Klassieker
OutRun is een titel die sinds 1986 in de arcadehallen te vinden was. Destijds was de franchise erg populair en er namen dan ook talloze spelers in de auto plaats om een ritje met een mooie dame te maken. De franchise kende in 2003 een vervolg welke jammer genoeg wat minder succes had dan het origineel. Nu brengt SEGA OutRun Online Arcade voor Xbox Live Arcade en PlayStation Network uit, die het gevoel van de arcadehallen weer in de speler op moet roepen.

De naam van de game zegt eigenlijk al genoeg. OutRun Online Arcade is een typische arcaderacer met online mogelijkheden. Een groot voordeel van de Xbox Live Arcade titel is dat de speler niet steeds een berg geld kwijt is na een speelsessie. Deze versie van OutRun is namelijk net zo pittig als het origineel in de arcadehallen en de speler zal menig maal opnieuw moeten beginnen om een van de doelen te bereiken.

OutRun Online Arcade Screenshot 106158 OutRun Online Arcade Screenshot 106092 OutRun Online Arcade Screenshot 106157

Van A naar E
De speler heeft, zoals bij het origineel, aan het einde van een level steeds de keuze om links- of rechtsaf te gaan. Hierbij is links altijd de wat makkelijkere route met een breder wegdek en minder scherpe bochten. De OutRun wereld is dan ook opgebouwd als een soort driehoek, waarbij de speler in de linkerpunt begint. In de komende vijf levels kan de speler dan door links- of rechtsaf te slaan bepalen welk level hij vervolgens speelt en waar de rit uiteindelijk eindigt.

De eindpunten van A tot en met E kunnen bereikt worden door verschillende routes te nemen. Hoe hoger de route die de speler neemt, loopt, hoe makkelijker het rijden is. Eindpunt A is dus makkelijker te bereiken dan eindpunt E.

Naast de weg zijn het verkeer en de tijd in OutRun belangrijke factoren. De speler krijgt namelijk steeds een bepaalde tijd om een level door te komen en het verkeer werkt hierbij niet echt mee. Bij de makkelijkere routes is er wat meer tijd en wat minder verkeer, maar dan nog zal de speler merken dat hij de nodige vaardigheden moet hebben om de eindstreep te halen. Dit geeft een zekere uitdaging en de speler zal het dan ook zeker steeds opnieuw proberen.

Bolides
De speler zal route naar de eindstreep wel altijd in stijl rijden. Er staat namelijk een tiental bolides klaar met de nodige PK’s. Hieronder zien we bijvoorbeeld de Ferrari Testarossa. De speler kiest dus voordat hij aan een rit begint achter welk stuur hij plaatsneemt en welke kleur zijn auto heeft. Uiteindelijk zullen alle bolides hetzelfde aanvoelen, maar toch is het leuk om eens in een cabriolet te rijden of in een auto met een ander kleurtje.

OutRun Online Arcade Screenshot 105416 OutRun Online Arcade Screenshot 106164 OutRun Online Arcade Screenshot 106124

OutRun is van oorsprong een arcaderacer en er is het hele spel dan ook geen schademodel te vinden. De speler zal natuurlijk wel de nodige auto’s raken en de zijkant van de weg is ook al snel gevonden. Het enige wat er bij zulke botsingen gebeurt, is dat de speler een vertraging op zal lopen en een aantal punten verliest.

Als de speler erg hard tegen een andere auto knalt, zal deze over de weg getorpedeerd worden alsof het niets is, maar zodra de speler zijn bolide de vangrail in stuurt, zal hijzelf de lucht in geslingerd worden of direct stilstaan. De auto zal daarentegen altijd weer op haar wielen landen en de speler kan meteen weer doorrijden.

De bolides zien er stuk voor stuk goed vormgegeven uit, maar het valt erg op dat de wielen van de auto’s niet draaien en dat de speler eigenlijk over het wegdek schuift. Ook bij het andere verkeer is dit het geval. Het is en blijft daarentegen een arcaderacer, dus dit mag de pret niet drukken.

Catchy tunes
Naast de bolides, ziet ook de omgeving er goed uit. Er is hier en daar een oneffenheid te zien, maar dit is niet erg storend te noemen. De personages zijn echter van wat mindere kwaliteit, maar die zijn dan ook alleen te zien in de eindfilmpjes van een route.

De soundtrack van OutRun Online Arcade geeft een heerlijk nostalgisch gevoel af met nummers als ‘Magical Sound Shower’ en ‘Splash Wave’. Alleen dit al maakt het in alle gamemodi die OutRun Online Arcade biedt erg aantrekkelijk om te blijven rijden. Jammer genoeg is het geluid van de motor wat eentonig en de stem tijdens het rijden soms wat onduidelijk te noemen.

OutRun Online Arcade Screenshot 97454 OutRun Online Arcade Screenshot 106102 OutRun Online Arcade Screenshot 105482

Verschillende modi
De speler heeft naast de standaard OutRun modus nog een aantal andere modi waar hij uit kan kiezen. Zo is er de Time Attack modus, waarbij de speler het wederom tegen de klok opneemt, alleen dit keer zonder verkeer. Het is mogelijk om via Xbox Live een ‘ghost’ van een andere speler te downloaden, zodat er altijd ruimte voor verbetering is.

De speler zit in OutRun niet alleen in de auto, maar hij heeft een dame aan zijn zijde. Deze dame heeft zo ook haar behoeftes die ze in de Heart Attack modus tot uiting brengt. In deze modus moet de speler aan de wensen van deze dame voldoen om zo hoog mogelijk te scoren. Zo moeten er zoveel mogelijk auto’s ingehaald worden, door ringen gereden of op een bepaald vlak gedrift worden.

Natuurlijk biedt OutRun Online Arcade, zoals de naam het al een beetje verraadt, ook een online multiplayer modus, waarbij de speler het tegen de rest van de wereld op kan nemen. Daarnaast zijn er de leaderboards, die een beetje vreemd in dit spel verwerkt zijn. Als de speler een route uitgereden heeft, mag hij namelijk zijn naam handmatig in een lokaal scoreboard zetten. Hier had best een wereldwijd leaderboard kunnen staan.

Je hebt de Adobe Flash Player en JavaScript nodig om deze video te bekijken.

Het Arcadehal gevoel
SEGA weet met de Xbox Live Arcade en PlayStation Network versie van OutRun het arcadehal gevoel erg goed neer te zetten. Het feit dat er geen muntjes meer verdwijnen is erg aangenaam en het spel doet niet veel onder voor het origineel en haar vervolg. Grafisch ziet OutRun Online Arcade er goed uit, maar het had beter gekund. Hier en daar is namelijk nog wat aan te merken, zoals de wielen die niet draaien. De soundtrack geeft een lekker nostalgisch gevoel af en de verschillende modi zorgen voor vele uren gameplay. OutRun Online Arcade is de tien euro (800 MS Points) dan ook zeker waard!