Welcome to Barcelona
Gelijk als je het spel opstart, word je verwelkomd door een aantal vrolijke Spaanse muziekjes, die zo uit Zorro kunnen komen. De muziek gaat gepaard met een aantal beelden van een digitale versie van de stad Barcelona. Als snel zul je merken dat het weliswaar geen directe kopie is, maar alle belangrijke monumenten en bezienswaardigheden zijn over genomen. Tevens zie je er uiteraard de mediterrane sfeer die in de zomer altijd in Spanje heerst.

Op het moment dat je een verhaal start zul je zien dat jouw karakter verdacht veel overeenkomsten heeft met Vin Diesel, wat niet zo gek is, want Vin Diesel en zijn ontwikkelstudio hebben geholpen bij het maken van deze game. Wat opvalt is dat je karakter, Milo Burik, tot in de details is gemaakt en dat je de enkele ongeschoren stoppels op zijn hoofd kunt tellen, absoluut een pluspunt op het grafische gebied.

Wheelman Screenshot 100992 Wheelman Screenshot 100990 Wheelman Screenshot 100989

Undercover vanuit Miami
Gelijk al in het begin zul je merken waarom het spel Wheelman heet. Je bent namelijk iemand die zijn auto voor de volle 100 procent onder controle heeft. In het begin heb je weliswaar nog niet alle trucs uit het spel tot je beschikking, maar gaandeweg leer je steeds meer. Zelf ben je een undercover agent die vanuit Miami over is gekomen naar Europa om een speciaal pakketje te pakken krijgen. Wat er in dit pakketje zit is niet helemaal duidelijk.

Fijn is dat je gelijk weet waar je aan toe bent, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld Grand Theft Auto en Saints Row, zit er een duidelijk verhaal in wat je missie voor missie kunt volgen. Als je echter geen zin hebt om missies te volgen, ben je net zo vrij als in alle andere sandbox games om een rondje te rijden en rotzooi te trappen. Naast de gebruikelijke missies heb je ook nog een hoop extra missies, waarin je onder andere koerier zult spelen of straatraces moet racen. Volgens critici zouden de missies te makkelijk zijn, maar dat valt redelijk mee. Ze zijn weliswaar makkelijker dan die van GTA IV, maar dat doet niet af aan de kwaliteit.

Dat alles op auto's gericht is, is ook te merken aan het gemak waarmee je auto's jat. Als je namelijk op de Y-knop drukt terwijl er een voertuig voorbij rijdt, zal het voertuig stoppen en kun jij het overnemen. Dit is weliswaar niet echt geloofwaardig, maar wel zeker belangrijk voor het spel. Hierdoor kun je namelijk nog vaker en meer racen dan in de meeste andere spellen. Overigens is het ontbreken van auto alarmen zoals je die kent uit Grand Theft Auto, geen gemis in dit spel.

Wat jammer is, is het feit dat het altijd rustig is op straat. Je zult nooit het idee hebben dat je echt hinder ondervindt van de auto's en andere objecten op de weg, en vermoedelijk is ook dit gedaan om sneller te kunnen racen. Toch is het tegenvallend, want iets meer voertuigen zou geen kwaad kunnen.

Je hebt de Adobe Flash Player en JavaScript nodig om deze video te bekijken.

Een stad vol criminelen
Gedurende het verhaal kom je langs een heleboel criminelen en het zijn er zeker veel te veel om ze hier op te noemen. Belangrijk is in ieder geval Fillipe, want hij heeft het pakketje wat je nodig hebt. Iedere crimineel heeft wel een idee waar Fillipe is, en zal je dus, als je voor de crimineel een klus opknapt, verder helpen in de goede richting.

Alle missies die je door het spel heen doet, zullen voor 95 procent met de auto gebeuren. En dan dus niet rustig achter iemand aanrijden of proberen iemand van A naar B te brengen zonder hem of haar bang te maken. Nee, je moet zo goed als altijd zo snel mogelijk, en als het mee zit zo spectaculair mogelijk, met je auto naar plekken toe rijden om je taak te volbrengen. Toch zal dit niet saai worden, want er zit een grote variatie in de te volbrengen missies.

Voorbeelden van missies zijn het stelen van auto's, terwijl ze nog rijden en het omleggen van iemand, terwijl hij op een motor rijdt. Maar ook het bang maken van bepaalde karakters door snel tegen het verkeer in te rijden of iemand redden en hem daarna meenemen zodat iemand anders hem om kan leggen. Doordat je zoveel rijdt, heb je naast een sandbox game, dus ook zeker een racespel in handen en dat met de vrijheid van Burnout. De besturing is overigens niet zeer realistisch. Dit is niet storend en doet het spel juist alleen maar goed.

Wheelman Screenshot 100971 Wheelman Screenshot 100966 Wheelman Screenshot 100969

Je auto als wapen
Wat naast het genre, zeer vernieuwend is aan dit spel, zijn de bewegingen die je kunt doen met je auto. Je auto is namelijk feitelijk je wapen. Naast uiteraard het rijden zelf zijn er een aantal nieuwe mogelijkheden die je langzaam maar zeker leert. Je kunt namelijk auto's, motoren en scooters die naast je rijden vanaf beide kanten beuken, om te hopen dat hij ergens tegen aanrijdt om zo kapot te gaan. Lukt het je om dit op een spectaculaire manier te doen, dan krijg je tevens een mooi in-game filmpje. Naar links of rechts beuken doe je met de rechter analoge stick.

Ook kun je met ieder voertuig een slow motion aanval naar voren of naar achteren uitvoeren. Dit doe je door eerst je focus op te laden, waarna je op de vierpuntstoets naar voren of achteren moet drukken. Als je dit doet, wordt alles in slow motion afgespeeld, en heb je kort de tijd je vijanden snel uit te schakelen. Je kunt naast gewoon op de personen te schieten ook op een aantal speciaal aangegeven plekken schieten. Voorbeelden hiervan zijn benzinetanks en wielen om een voertuig af te remmen of zelfs in één keer te vernietigen.

Een andere optie waarvoor je de opgeladen focus kunt gebruiken is een soort van turbo. Het ziet eruit alsof je lachgas gebruikt, echter is dit op ieder voertuig mogelijk, zelfs de scooters. Het is dan ook absoluut niet geloofwaardig, maar de ontwikkelaar heeft ook hier blijkbaar duidelijk voor de race ervaring gekozen.

De laatste nieuwe, en misschien ook wel meest handige toevoeging in dit spel is toch wel de airjack. Je drukt op de B-knop op het moment dat je in de buurt van een voertuig rijdt, tot het teken wat dan verschijnt groen wordt. Als dit teken groen is en je de B-knop loslaat, spring je naar dit voertuig en jat je de auto terwijl deze rijdt.

Wheelman Screenshot 100956 Wheelman Screenshot 100949 Wheelman Screenshot 100946

Een hoop glitches
Helaas is dit spel geen grafisch hoogstandje, en dat is dan ook aan een hoop punten te merken. De karakters zijn weliswaar allemaal zeer gedetailleerd, maar dit geldt niet voor de rest. De kleuren zijn namelijk veel te vrolijk, de explosies zien er niet super echt uit. Wat echter misschien nog wel het meeste stoort, is het verspringen van de karakters, die vaak in een filmpje onverwachts verplaatsen. Hetzelfde geldt overigens voor de politie auto's die onderweg ineens opduiken. Overigens is het niet zo storend dat je wilt stoppen.

Het geluid is daarentegen wel weer zeer mooi. Je hebt geen radio, maar door de goede in-game muziek heb je dit ook zeker niet nodig. Je race ervaring wordt hierdoor een stuk echter. Ook de stemmen van de karakters klinken goed en echt, en uiteraard het geluid van de omgeving en de wapens is van goede kwaliteit.

Wheelman Screenshot 100935 Wheelman Screenshot 100934 Wheelman Screenshot 100933

Conclusie
Voor iemand die GTA te stijf vond, Burnout teveel op kapot maken gericht vond en wel eens uit de auto wilde stappen tijdens Need for Speed, is Wheelman ideale game. Het spel heeft weliswaar een hoop grafische zwakke punten, en kan wat betreft geloofwaardigheid ook nog wel iets meer doen, maar dit alles komt het racen ten goede. De besturing, en vooral de nieuwe mogelijkheden, voelen lekker aan. Hierdoor heb je ook echt het idee iets nieuws aan het spelen te zijn. Dus is het een aanrader? Zeker!