De meeste gamers hebben ongetwijfeld wel eens gehoord van MadWorld. De game die bijna volledig zwart-wit is en waarin het vermoorden van vijanden centraal staat. MadWorld is al meerdere malen in het nieuws geweest, zo wilde een Engelse organisatie de game verbieden omdat deze ‘niet bij de console’ zou passen. Gelukkig is de game toch verschenen, dus de grote vraag is, of al dat geweld ons wel blij gaat maken?

Dead Watch
Het verhaal van MadWorld begint met een nieuwsuitzending. Een groep terroristen heeft Varrigan City volledig afgezet, met als doel een tv-show in de stad te creëren. Er zijn natuurlijk al veel succesformules, maar deze terroristen hebben een ander idee: de bewoners tegen elkaar andere vijanden laten vechten met als hoofdprijs 100 miljoen dollar. Deze show draagt de toepasselijke naam Dead Watch.

Jij kruipt in de huid van Jack Cayman. Jack is een monteur en was voorheen werkzaam bij de marine. Hij is nu ingehuurd om een einde aan de show te maken. Wat het meeste opvalt aan Jack is de kettingzaag die hij uit een apparaat kan toveren. Dit apparaat is gevestigd op zijn arm en deze zaag zal gedurende het hele spel je grootste vriend zijn.

MadWorld Screenshot 98342 MadWorld Screenshot 98338 MadWorld Screenshot 98330

Moorden op de meeste brute manieren
Wie de screenshots en trailers van MadWorld heeft gezien, weet ongetwijfeld dat dit geen game voor watjes is. In MadWorld vloeit het bloed namelijk rijkelijk. Dit is bij elke aanval het geval. Er zijn flink wat van deze aanvallen, en daarnaast ook ‘finishing’-moves beschikbaar. Wat dacht je van de nek van je tegenstander in slow-motion omdraaien of je vijand de lucht in werpen om vervolgens zijn rug te doorboren met je kettingzaag? Uiteraard gaan al deze aanvallen vergezeld met flink wat bloed en gekrijs van je tegenstander.

Overigens heb je niet alleen de beschikking over een kettingzaag, al is dat wel je belangrijkste wapen in de game. Tussen het moorden door kom je namelijk ook allemaal andere wapens tegen. Dit zijn zwaarden, messen en knuppels, die je op allemaal brute manieren kunt gebruiken. En ook de omgeving speelt mee, want je kunt regelmatig vijanden in een machine vol messen werpen, of lekker in een container dumpen, om vervolgens de deksel op zijn kop dicht te rammen.

MadWorld Screenshot 98303 MadWorld Screenshot 98302 MadWorld Screenshot 98268

Zwiepen om te moorden
MadWorld verschijnt alleen op de Wii, en dat is goed te merken. De Wiimote en nunchuck worden namelijk flink uitgebuit tijdens het uitvoeren van je aanvallen. Zo moet je de Wiimote en nunchuck van elkaar afbewegen om de nek van je vijand 180 graden te draaien, je Wiimote schudden om hem van een gigantische plank met spijkers af te trekken om hem vervolgens er weer op te spiesen en uit te halen met je zaag.

Gelukkig zijn er een hoop aanvallen die je kunt uitvoeren en je zult eigenlijk nooit het gevoel krijgen dat de besturing zich herhaalt. Dit komt mede door de goede detectie van je bewegingen. Want als je horizontaal uithaalt, zal je kettingzaag ook horizontaal bewegen en bij een verticale beweging zaag je de vijand van teen tot top, en dit is geen typefout, door midden.

Maar er is meer te doen dan alleen maar zwaaien, Jack verplaatst zich immers niet zelf. Het lopen doe je door de stick op de nunchuck te bewegen in de gewenste directie. Aanvallen doe je met de A-knop, met je kettingzaag uithalen doe je met de B-knop (inclusief een zwiep met de Wiimote) en springen met de Z-knop.

MadWorld Screenshot 98275 MadWorld Screenshot 98259 MadWorld Screenshot 98243

Drie kleuren waar je het mee moet doen
MadWorld kent maar drie hoofdkleuren, wit, zwart en tot slot rood. De hele game, dus de karakters, objecten en de omgevingen, zijn weer gegeven in zwart en wit. Iets dat er op de screenshots misschien een beetje raar uitziet, maar in beweging komt de game pas echt tot zijn recht. Alles is hierdoor goed overzichtelijk, wat zo af en toe best van pas komt in de chaotische actie. Het bloed in de game is natuurlijk rood, hoe kan het ook anders? En hiermee zal het scherm zich al snel vullen. Voor de rest zijn er nog een aantal teksten die je zo af en toe te zien krijgt. Deze teksten lijken rechtstreeks uit een stripverhaal te komen en verschijnen alleen als jij aanvalt of een actie uitvoert. Het geheel zorgt voor een erg unieke stijl, die wij zeker kunnen waarderen.

Je hebt de Adobe Flash Player en JavaScript nodig om deze video te bekijken.

Humor en gangsterrap
De voice-acting in MadWorld is van een goed niveau. De stem van Jack Cayman heeft wel wat weg van Marcus Fenix en komt dus flink ‘bad ass’ over. Daarnaast heb je nog de presentator en de commentators die voor elke actie wel een grap klaar hebben. De muziek in MadWorld is ook goed te noemen, dit is namelijk gangsterrap. Verwacht echter geen Tupac of Snoop Dogg, maar een wat sneller tempo om een beetje vaart in het spel te houden. De geluiden, zoals het geschreeuw van je vijanden en die van je kettingzaag, klinken ook lekker en komen, uiteraard, regelmatig voor.

Op lange termijn ook vermakelijk
Ook op lange termijn kan MadWorld het goed uithouden. De game werkt namelijk, zeker als je in een agressieve bui bent, erg rustgevend. In de singleplayer kun je steeds opnieuw je score proberen te verbeteren door vettere moves uit te proberen of combo’s te maken. Je haalt namelijk in elk level punten, en ook met mini-games tussendoor kun je een score neerzetten. Maar de multiplayer is ook erg leuk om te spelen. In de multiplayer-modus speelt het bloed natuurlijk ook een prominente rol, want iemand in een straalmotor gooien levert natuurlijk flink wat gespetter op.

MadWorld Screenshot 98210 MadWorld Screenshot 98193 MadWorld Screenshot 98158

Conclusie
Al een tijdje opzoek naar een hardcore-game voor de Wii? Wacht dan niet langer en ren snel naar je dichtstbijzijnde gamedealer. MadWorld kent een goede besturing, goed klinkende voice-acting en een compleet eigen stijl qua graphics. De graphics zijn overigens niet van het hoogst haalbare niveau op de Wii en het zwiepen met de Wiimote kan soms wat herhalend worden. Maar al met al is dit dé game waar we op hebben gewacht. Een dikke pluim voor SEGA en Platinum Games!