The Godfather II Review

In 2006 kwam de eerste Godfather game van Electronic Arts uit. Dit was een free-roaming game, waarin je vrij door New York City kon rondlopen, en je naar de top van jouw familie moest werken. Hetzelfde principe geldt nog steeds in deel twee, maar dan een stuk grootser en uitgebreider. Net als in deel één begin je de game met het maken van je eigen karakter. Deze is helemaal aan te passen, zodat je jouw persoonlijke ‘mobster’ kunt maken.

Gelijk valt dan op dat je helemaal niet in New York City bent. Je bent namelijk op een feestje in Havana beland, omdat de maffia daar hun zaakjes willen uitbreiden. Helaas loopt alles in de war wanneer de revolutie uitbreekt op Cuba en de kogels in het rond vliegen. Jij moet samen met enkele vrienden een weg naar het vliegveld zien te vinden, vanwaar je lekker terugkeert naar het oude vertrouwde New York. Hier krijg je van Michael Corleone te horen dat hij wat andere dingen te regelen heeft, en jij de Don van New York bent in zijn afwezigheid. Makkelijker gezegd dan gedaan, want je hebt in het begin nog maar weinig hulp en moet dus helemaal onderaan beginnen. Later zul je echter de meest machtige maffiabaas worden die er is.

The Godfather II Screenshot 80209 The Godfather II Screenshot 81049 The Godfather II Screenshot 81057

Steden overnemen
Net als in de vorige game, is het nu ook de bedoeling dat je de winkels en fabrieken in de stad overneemt. Dit doe je door binnen te vallen en de bewakers overhoop te schieten. Vervolgens ga je op zoek naar de eigenaar, die de zaak aan jou moet overdragen. Dat zal hij echter pas doen als je hem genoeg onder druk zet, dus dreigen met een vuurwapen, een paar rake klappen uitdelen of het meubilair overhoop gooien is regelmatig nodig. Een leuke toevoeging is hier dat je met de SIXAXIS functionaliteit op de PlayStation 3, de controller heen en weer kunt bewegen om de klappen uit te delen als je iemand vast hebt. Het geven van een harde kopstoot door de controller naar voren te slaan is leuk gedaan. Pas echter op dat je de eigenaar niet vermoord, want dan moet je de missie helemaal opnieuw beginnen. Dat is altijd een beetje vervelend, en een optie om een nieuwe eigenaar neer te zetten was handig geweest, zeker omdat de eigenaar nog weleens geraakt kan worden door rondvliegende kogels en dan al bijna dood is als je bij hem aankomt.

Overigens is het niet altijd handig om door de voordeur naar binnen te stappen en je shotgun leeg te schieten op alles wat beweegt. Er zijn namelijk altijd meerdere manieren om een gebouw binnen te komen, en vaak kan een beetje rondkijken heel wat gedoe schelen. Hiervoor moet je dan wel de hulp inroepen van je crew. Deze crew stel je tijdens het spel zelf samen, en je kunt mensen uitkiezen met specifieke talenten. Zo kan de één kluizen openmaken, de ander bommen plaatsen of brandjes beginnen, en weer een ander deuren opentrappen. Je kunt echter maar drie man meenemen op een missie, dus een gevarieerd team is dan aangeraden. Het is wel mogelijk om op elk moment van teamleden te wisselen, die dan snel, en vanuit het niets, op komen dagen. Zoals gezegd heb je hun dus nodig om die alternatieve wegen te gebruiken, wat het opensnijden van een hekwerk kan zijn om binnen te dringen, brand stichten voor afleiding of een gesloten deur inbeuken.

The Godfather II Screenshot 79341 The Godfather II Screenshot 81047 The Godfather II Screenshot 81053

Inkomen beschermen
Het grootste deel van het spel zul je bezig zijn met het overnemen van gebouwen van rivaliserende families. Het beschermen van jouw winkels is echter net zo belangrijk. Deze zullen van tijd tot tijd aangevallen worden, en moeten dan beschermd worden. Je kunt natuurlijk een groot aantal bewakers neerzetten, maar die kosten ook geld. Meestal zul je daarom maar enkele bewakers plaatsen, en wanneer een winkel wordt aangevallen, stuur je wat van je eigen crewleden erop af. Of je gaat zelf natuurlijk even langs, maar dat begint al snel te vervelen en zul je daarom niet vaak doen.

Uiteraard is het voor de maffia belangrijk lekker veel geld te verdienen. Elke overgenomen zaak zorgt voor meer inkomen, wat dagelijks op je bankrekening wordt bijgeschreven. Dit kan aardig oplopen, al zul je ook veel kosten hebben aan het laten bewaken van je winkels. Met het geld dat je verdient kun je jouw eigen mannetje upgraden. Je kunt zorgen dat hij gerichter schiet, meer schade kan opvangen, beter kan rijden en meer. Ditzelfde geldt voor je crewleden, die je ook beter kunt maken. En uiteraard kun je nieuwe wapens kopen, al zal dat niet vaak nodig zijn. Er leggen er namelijk genoeg in de game, en je kogels raken niet erg vaak op.

The Godfather II Screenshot 79325 The Godfather II Screenshot 79333 The Godfather II Screenshot 72377

Belangrijke opdrachten, maar ook kleine zijmissies
Hoewel je het grootste deel van de game bezig zult zijn met het overnemen van gebouwen, zijn er ook genoeg missies om te doen. Je zult van tijd tot tijd spreken met Michael Corleone, Hyman Roth en enkele andere grote namen. Je bespreekt dan even de stand van zaken, en krijgt opdrachten om te doen. De stemmen van deze personages zijn natuurlijk allemaal ingesproken, en hetzelfde geldt ook voor jouw mannetje. Terwijl je met ze praat, kun je ook uit meerdere antwoorden kiezen, al zal het uiteindelijk allemaal op hetzelfde neerkomen. Je kunt dus niet de opdrachten weigeren, of iets totaal anders doen, want dan kom je niet verder in het verhaal.

Naast deze hoofddoelen, is er ook de mogelijkheid je tijd te verdien met kleinere missies. Op straat lopen namelijk heel wat mensen rond die jouw hulp nodig hebben. Meestal bestaan die missies uit het in elkaar slaan van iemand, het ombrengen van een vervelende werkgever of vreemd gaande echtgenoot, en meer van dat soort dingen. Je krijgt daar dan een beloning voor, waar je ook echt iets aan hebt, namelijk een tip over de locatie van een vijandige maffiabaas. Vervolgens kun je die opzoeken en omleggen, om jouw leven iets makkelijker te maken.

The Godfather II Screenshot 72389 The Godfather II Screenshot 72375 The Godfather II Screenshot 64699

Veel missies, minder uitdaging
Er is dus genoeg te doen in The Godfather 2. In het begin zul je al een paar uurtjes in het vrij kleine New York doorbrengen, en daarna vlieg je naar het veel grotere Miami. Daar zijn nog meer winkels om over te nemen, en opdrachten om te doen. Ook reis je af naar Havana, om op dat eiland nog wat zaakjes te regelen. Verwacht echter niet dat dit allemaal met weinig weerstand gaat, want tussendoor komen er grote ruzies met rivaliserende families voor. Jammer is wel dat die allemaal al van tevoren bepaald zijn. Het is dus niet zo dat een familie jou een lesje besluit te leren als je teveel van hun bezittingen overneemt. Ze zullen soms wel wat terug proberen te nemen, maar sturen daar dan maar een paar mannetjes op af. Wat ons betreft een gemiste kans, want dat had de uitdaging een stuk groter gemaakt.

Die uitdaging moet je nu online vinden. Je kunt het namelijk tegen vijftien anderen opnemen via Xbox Live of het PlayStation Network. Geld en upgrades uit de singleplayer neem je dan gewoon mee, en dingen die je in de multiplayer verdient zijn ook te gebruiken als je alleen speelt. Online kun je ook gebouwen overnemen van andere families, of gewoon lekker met z’n allen in het rond knallen. Het leuke hierbij is dat je gebruik kunt maken van de Don's View, om vanaf boven de actie in de gaten te houden. Je kunt dan jouw team aansturen, om zo gecoördineerde aanvallen uit te voeren.

The Godfather II Screenshot 81061 The Godfather II Screenshot 81051 The Godfather II Screenshot 80207

Grafisch kon het beter
Op meerdere gebieden laat The Godfather 2 wat steekjes vallen. Zo is de game niet de mooiste van dit moment. Omgevingen zien er wat leeg uit, personages bewegen wat houteriger dan zou moeten en de schade aan de auto’s ziet er soms wat vreemd uit. Die auto’s zelf rijden overigens ook niet heel goed, al is dat misschien wel weer realistisch voor een game die zich afspeelt in de jaren ’70. Ook zorgen botsingen voor een grote knal, maar de physics lijken dan niet helemaal goed te reageren. Van deze grafische tekortkomingen heb je tijdens het spelen echter geen last. Dat komt omdat de sfeer die door het geheel wordt neergezet, erg goed is. Ondanks dat het grafisch niet top is, voelt de wereld wel echt aan.

Qua geluid kunnen we ook stellen dat er wat verbeteringen mogelijk zijn. De stemmen zijn goed ingesproken, al komt het van tijd tot tijd wat geforceerd over. Wapens en explosies klinken lekker, maar er is één groot minpunt, dat al snel opvalt. Dat is de muziek, en dan de radio in het specifiek. Deze hoor je tijdens het rijden erg zacht in de achtergrond en is eigenlijk al niet meer te horen als je wat vaart maakt. Waarom EA daarvoor gekozen heeft, is een raadsel en erg jammer.

Je hebt de Adobe Flash Player en JavaScript nodig om deze video te bekijken.

Conclusie
The Godfather II is zeker geen perfecte game. Het wordt na een tijdje wat repetitief om maar steeds zaken over te nemen, wat vaak op eenzelfde manier gebeurd. Er zijn daarnaast echter heel veel andere dingen om te doen, zoals zijmissies, het ombrengen van maffiabazen, upgraden van je crew, beroven van winkels, op goede voet komen te staan met de lokale politiek en meer. Jammer daaraan is dat EA dit allemaal wat teveel in de achtergrond laat staan, en je tijdens het spelen niet actief gaat doen, omdat het simpelweg niet nodig is in de verhaallijn. Toch is The Godfather II een goede titel geworden, die je helemaal zal meeslepen op het pad van kleine mobster naar machtige Don.