Wie kent het klassieke Tetris niet? Trash Panic is een soort van Tetris al moet je in deze game niet met blokjes spelen maar met afval. In Trash Panic dien je namelijk het afval op een zo goed mogelijke manier te verwerken, ofwel in de prullenbak te gooien. Dit kun je natuurlijk doen door alles om te draaien zodat alles mooi naast elkaar past.

Maar wellicht is het makkelijker om ook het nodige afval kapot te laten vallen in de prullenbak zodat je meer plaats hebt. Je kunt natuurlijk ook wachten tot er tientallen afvalstukken voorbij zijn gekomen en er dan eindelijk een wc-rol komt, welke gevolgd wordt door een brandende lucifer. Gooi de wc-rol in de prullenbak met daarop de brandende lucifer en het afval zal verbranden, waardoor je weer meer plaats overhoudt. Als je dit doet ben je echter wel op een Ego wijze aan het verwerken omdat er veel koolstofdioxide (CO²) vervuiling ontstaat. Jaja, bij Trash Panic wordt overal aan gedacht.

Trash Panic Screenshot 109684 Trash Panic Screenshot 109686 Trash Panic Screenshot 109685

Eco of Ego
Speel jij als een Eco of als een Ego, dat is de vraag in Trash Panic. Voor welke je kiest is aan jou, ieder heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo dien je bij Eco alles milieubewust te verwerken en af te breken door natuurlijke processen terwijl je bij Ego alles gewoon in de hens kan zetten waardoor je ook van je afval af bent. In de game komen namelijk veel verschillende voorwerpen voorbij, denk aan potloden en pennen, halters, stuiterballen, scharen, ringen enz.

Bij Eco dien je overal rekening mee te houden, je mag namelijk niks verbranden, hierdoor ontstaan er namelijk schadelijke stoffen en CO². Ook moet je zorgen dat je MOTTAINAI rustig in de prullenbak legt, zodat de Gomy het eruit kunnen pakken. De Gomy is een klein wezentje welke zich graag bij de prullenbak bevindt. Bij MOTTAINAI kun je denken aan taartjes, sushi en ringen. Ook moet je zorgen dat er niets langs de prullenbak valt. Door alles netjes af te breken zul je veel punten scoren bij Eco, zodat je dus een hoge rang krijgt in de schaal van Eco naar Ego.

Trash Panic Screenshot 109683 Trash Panic Screenshot 109682 Trash Panic Screenshot 109681

Bij Ego daarentegen maakt het helemaal niets uit als je iets verbrandt, je houdt namelijk geen rekening met het milieu. Jij hebt het dus makkelijk als je een wc-rol en een lucifer tegenkomt. Daarmee kun jij gewoon alles in de hens zetten. Ook de zogeheten MOTTAINAI hoef je niet te bewaren voor de Gomy maar kun je gewoon in de prullenbak laten vallen. Ook iets naast de prullenbak laten vallen is niet erg, al krijg je dan wel extra vuil te verwerken. Ook moet je niet meer dan twee items naast de prullenbak laten vallen, dan ben je namelijk game over.

Je hebt dus veel variatie, je kunt namelijk alle levels, als Eco of als Ego uitspelen. Zo dien je dus ook bij elk rekening te houden met andere voorwerpen. Dit is erg leuk en is bovendien goed voor de replaywaarde van de game.

Duel of missies
Naast de gewone levels kun je er ook voor kiezen om missies te spelen of een duel aan te gaan met een vriend. De missies variëren heel sterk, je hebt namelijk de beschikking over 109 verschillende missies. Denk bij deze missies bijvoorbeeld aan een bel, welke je in de prullenbak dient te leggen, waarna je deze met boomstammen moet raken. Ook kun je heel simpel een kleinere prullenbak verwachten. In deze prullenbak moet dan bijvoorbeeld al het afval van een kantoor. Lukt het je om al het afval in de prullenbak te krijgen, dan mag je verder gaan met de volgende missie. De 109 sterk afwisselende missies bieden je genoeg speelplezier om alleen al met de missies een hele tijd door te gaan.

Trash Panic Screenshot 109680 Trash Panic Screenshot 109679 Trash Panic Screenshot 109678

Vind je het echter saai om in je eentje afval te verwerken? Dan kun je ook aan de slag met een vriend. Op het beeldscherm verschijnen dan twee prullenbakken, hierin dient ieder het afval te stoppen. Dit is echter niet zo makkelijk als het lijkt. Iedere speler krijgt namelijk zijn eigen afval, wat wel hetzelfde is als de ander. Dit moet ieder dan ook op zijn eigen manier verwerken. Het is echter frustrerend als de tegenstander niet snel werkt, waardoor jij eigenlijk meer vuil te verwerken krijgt.

Dit is in Trash Panic heel goed opgelost, werkt je tegenstander namelijk niet snel genoeg, dan gaat de prullenbak van de ander een stukje de hoogte in. Werkt je tegenstander nog niet door, dan gaat de prullenbak weer een stukje omhoog totdat de prullenbak hoog genoeg is om een deel van jouw vuil in de prullenbak van je tegenstander te gooien.

Digitaal afval verwerken leuk genoeg?
Trash Panic biedt genoeg variatie om je lange tijd bezig te houden met afval te verwerken op een ecologische of egologische wijze. Daarbij ben je natuurlijk ook erg lang bezig met de 109 leuke en vooral verschillende missies. Toch liever met z’n tweeën afval verwerken? Geen probleem, Trash Panic beschikt ook over een erg leuke multiplayer modus, het duel.