SOCOM: Confrontation verschilt van menig andere SOCOM game, aangezien het laatste deel enkel online te spelen is en dus niet over een singleplayer of iets dergelijks beschikt. Een gewaagde keuze, aangezien de PlayStation 3 niet bekend staat om zijn online mogelijkheden, maar wellicht brengt deze game spelers op andere gedachten.

SOCOM: Confrontation Screenshot 98521 SOCOM: Confrontation Screenshot 98519 SOCOM: Confrontation Screenshot 98523

Standaard multiplayer
SOCOM speelt als menig andere multiplayer game. Twee teams zullen tegenover elkaar staan en zullen bepaalde objecten moeten vervullen, waarbij geweld niet wordt geschuwd. Zo bestaan de teams uit twee vaste partijen, namelijk de commando's en de mercenaries, die slechts verschillen in het uiterlijk. Ook zullen de wapens van beide partijen wat verschillen, zo zullen de commando's meer gericht schieten, terwijl de andere partij meer vertrouwt op brute vuurkracht.

De tactische sfeer ligt er in SOCOM: Confrontation dik op, zo zul je niet door straten gaan rennen, wanneer je leven je lief is. In deze game wordt van je verwacht dat je in staat bent om als team te spelen of op zijn minst in staat bent om van straathoek naar straathoek te manoeuvreren. Het is namelijk gebruikelijk om deze game te spelen, zonder de kans te respawnen, wat dus inhoudt dat je dood bent voor de rest van de ronde. Het is ook mogelijk om de respawn functie aan te zetten, echter zul je merken dat deze game daar eigenlijk niet voor gemaakt is en het daarom ook niet zo goed werkt.

SOCOM is duidelijk een van de langzamere multiplayer games en vaak loont het ook om niet van een al te grote afstand op vijanden te gaan schieten. Nee alles wat je in SOCOM doet moet wel overwogen zijn, want deze game is genadeloos wanneer je als een gek rond gaat rennen in een van de vele mappen.

SOCOM: Confrontation Screenshot 98493 SOCOM: Confrontation Screenshot 98482 SOCOM: Confrontation Screenshot 98489

Een team een taak
In SOCOM: Confrontation ligt de nadruk op het team, in plaats van op het individu. Dit kan soms wat moeilijk gaan, aangezien niet iedereen over een headset beschikt, wat communiceren nogal moeilijk maakt. Wanneer je het maximale uit deze game wilt halen is het aan te raden om een groep vrienden bij elkaar te krijgen die allen over een headset beschikken, aangezien communicatie dus essentieel is. Je kunt overigens met maximaal 32 spelers tegelijkertijd spelen, dus genoeg ruimte voor al je vrienden.

Toch zijn er ook mindere punten, die de SOCOM ervaring wat minder plezierig maken. Zo zijn de laadtijden abnormaal lang en ook het navigeren door de menu's gaat wat langzaam. Daarentegen speelt de game haast zonder lag, wanneer je net eindelijk in de game zit. Verder kun je kiezen uit zeven ontzettend leuke gamemodus, die lekker variërend zijn. Zo moet je bij de ene gamemode gijzelaars redden, terwijl je anders weer iets moet opblazen. In combinatie met de de vele verschillende mappen is dit zeker een groot pluspunt in de game.

Verder is SOCOM een ideale game om te spelen met vrienden of een clan. Je kunt namelijk met party's vrienden uitnodigen en vervolgens samen spelen, wat de game gelijk een stuk aangenamer maakt. Ook is er een mogelijkheid om van te voren een kanaal te kiezen waaruit je een game kiest. Hierdoor kun je er bijvoorbeeld voor zorgen, dat je met alleen maar Nederlanders in een spel zit, zodat het communiceren een stuk beter gaat. Voor de fanatieke gamers zit er ook een speciale functie in, namelijk een clansysteem, waarmee je je eigen clans kunt maken en anderen kunt uitdagen.

Je hebt de Adobe Flash Player en JavaScript nodig om deze video te bekijken.

Geen juweeltje
Op het visuele gebied komt SOCOM: Confrontation toch wat tekort. We weten inmiddels waar de PlayStation 3 toe in staat is en helaas laat het spel hier te weinig van zien. De game ziet er over het algemeen redelijk uit, maar kan toch niet mee met de echte visuele toppers uit 2009. Als online game stoort het gelukkig niet zo, aangezien het voor de spelers belangrijker is dat de game goed werkt.

Qua audio zit SOCOM toch wat vernuftiger in elkaar, zo zul je dynamische muziek horen, die goed bij de situatie past en ook het omgevingsgeluid is zeer goed uitgewerkt. Zo zul je blikjes horen rollen wanneer je ergens tegen aan loopt en dat kan natuurlijk het verschil betekenen tussen gedood worden of doden in een game als deze. Het geluid van de wapens wijkt niet af van andere multiplayer games en zit dus redelijk standaard in elkaar.

SOCOM: Confrontation Screenshot 65466 SOCOM: Confrontation Screenshot 98470 SOCOM: Confrontation Screenshot 65470

Conclusie
Toch mag nog wel even benadrukt worden, dat SOCOM als online shooter zeer aangenaam werkt. Het spel speelt lekker en vooral voor de mensen die opzoek zijn naar een tactische shooter is dit echt een aanrader. Dit is een van de betere multiplayer games voor de PlayStation 3 en evenaart zijn voorgangers dus zeker. Wanneer je een leuke tactische multiplayer shooter zoekt, zonder singleplayer, zit je met SOCOM: Confrontation helemaal goed!