Veel voertuigen
In Battlestations: Pacific draait het allemaal om het combineren van strategie en actie. Stap in de wereld van de marine tijdens de Tweede Wereldoorlog en ga de strijd aan met waarheidsgetrouwe schepen, luchtvaartuigen en onderzeeërs. Wees de vijand te slim af en bepaal het verloop van de oorlog. Het is zelfs mogelijk om de geschiedenis te veranderen.

In deze game is het mogelijk om meer dan 100 eenheden in de lucht, op zee en onderzee te controleren. Zo kun je als speler gebruik maken van jachtvliegtuigen, bommenwerpers, kamikazevliegtuigen, vernietigers, vliegdekschepen en onderzeeërs om je vijand te bestrijden in de Stille Oceaan en op de daarbij horende eilandjes die je in de game tegenkomt. In vergelijking met zijn voorganger bevat het spel speelvelden die tweemaal zo groot zijn. Ook zijn er meer missies te vinden en is het aanbod aan voertuigen groter geworden.

Battlestations: Pacific Screenshot 111208 Battlestations: Pacific Screenshot 111222 Battlestations: Pacific Screenshot 105871

Starten van de oorlog
Zodra je begint met de game kom je in het menu terecht, waarin vele opties te vinden zijn. Als je kiest om aan de singleplayer te beginnen en je hebt geen ervaring in dit soort spellen, dan is het verstandig om eerst te beginnen op de training grounds. In deze modus is het mogelijk om te trainen en zo je voertuigen goed onder controle te krijgen, zodat je kunt wennen aan de besturing van deze game, want deze is best tricky!

Als je eenmaal gewend bent aan de besturing, dan kan je beginnen met de singleplayer game die bestaat uit de Japanse en de Amerikaanse campaign. Let wel: de besturing voelt stroef aan door de logge voertuigen waarover je de controle hebt en dat vindt lang niet elke gamer prettig. Echter is het wel realistischer, want de schepen waren uiteraard niet zo wendbaar.

Als je kiest voor de Japanners, dan speel je ook met Japanse voertuigen en visa versa. Naarmate je verder komt in de game krijgt je steeds meer voertuigen tot je beschikking, waarmee je de vijand goed te lijf kunt gaan. De voertuigen beschikken over destructieve wapens die erg tof zijn om te gebruiken en waarvan de impact gedurende de game steeds groter wordt op de voertuigen van de tegenstander.

Het is tevens mogelijk om in singleplayer te kiezen voor de skirmish modus. Deze modus maakt het mogelijk om te spelen in multiplayer maps, maar dan solo tegen de AI, wat natuurlijk een waardevolle toevoeging is.

Battlestations: Pacific Screenshot 111244 Battlestations: Pacific Screenshot 111224 Battlestations: Pacific Screenshot 111226

Mooie, stille oceaan
De oorlog waarin je speelt en de wapens waarmee je jouw vijand stap voor stap vernietigt zijn allemaal afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. De hele game speelt zich af op, onder en boven de Stille Oceaan. Het moet dan ook gezegd worden dat Battlestations: Pacific er grafisch goed uitziet, zeker in vergelijking met zijn voorganger, want dat was grafisch stukken minder. Vooral de Stille Oceaan ziet er realistisch uit en de lucht is net een foto. De eilandjes en de daarop gevestigde middelen zoals bijvoorbeeld luchtafweergeschut en hangars voor vliegtuigen en andere gebouwen zijn tevens netjes weergegeven voor een game van dit genre.

De voertuigen zelf zien er goed uit, met veel detail, zodat de game er goed afgewerkt uitziet. De tussenfilmpjes stralen authentieke oorlogstijden uit. Voor een Xbox 360 game ziet deze dus er gewoon erg goed uit en mogen we eigenlijk niet klagen.

Vanaf het begin tot en met de tussenfilmpjes en de muziek die voor de game is gemaakt, is de sfeer zeer cinematisch te noemen. Het geluid zet precies de juiste sfeer neer en de tussenfilmpjes lijken rechtstreeks uit een oorlogsdocumentaire te komen.

Battlestations: Pacific Screenshot 111196 Battlestations: Pacific Screenshot 109216 Battlestations: Pacific Screenshot 109208

Besturing
Als je de controls eenmaal door hebt, dan merk je dat deze game veel kwaliteit bezit en goed in elkaar zit. Aan het begin lijkt het allemaal wat stroef en langzaam, maar als je doorspeelt dan zul je geconfronteerd worden met een game die bordevol actie zit. Het stroef aanvoelen van het spel door de logge voertuigen die je bestuurt, is een punt dat niet iedereen zal aanspreken, al is het wel zo dat je gewend raakt aan de stijl van de besturing.

Later wordt de game aardig chaotisch, omdat je door steeds meer vijanden omringd wordt in het speelveld tijdens de gevechten. Dit is voornamelijk een positief punt, omdat dit het spelen pittiger maakt. Het kan ook een nadeel zijn, omdat je soms het overzicht dreigt te verliezen tijdens confrontaties met de vijand.

Strategie speelt uiteraard een belangrijke rol in oorlogsvoering. In Battlestations: Pacific kun je dan ook opdrachten geven aan jouw squadrons. Zo is het mogelijk om je medestrijders te laten aanvallen, een aanval af te laten blazen, te laten landen en agressief op te laten stellen en meer. Dit werkt goed, maar soms merk je niet meteen veel van het resultaat, wanneer je een commando gegeven hebt. Een ander probleem is dat je soms het idee krijgt, dat je medestrijders niet met je mee vechten, wat jammer is. Dit is echter niet een groot minpunt, want over het algemeen werkt het allemaal aardig.

Vijanden online
Zoals we gewend zijn van de meeste Xbox 360 games, is er een Xbox Live optie aanwezig, en zo ook in Battlestations. Zo kun je het met twee tot acht spelers het tegen elkaar opnemen en gebruik maken van verschillende schepen en vliegtuigen. Dat betekent spannende slagen op zee en toffe online dogfights dus!

Je hebt de Adobe Flash Player en JavaScript nodig om deze video te bekijken.

Conclusie
Voor een oorlogssimulatie zit de game goed in elkaar en is alles goed afgewerkt. De sfeer zit er prima in en grafisch is de game van een hoog niveau. Het grootste nadeel is dat de game alleen geschikt is voor mensen die niet alleen maar snelle actie willen zien, want de game voelt stroef aan door de logge Tweede Wereldoorlog voertuigen. Verwacht hier geen snelle straaljagers of moderne snufjes. Mocht je dit geen probleem vinden en houd je van het genre, dan is deze game precies wat voor jou.