Red Faction: Guerrilla Review

Iedereen is wel eens een keer agressief geweest en wilde dan het liefste alles kapot meppen. Echter is het denken hieraan makkelijker dan het uitvoeren… tenminste dat zou je denken. Gelukkig is er nu Red Faction: Guerrilla. Een game waarin vrijwel alles om je heen kapot te krijgen is. Maar moet je agressief zijn om dit leuk te vinden of is het ook leuk om gewoon lekker te spelen?

Verzetsstrijders, de EDF en je broer
In Red Faction: Guerrilla neem je de rol in van Alec Mason. Alec is een man die, na een oproep van zijn broer, zijn hulp komt verlenen aan werkzaamheden op de planeet Mars. Al snel kom je erachter dat het allemaal niet zo rooskleurig is dan dat je dacht, de Earth Defence Forces (EDF) onderdrukt de bewoners van Mars en daardoor is een verzet ontstaan, genaamd: Red Faction.

Red Faction: Guerrilla Screenshot 77202 Red Faction: Guerrilla Screenshot 62946 Red Faction: Guerrilla Screenshot 51506

Alec komt er al snel achter dat zijn broer lid is van deze bende verzetsstrijders. Je broer, Dan Mason, vraagt je dan ook of je je aan wil sluiten bij het verzet en Alec weigert dit aanbod. Na je eerste missie wordt je broer vermoord door de EDF, en dit is de dag dat Alec “alles verloor”. Zijn besluit: zichzelf aansluiten bij de Guerrilla en de EDF en eens laten zien wie hier nou de baas is.

Van onderen!
De bovenstaande kreet is bij velen misschien bekend uit tekenfilmseries of uit films. De kreet wordt vaak gebruikt door houthakkers als er een boom omvalt. In Red Faction: Guerrilla heeft dit een hele andere betekenis, alle gebouwen die je tegenkomt kunnen kapot. Of je dit nou doet door met je hamer door de muren heen te rossen of explosieven op te plakken en deze laat ontploffen maakt niets uit. Dit is dan ook gelijk een van de positieve punten aan Red Faction: Guerrilla, echt alles, van hoge toren tot buizen, kan kapot.

Red Faction: Guerrilla Screenshot 51502 Red Faction: Guerrilla Screenshot 62950 Red Faction: Guerrilla Screenshot 104793

Leuk, maar is het ook nog intressant?
Nu rijst de vraag natuurlijk: Is de game op zich zelf wel leuk om te doen? Daar kunnen we volmondig “Ja” op zeggen. Als je al een aantal trailers hebt gezien of de screenshots, heb je gezien dat het het hier niet alleen maar gaat om het slopen van gebouwen. Er is namelijk ook zat EDF gespuis dat nodig een hamerslag of een kogel verdient en uiteraard mag jij die klappen en de kogels uitdelen.

Dit doe je ongetwijfeld het meeste tijdens de missies. In deze missies zul je onder meer: gebouwen moeten slopen, andere Guerrilla’s bevrijden of één van je kampen moeten verdedigen. Bij alle missies zijn er wel een paar EDF leden aanwezig rondom en in gebouwen. Dit levert natuurlijk leuke tactieken op.

Tactiek
Want als je een grote menigte EDF leden achter je aan hebt, wat regelmatig voorkomt, is het afschieten van deze gasten onbegonnen werk. De EDF blijft namelijk maar toestromen. Gelukkig kunnen veel objecten in jouw omgeving kapot dus waarom zou je niet de buis boven de weg of een gebouw een paar flinke klappen geven zodat deze op hen valt? Of gewoon het hele gebouw waarin die gasten zitten eens flink toe takelen zodat het in compleet met man en macht in elkaar stort? Alles is mogelijk en alles mag.

Red Faction: Guerrilla Screenshot 77214 Red Faction: Guerrilla Screenshot 104805 Red Faction: Guerrilla Screenshot 108501

Makkelijke maar goede controls
Dit alles klinkt natuurlijk ontzettend leuk maar een game als deze moet dan ook goede controls hebben. Deze zijn in Red Faction erg goed. Zo loop je met de control-stick en bedien je de camera met de rechter stick. Het afvuren van je wapen en het horizontaal slaan van je hamer, doe je door de rechter trigger over te halen. Met de linker trigger sla je verticaal met je hamer en ook sla je zo met je wapen.

Dan hebben we nog de A-knop, deze wordt gebruikt om te springen. Dit zul je vaak nodig hebben om door de bergen afval, die je uiteraard met je hamer hebt aangericht, weer verder te gaan naar je volgende doel. Mocht je een gebouw, of een vijand, beplakt hebben met een mijn, dan kun je deze door middel van het indrukken van de B-knop tot ontploffing brengen. Met de X-knop herlaad je je wapen en door de Y-knop in te drukken gebruik je voorwerpen in je omgeving zoals save-points, munitieboxen etc.

Uiteraard is er ook nog een sprint- en coverfunctie. Deze functie zul je vaak gebruiken als je in gevecht bent met de EDF. Sprinten en jezelf achter objecten verschuilen doe je door de linker bumber in te drukken. Je wapen veranderen doe je door de rechter bumper in te drukken en vervolgens op de knop te drukken van je gewenste wapen.

Red Faction: Guerrilla Screenshot 108495 Red Faction: Guerrilla Screenshot 51504 Red Faction: Guerrilla Screenshot 62952

Samen gebouwen slopen
In Red Faction: Guerrilla zitten verschillende multiplayer modi, waarvan er helaas maar één offline gespeeld kan worden. Zo kun je samen met een vriend of vriendin de strijd aan gaan met het slopen van gebouwen in de Wrecking-crew modus. Hierin krijgt elke speler een aantal minuten om zoveel mogelijk schade aan te richten aan de gebouwen in zijn omgeving. Vervolgens probeert de tweede speler de score van de eerste te verbeteren.

Naast deze offline modus hebben we nog verschillende online modi. Zo kun je online de strijd aan gaan in een deathmatch variant, iets dat we al in veel games kennen. Maar in Guerilla zijn de spelregels anders, tijdens de game passen jij en de andere spelers het gehele speelveld aan, of beter gezegd, jullie breken het af.

Ook heb je de modus Damage Control, waarin jij en je team een aantal gebouwen moeten beschermen tegen een aantal andere spelers. Na de ronde draaien de rollen zich om en mag jij de gebouwen van je tegenstander tot op de grond toe afbreken. Helaas moeten we wel vermelden dat de online opties niet offline gespeeld kunnen worden.

Beeld
Het beeld in Red Faction: Guerrilla is echt van deze tijd. Zo weerspiegelt het licht mooi op de reflectievlakken van Alec’s jas en zien de objecten, de belangrijke personages, je vijanden en de gebouwen er mooi uit. Mars zelf is maar een kale plek, dus verwacht geen bomen of planten maar echt alleen maar gebouwen, gebouwen en gebouwen. Wel is het zo dat het spel wel wat mooier had gekund. Zo zijn de voertuigen wat ruw en zien de personages die niet belangrijk zijn minder mooi uit.

Geluid
De geluiden in Red Faction: Guerrilla zijn helaas wat minder dan de kwaliteit van het beeld. Zo klinken de ontploffingen erg goed maar is bijvoorbeeld de voice-acting van mindere kwaliteit. Wel zijn er een aantal melodieën in de game te bekennen, deze gaan je linker oor in en je rechter oor weer uit. Niets bijzonders dus.

Je hebt de Adobe Flash Player en JavaScript nodig om deze video te bekijken.

Conclusie
Als we naar het totaalbeeld kijken van Red Faction: Guerrilla, hebben Volition en THQ een leuke titel voor ons weten te maken. Het slopen van gebouwen, schieten en de graphics zijn goed uitgewerkt. Helaas kunnen we dit niet zeggen van de voice-acting en de muziek. Ondanks dat verdient Volition een dikke pluim voor deze game. Waarom? Omdat gebouwen neerhalen op zo’n realistische wijze ontzettend vet is en de game lekker wegspeelt!