Als je het spel begint, zul je waarschijnlijk willen starten met de uitgebreide tutorial. Hierin leggen drie pratende tanks de kneepjes van het vak, oftewel de game, uit. Dit is natuurlijk heel handig aangezien de console versie anders werkt dan de PC versie. Al pratend leggen de tanks je uit waar je wat kunt vinden en waarvoor je die dingen kunt gebruiken. Vaak praten de tanks wel wat snel, maar dit wordt opgelost doordat, wanneer ze klaar zijn met praten, hetgeen wat je moet doen in het kort op het beeldscherm staat. Dit alles wordt nog iets leuker gemaakt, doordat de tanks wel eens op elkaar schieten en de ander daar dan op aanspreken.

Command & Conquer: Red Alert 3 Ultimate Edition Screenshot 100520 Command & Conquer: Red Alert 3 Ultimate Edition Screenshot 100433 Command & Conquer: Red Alert 3 Ultimate Edition Screenshot 100491

Einstein slechts een hoopje stof
In Red Alert ontwikkelde Einstein een tijdmachine waarmee hij Adolf Hitler heeft laten verdwijnen als machthebber van Duitsland. Zonder de Nazi's kon de Sovjet-Unie vrolijk Europa binnenvallen, wat leidde tot een wereldoorlog tussen de Geallieerden en de Sovjets. Deze oorlog lijken de Sovjets te verliezen totdat zij zelf een tijdmachine ontwikkelen en naar Einstein gaan, een simpele handdruk veranderd hem echter in een hoopje stof. Omdat dit in het jaar 1927 gebeurt is de geschiedenis weer veranderd, waardoor de Sovjets juist aan de macht komen. De Sovjets krijgen echter ruzie met de Empire of the Rising Sun, wat Japan is, en de mogelijkheid heeft gehad zich te ontwikkelen tot een supermacht. De Geallieerden en de Sovjets zullen deze nieuwe dreiging moeten verslaan.

Het verhaal wordt verteld door leuke cutscenes, welke gefilmd zijn met echte acteurs, zoals we van de Command & Conquer serie gewend zijn. Zo zul je bijvoorbeeld acteur Peter Stormare uit Prison Brake tegen komen in een van de filmpjes, en Josh Holloway uit Lost. Door de filmpjes, waarin de acteurs van de Sovjets met een sterk Russisch accent praten, wordt het verhaal heel duidelijk uitgelegd. De cutscenes en videoberichten die je ontvangt zijn allemaal in de stijl van de factie die je speelt, wat erg leuk is gedaan. Daarnaast zijn ze lekker overdreven geacteerd, net als in de vorige delen.

Command & Conquer: Red Alert 3 Ultimate Edition Screenshot 100418 Command & Conquer: Red Alert 3 Ultimate Edition Screenshot 100515 Command & Conquer: Red Alert 3 Ultimate Edition Screenshot 100501

Rood is de kleur van Red Alert 3
Red Alert 3 bevat heel veel rood, rood van Rusland, rood van de USSR. De combinatie van deze overwegend Russische stijl en de comic stijl is erg vet gedaan. De nadruk van het verhaal ligt dan ook bij dat land, en de problemen die er zijn, zijn dan ook de schuld van de Russen, die zo nodig nog een keer de geschiedenis moesten herschrijven.

Naast de, toch wel, uitgebreide tutorial kun je er ook nog eens voor kiezen om aan de kant van de Sovjets te spelen. Door deze te kiezen, en niet de Geallieerden of de vijand, de Empire of the Rising Sun, leer je het spel nog beter. Door de Sovjets kant te kiezen leer je namelijk nog meer punten van de game, en vooral hoe je het beste je vijand, de Empire of the Rising Sun, kunt aanvallen. Wanneer jij er dus voor kiest om eerst aan de Sovjets kant te staan, is het natuurlijk erg leuk om, wanneer je het spel nog eens speelt, de kant van de vijand te kiezen. De Geallieerden en de Japanners zijn namelijk ook speelbare facties, met eigen units, wapens, filmpjes en verhaallijnen. Zo speel je het spel dus vanuit verschillende oogpunten, wat je heel wat uurtjes zoet zal houden.

Command & Conquer: Red Alert 3 Ultimate Edition Screenshot 100410 Command & Conquer: Red Alert 3 Ultimate Edition Screenshot 61476 Command & Conquer: Red Alert 3 Ultimate Edition Screenshot 56536

Gameplay waarvoor geleerd moet worden
Een negatief aspect van een RTS-game op de consoles, is vaak dat de controles niet zo lekker werken als op de PC, aangezien de vele functies zich beter lenen voor een besturing met toestenbord en muis. Dit is bij Red Alert 3 goed opgelost door het gebruik van een soort cirkel die je heel makkelijk tevoorschijn tovert met de L2-knop. Jammer hierbij is het feit dat je voor veel acties een toetsencombinatie moet indrukken. Denk bijvoorbeeld aan een speciale actie van een tank, deze zul je dan moeten activeren door eerst die actie op te zoeken en te selecteren en dan op de L1-toets te drukken.

Red Alert 3 heeft veel verschillende locaties. Zo speel je bijvoorbeeld op een circus, op een besneeuwd eiland, of juist op veel verschillende, kleine eilandjes. Deze afwisseling van locaties is natuurlijk erg leuk. Daarbij krijg je ook nog eens een heel ander verhaallijn voorgeschoteld, wanneer je voor de Geallieerden of de Empire of the Rising Sun kiest. De missies die jij dient te volbrengen zijn zoals altijd in Red Alert stijl. Breng deze mevrouw naar punt A, vernietig de basis van de vijand of vernietig de stroomvoorziening van de vijand. We hebben het allemaal al weleens gedaan, maar door de afwisseling en presentatie blijft het leuk.

Nieuw in dit deel is de mogelijkheid om op water te bouwen. Waar je in de meeste RTS-titels alleen aan land zit, met af en toe het gebruik van een bootje, geeft Red Alert 3 heel wat meer keuze. Je basis kun je namelijk gewoon in het water bouwen, veel tanks kunnen zowel rijden als varen, en er zijn veel schepen om te bouwen. Het is in het begin een beetje wennen, maar als snel zal het bouwen van een groot leger midden in de zee als natuurlijk aanvoelen.

Command & Conquer: Red Alert 3 Ultimate Edition Screenshot 56526 Command & Conquer: Red Alert 3 Ultimate Edition Screenshot 56530 Command & Conquer: Red Alert 3 Ultimate Edition Screenshot 56542

Met z'n tweeën het slagveld op
Naast een singleplayer optie, biedt Red Alert 3 uiteraard ook een multiplayer. Er is niet alleen de bekende versus modus, maar ook een coöperatief gedeelte. De gehele game is gebouwd met co-op in gedacht, en als je alleen speelt, zal de AI de rol van de tweede generaal op zich nemen. Het is natuurlijk leuker als dat gebeurd door een menselijke medewerker via het PlayStation Network, maar de AI doet het ook niet verkeerd. Het voordeel van met z'n tweeën spelen, is dat je een veel betere strategie kunt gebruiken. Je bouwt namelijk allebei een aparte basis en leger, en kunt de vijand dan tegelijk aanvallen, van alle kanten.

Grafisch netjes
Grafisch gezien ziet het er nog steeds zo uit als de Xbox 360 versie, maar dat is geen minpunt. De grafische stijl van Red Alert 3 is namelijk erg mooi, ook als je inzoomt blijken de tanks en troepen er nog goed uit te zien. De landschappen zijn ook netjes verzorgd. Daarbij komt dat het geheel in een leuke stijl wordt gebracht. Er is duidelijk niet voor gekozen de meest realistisch ogende RTS ooit te maken, maar eentje die een eigen grafische stijl heeft, en dat is goed gelukt.

Je hebt de Adobe Flash Player en JavaScript nodig om deze video te bekijken.

Conclusie
De eerste Red Alert op de PlayStation 3 is een feit en deze zet dan direct een fantastische game neer. Niet alleen voor fans is de console versie van Red Alert 3 het proberen waard. Mensen die niet bekend zijn in het genre kopen ook geen kat in de zak. Zij zullen, na de tutorial te hebben gevolgd, de opzet van een RTS-game snappen. De cirkel techniek die in Red Alert 3 wordt gehanteerd, werkt goed genoeg om het toetsenbord en de muis te vervangen.