus gelijk aan je eerste klus beginnen. Slimey is namelijk gevlucht naar het hotel waar hij ook in de films al eens is geweest.

De Ghostbusters wilden je eigenlijk een tutorial laten doorlopen, om bekend te raken met de apparatuur, maar dit heb je dus niet op het moment dat je in het hotel aankomt. Gelukkig zul je naarmate je verder in het hotel komt, meer leren over de mogelijkheden van je apparatuur.

Ghostbusters: The Video Game Screenshot 104876 Ghostbusters: The Video Game Screenshot 104872 Ghostbusters: The Video Game Screenshot 104874

Je wilt verder, maar...
Wat je al gelijk in het spel zult merken is dat er veel gepraat wordt. Dit is waarschijnlijk gedaan zodat het spel meer weg heeft van een film. Het probleem is echter dat je collega's met slachtoffers praten in bijvoorbeeld deuropeningen. Hierdoor kun je niet verder en zul je verplicht ieder woord moeten aanhoren terwijl dit soms echt interessant is.

Tevens zul je bijna altijd op je mede-Ghostbusters moeten wachten, als je langs een obstakel wilt. Zo zullen zij vaak de deur moeten open maken of een kast aan de kant zetten. Dit gaat al snel storen, omdat je niet in je eigen tempo kunt spelen. Je zult dus zeker een portie geduld moeten hebben als je dit spel gaat spelen, en zeker de tijd nemen om een flink stuk te spelen.

Je speelt in teamverband en de samenwerking met de andere Ghostbusters wel heel fijn. Je zult namelijk proberen samen de spoken te vangen en op zoek gaan naar verborgen objecten. Ook als je in nood bent, zullen je Ghostbuster vrienden je snel te hulp schieten.

Ghostbusters: The Video Game Screenshot 81223 Ghostbusters: The Video Game Screenshot 81221 Ghostbusters: The Video Game Screenshot 81219

Slopen tot je er bij neer valt
In Ghostbusters: The Video Game kan heel veel kapot en dat zul je weten ook. Op het moment dat je namelijk in een bepaalde ruimte een spook moet vangen, is deze nog helemaal intact. Echter is na het klusje zo ongeveer alles kapot. Het leuke is dat er een teller meeloopt op het moment dat je gaat slopen en zo zul je zien wat de schade is die jij veroorzaakt. Het leuke is dat je bekende lokaties uit de films aandoet, en deze nu lekker zelf tot een enorme puinhoop kunt maken.

Spoken zijn ook niet bang om objecten uit de omgeving te misbruiken, want je zult deze regelmatig om je oren krijgen. Gelukkig kun je door rondje te drukken deze objecten ontwijken. Je weet dit weliswaar al redelijk snel, maar je zult er even over doen om dit onder de knie te krijgen omdat objecten sneller vliegen dan jij denkt.

Natuurlijk moet je de spoken vangen, zodat ze je niet meer lastig vallen en dit is dan uiteraard ook het doel van het spel. Dit is het centrale onderdeel van de game, en samen met je collega's zul je hier heel wat tijd aan besteden. Het vangen van een spook doe je door eerst het spook te verzwakken met R1. Daarna moet je hem grijpen met R1 en L1 samen en zul je het spook naar een neergegooid kastje moeten trekken om hem op te laten zuigen, zodat hij mooi gevangen zit.

Ghostbusters: The Video Game Screenshot 81225 Ghostbusters: The Video Game Screenshot 70995 Ghostbusters: The Video Game Screenshot 70993

Nog meer wapens
In de Ghostbuster films had je de beschikking over de protonenstraal, maar voor de game zijn er nog wat extra wapens. Je hebt namelijk onder andere beschikking over een slijmwapen en een elektrowapen. Het is echter heel leuk om verder zelf uit te vinden wat er allemaal verborgen is, dus zullen we niet te veel verklappen.

Nieuwe wapens zijn trouwens niet het enige waar je voor speelt. Dankzij de PKE-meter kun je namelijk een heel hoop ontdekken. Je kunt namelijk scans maken van objecten en spoken waardoor je verborgen informatie ontdekt. Alle informatie die je krijgt van een scan zul je opslaan en kun je later weer bekijken. Er zijn een hoop van dit soort te maken scans, dus je kunt meer doen dan simpelweg het spel doorlopen. Gelukkig geeft het spel in de meeste gevallen aan wanneer je een scan kunt maken, zodat je niet in elke kamer je scanner voor de zekerheid hoeft te pakken.

Ghostbusters: The Video Game Screenshot 70989 Ghostbusters: The Video Game Screenshot 70983 Ghostbusters: The Video Game Screenshot 59820

Geen ultieme graphics
De laatste tijd zijn we zeer verwend qua graphics door games als inFamous en Prototype. In deze spellen liep alles namelijk zeer soepel en zag alles er natuurlijk uit. In Ghostbusters: The Video Game zien sommige delen er iets minder natuurlijk uit. Over het algemeen zijn er weliswaar gewoon goede graphics te zien, maar explosies zijn bijvoorbeeld een stuk minder.

Ook objecten die uit elkaar vallen zullen dit niet op een natuurlijke wijze doen. Ondanks dat de graphics dus niet echt 100 procent zijn, is dit niet storend doordat de focus in het spel voornamelijk op de humor ligt. Humor is dan ook genoeg in het spel te vinden. Dit komt doordat je partners de originele Ghostbusters zijn en zelfs de originele stemmen zijn gebruikt. De films stonden bekend om de goede dosis humor, en de game sluit daar perfect op aan.

Qua geluid zit dit spel dan ook heel goed in elkaar. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van de originele filmgeluiden en dus de stemmen, en ook de muziek heb je waarschijnlijk wel eens eerder gehoord. Voor de fans is het een feest van herkenning, en over het algemeen is het één van de beste soundtracks en audio die we de laatste tijd hebben gehoord in een game.

Ghostbusters: The Video Game Screenshot 54572 Ghostbusters: The Video Game Screenshot 54570 Ghostbusters: The Video Game Screenshot 54568

Samen met je vrienden jagen
Naast het spelen van het hoofdverhaal is er nog een optie. Je kunt namelijk ook een multiplayer spel doen. Dit zul je naast het originele verhaal doen, waardoor het geen invloed heeft op je eerdere prestaties. De bedoeling is dat je een aantal spoken gaat vangen, maar in plaats van met je collega's, speel je dit keer online met je vrienden.

Samen spelen is ook waar het hele spel om draait. De ontwikkelaars hebben namelijk geprobeerd een spel in elkaar te zetten waarin teamwork het allerbelangrijkste is. Doordat alle teamleden uiteraard de eer voor het vangen van het spook wil hebben, zul je elkaar regelmatig dwarszitten. Dit zorgt voor heel wat plezier, en de multiplayer modus is dan ook zeer vermakelijk.

Je hebt de Adobe Flash Player en JavaScript nodig om deze video te bekijken.

Een waardig derde deel
Terminal Reality heeft geprobeerd een derde deel voor de films neer te zetten en dat is grotendeels gelukt. Dankzij een leuk en uitdagend verhaal en het gebruik van de originele karakters krijg je het gevoel dat je zelf plaats neemt in de Ghostbusters film. Samenwerken is het belangrijkste in dit spel en ondanks dat je collega's je nogal eens in de weg zitten, helpen ze je juist ook heel vaak. Grafisch kan het spel zeker beter, maar als het om geluid gaat is dit één van de beste games van de laatste tijd. Wil je een slijmerige game met de nodige dosis humor? Dan moet je nu Ghostbusters: The Video Game aanschaffen.