Alle instrumenten tot je beschikking
In Guitar Hero: Aerosmith moest je het nog doen met alleen je gitaar, maar dankzij de nieuwe instrumenten van Guitar Hero: World Tour, is het in GH: Metallica ook mogelijk om te zingen, te drummen of de basgitaar ter hand te nemen. Hierdoor is het spel dan ook gelijk een stuk uitdagender, want dankzij deze vele mogelijkheden ben je veel langer bezig met het spel. Uiteraard moet je het dan wel ook leuk vinden om met de andere instrumenten te spelen.

Uiteraard ligt de hoofd focus voor de meesten in dit spel nog steeds bij de gitaar mogelijkheden, want anders hadden ze het spel wel Band Hero genoemd. Al gelijk vanaf het begin kun je in dit spel lekker los met de verschillende nummers uit de Metallica geschiedenis. Om precies te zijn, heb je de beschikking over 48 nummers waarvan er 28 van Metallica zelf zijn en 20 van bands of muziek die is geïnspireerd door Metallica.

Doordat Metallica een eigen soort van muziek heeft, zit er ook veel variatie in. Je krijgt dan ook geen één keer het idee dat je een nummer aan het spelen bent, wat je al eerder hebt gedaan of wat daar in ieder geval op leek. Ook andere bands die meedoen zoals System of a Down, Slayer en Mastodon geven een eigen ingeving aan de muziek mee.

Guitar Hero: Metallica Screenshot 97401 Guitar Hero: Metallica Screenshot 97399 Guitar Hero: Metallica Screenshot 97400

Moet je een Metallica fan zijn?
Je zou bijna denken dat je voor een spel wat maar over één band gaat, ook echt fan moet zijn van de band. Toch is dit alles behalve waar, want zolang je van rock muziek houdt en het fijn vindt om een stukje gitaar te spelen in een spel van de GH-reeks, dan is ook GH: Metallica iets voor jou.

Ook is het zeker niet nodig om de nummers van Metallica van te voren allemaal al te kennen, want als je de niveaus één voor één doorloopt, leer je door het spel heen de muziek toch wel. Uiteraard is het wel een voordeel als je een fan bent en je de muziek dus al kent, want ritmisch gezien weet je dan makkelijker wanneer je aan moet slaan en hoef je alleen nog maar op de kleuren te letten.

Je hebt de Adobe Flash Player en JavaScript nodig om deze video te bekijken.

James Hetfield gaat los
Het karakter waarmee je dit spel speelt lijkt op de bekende zanger en leadgitarist van Metallica zelf, namelijk James Hetfield. Activision heeft zeer zeker haar best gedaan om jou het gevoel te geven dat de persoon op het podium ook deze James is en dat is dan ook goed gelukt. Verder is er ook aan het decor en aan de optredens veel aandacht geschonken. De shows die je speelt worden dan ook voorzien van goede licht- en vuurwerkeffecten waardoor je bijna denkt dat je op een echt concert van Metallica staat. Iets wat vaak in eerder delen van Guitar Hero ver te zoeken was.

Het verhaal in de carreer mode gaat echter niet over de band zelf maar je zult als fan een tribute band willen oprichten. In de carreer mode moet je net als in eerdere delen weer zo goed mogelijk spelen om een bepaald aantal sterren vrij te spelen. Als je het gewenste aantal sterren hebt speel je nieuwe muziek vrij en kun je dus verder. Zo werk je jezelf langzaam naar de top.

Naast dat je steeds verder wilt komen en de mogelijkheid ieder nummer met vier instrumenten te spelen, heeft het spel verder nog een mogelijkheid die de replay waarde van dit spel heel hoog legt. Je kunt namelijk online je kunsten te testen tegen andere GH-spelers. Dit daagt je keer op keer weer uit om verder te gaan.

Guitar Hero: Metallica Screenshot 86308 Guitar Hero: Metallica Screenshot 86296 Guitar Hero: Metallica Screenshot 86304

Lekker een nummertje smashen
Naast Carreer heb je ook dit keer weer de Quickplay mogelijkheid. Hierin ga je net als in eerdere delen iedere keer weer lekker los in een nummer naar keuze. Hier heb je dus naast de muziek van Metallica ook de beschikking over 20 nummers van andere bands. Wat veel mensen die de laatste CD van Metallica hebben gekocht zullen merken, is dat de muziek in het spel beter klinkt dan op de CD. Dit komt doordat de muziek digitaal is ingepakt, wat bij GH: Metallica niet het geval is omdat de muziek al aangeleverd moest worden voor de CD helemaal klaar was.

Je gaat je als je dit spel speelt bijna afvragen wat er nu nog anders zou kunnen, want behalve als je echt niet van de muziek houdt, is dit spel toch tegen het perfecte aan. Als je dan dus gaat kijken naar minpunten blijft er weinig over maar er zijn er wel een paar. Zo heeft Metallica de neiging om alleen maar heel erg lange nummers te maken. Hierdoor is het niet echt mogelijk om even snel een potje te spelen in Carreer. Alleen als je nummers speelt van één van de andere bands zou dit nog kunnen. Ook zijn er een aantal bands die altijd wat lastig zijn om te spelen en dat kent ook dit spel weer. Dit kan echter ook weer meer als uitdaging worden gezien, dan als een echt minpunt.

Guitar Hero: Metallica Screenshot 82217 Guitar Hero: Metallica Screenshot 82215 Guitar Hero: Metallica Screenshot 82213

Bijna perfect
Een game als deze, die niet alleen alle instrumenten speelbaar heeft maar ook nog eens de perfecte show op het beeld weergeeft, is een game die zichzelf bijna perfect mag noemen. Soms is het spel misschien iets te moeilijk maar dat is echt in uitzonderlijke gevallen en verder zijn de nummers van Metallica hier en daar iets te lang. Maar, als je een Guitar Hero fan bent, dan moet je dit spel hoe dan ook hebben!