Rag Doll Kung Fu is bedacht door Mark Healey, een voormalige werknemer van Lionhead, welke onder andere verantwoordelijk was voor Black & White en Fable. Healey bedacht in 2005, terwijl hij nog bij Lionhead werkte, een game die hoorde bij de Kung Fu-film die hij in zijn vrije tijd voor de lol met zijn vrienden had gemaakt. De game werd daarna online verspreid, via Steam en werd al vrij snel populair. Momenteel werkt Mark Healey bij ontwikkelaar Media Molecule, een studio die we natuurlijk allemaal kennen van één van de top games van 2008, LittleBigPlanet. Ontwikkelaar Tarsier Studios blaast nu weer nieuw leven in de game door Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic uit te brengen via het PlayStation Network.

Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic Screenshot 110502 Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic Screenshot 110501 Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic Screenshot 110500

Vechtende plastic poppetjes
Rag Doll Kung Fu is een 2D-brawler game, wat dus betekent dat jij als Kung Fu-meester het tegen anderen zult moeten opnemen in één arena. Wat gelijk opvalt, zijn de grappige figuurtjes die deze game zo leuk maken door (vooral) hun bewegingen, want ieder personage reageert bij elke klap ook als een slappe lappenpop. Maar een Rag Doll laat zich natuurlijk niet zomaar slaan. Je kunt namelijk met een simpele klap en stoot terugvechten. Door deze bewegingen snel achter elkaar uit te voeren kun je een combo maken om meer punten te scoren, en natuurlijk om je tegenstander aan gort te slaan. Met een druk op de R2-knop grijp je andere personages (of objecten) om deze vervolgens door elkaar te schudden of weg te gooien.

Maar de Rag Doll’s kunnen natuurlijk nog meer dan alleen maar grijpen, slaan of schoppen. Je kunt namelijk ‘Chi’ verzamelen door een paar flinke klappen en schoppen uit te delen of door ‘Chi’-potten op te pakken. Vervolgens kun je met deze ‘Chi’ verschillende speciale aanvallen uitvoeren. Dit doe je door een standaard aanval te combineren door een ruk aan jouw SIXAXIS controller te geven in de richting waar jouw vijand staat. Dit werkt erg leuk en ziet er vooral grappig uit wanneer je met vier mensen tegelijk intensief een potje zit te spelen. En niet getreurd als je ‘Chi’ op is, want dan kun je ‘Chi’ oppakken wanneer deze beschikbaar zijn of je kunt natuurlijk weer wat klappen of schoppen uitdelen.

Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic Screenshot 110446 Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic Screenshot 110444 Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic Screenshot 110445

Verschillende spelmodi
Zoals wij al eerder noemden, kun je de game met maximaal vier spelers tegelijk spelen. Het leukst is dan ook de multiplayermodus in de game. Je kunt namelijk uit acht verschillende, unieke levels kiezen. Binnen die levels kun je dan ook weer uit maximaal vier verschillende gamemodi kiezen, waaronder ‘Strijd om leven en dood’, ‘Heerser van de heuvel’, ‘Vang de vis’ en ‘Trefbal’.

‘Strijd om leven en dood’, de naam zegt het al: je moet gewoon zoveel mogelijk punten scoren door tegenstanders te doden, in je eentje of in teams. Bij ‘Heerser van de heuvel’ moet je zoveel mogelijk punten halen door zo lang mogelijk boven aan de heuvel te blijven staan. In ‘Vang de vis’ zul je een vis moeten zien te vangen en vervolgens een punt te scoren door de vis in de mand te gooien. En als laatste bij ‘Trefbal’ zul je door middel van het gooien van een bal naar de tegenstanders punten verdienen.

Maar voordat je natuurlijk je vrienden in elkaar kunt meppen, is het handig om eerst de uitleg in de game te volgen, waarin alles op een grappige manier haarfijn wordt uitgelegd. Ook kun je, als er geen vrienden langskomen om te spelen, de spelmodus ‘Uitdagingen’ spelen, waarin je medailles kunt behalen door middel van verschillende uitdagingen te voltooien. In deze modus kun je tevens ook veel trophies verdienen en verschillende kleren en attributen vrijspelen.

Ten slotte heb je nog de optie ‘Personage bewerken’, waarin jij jouw eigen Rag Doll helemaal naar smaak kunt aanpassen door het veranderen van het hoofd, de huidskleur, de kleren enzovoorts. Wat trouwens ook nog een leuke optie is in de game, is dat je tijdens een spel, het spel kan opnemen en vervolgens opslaan op jouw harde schijf op gelijk uploaden naar YouTube, alleen de kwaliteit valt dan een beetje tegen.

Je hebt de Adobe Flash Player en JavaScript nodig om deze video te bekijken.

Plastic graphics en grappige geluiden
De game is grafisch niet de beste, maar de game is ook zeker niet lelijk qua grafisch gebied. De plastic poppen zien er allemaal erg grappig en “plastic” uit. De levels zijn simpele 2D-levels, maar elk hebben wel een mooie, unieke vormgeving. En elk level is ook goed uitgewerkt en sommige levels verlenen zich ook beter voor een bepaald speltype dan andere levels.

Het geluid in de game brengt je al gelijk in de goede sfeer door het begin muziekje. Dit muziekje is namelijk geen normaal intromuziekje, maar het is een mix van Chinese muziek en een soort van rare zang. Alleen is die rare zang zeker niet slecht, het klinkt namelijk erg grappig en de eerste keer vrij raar dat je gelijk al in de humoristische sfeer van de game komt.

Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic Screenshot 110423 Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic Screenshot 110420 Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic Screenshot 110419

Conclusie
Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic is een zeer grappige game, die voor een paar uurtjes humor zorgt, die je samen met je vrienden gemakkelijk kunt doorbrengen. De game bevat niet zoveel verschillende spelmodi, waardoor het in je eentje misschien al wat snel kan vervelen. De bewegingen van de lappenpoppen zijn geweldig bedacht en uitgewerkt. De graphics van de game zijn redelijk. En de vormgeving van de levels zijn wel erg goed en je merkt ook dat sommige levels zich beter verlenen voor bepaalde spelmodi dan andere. Kortom, de game onderscheidt zich zeker van andere downloadbare games en is zeker het aanschaffen waard. Als jij dus op zoek bent naar een game in de PlayStation Store voor een niet al te hoge prijs, stop dan met zoeken en koop Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic.