Om de release van de videogame en de film gelijktijdig te laten verlopen, is er voor gekozen om Watchmen: The End is Nigh als downloadbare game uit te geven. In totaal bestaat The End is Nigh uit twaalf hoofdstukken, waarvan er zes verwerkt zitten in deel één. Deze is sinds enkele dagen voor circa 15 euro te downloaden vanuit de online winkel van de PlayStation 3 en de Xbox 360. Zijn deze eerste zes hoofdstukken de 15 euro waard of kunnen we ons geld beter besteden aan een andere game?

Welke personage is jouw favoriet?
Bij het starten van een nieuw verhaal krijg je de keuze tussen twee personages met wie jij graag het verhaal wilt doorkruisen, namelijk Rorschach of Nite Owl II. Ieder heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo kan Nite Owl II met een haak en touw over gebouwen rondlopen, terwijl Rorschach liever beide benen op de grond houdt. Het principe van het spel is makkelijk, je loopt samen met je partner net zover door totdat je een groep met kwaardaardige mensen tegenkomt. Zoals gezegd zijn ze niet het vriendelijkste volk en dit laten ze dan ook nadrukkelijk weten. Met flessen, koevoeten en meer hard materiaal rennen ze op je af en proberen je af te tuigen. Jij met je superkrachten laat dit natuurlijk niet toe, en dit kun je laten zien door meerdere combo’s achter elkaar te maken.

Watchmen: The End is Nigh Screenshot 85421 Watchmen: The End is Nigh Screenshot 85415 Watchmen: The End is Nigh Screenshot 85411

Combo's
Hoe verder je in het verhaal vordert, hoe meer combo's er aan jouw lijst toegevoegd worden welke jij ook echt zelf kan uitvoeren. Zo zal er met drie keer drukken op dezelfde knop een flying kick aan je tegenstander worden uitgedeeld. Met speciale krachten is het ook mogelijk om elke tegenstander die in een straal van drie á vier meter van je af staat, met één klap op de grond voor enkele seconden bewusteloos te slaan. Zo krijg je tijd om even te herstellen van de mogelijk geïncasseerde klappen en kun je enkele tegenstanders wegmeppen, zodat je daar geen last meer van hebt. Deze speciale krachten, die je niet alleen in de aanval, maar ook in de verdediging kan gebruiken, kun je niet eindeloos blijven uitvoeren. Links onderin staat een balk voor zowel je gezondheid als de speciale krachten, die laten zien wat je nog te besteden hebt als je aan het vechten bent.

Multiplayer
Naast de singleplayer modus kent deze game ook een kleine multiplayer modus. Met een persoon naast je kun je het verhaal ook samen spelen. Hiermee wordt het scherm in tweeën gesplitst, zodat jij op de linker- of de rechterkant van het scherm een personage moet besturen. Dit geeft de game toch nog een leuke toevoeging, zodat je ook met meerdere mensen plezier kan hebben van het omver schoppen en slaan van je tegenstanders.

Watchmen: The End is Nigh Screenshot 85407 Watchmen: The End is Nigh Screenshot 85409 Watchmen: The End is Nigh Screenshot 85423

Niet spannend
Het vechten is eigenlijk het enige wat spannend is aan de game. Af en toe moet je iets uitvoeren om een hindernis te ontlopen, door bijvoorbeeld een knop in te drukken welke buiten je bereik ligt, waardoor je ergens op moet klimmen en uiteindelijk verder kunt in het verhaal. In de meeste gevallen staat er achter de hindernis opnieuw een kwade groep mensen die je moet uitschakelen. Na dit gedaan te hebben krijgen we eigenlijk hetzelfde scenario van daarvoor, maar dan met een andere omgeving. Erg spannend is het daarom helaas niet echt.

Slecht afgewerkt
Niet alleen de gameplay is beneden niveau, maar ook de grafische kant laat te wensen over. Op het eerste gezicht ziet het er redelijk uit, maar echte details van de omgeving zijn helaas niet te bespeuren. Je zult meerdere keren door objecten heen slaan en schoppen, en op- en afstapjes zijn bijvoorbeeld niet helemaal lekker afgewerkt. Dit zijn enkele bugs die de game kent. Het geluid is daarentegen wel weer van goed niveau. Zo heeft Nite Owl II een zeer lage stem, wat overigens na een tijd aangehoord te hebben ook als irritant beschouwd kan worden. Watchmen: The End is Nigh heeft jammer genoeg vele nadelen en slechts enkele voordelen.

Je hebt de Adobe Flash Player en JavaScript nodig om deze video te bekijken.

Conclusie
Watchmen: The End is Nigh is helaas niet wat we hoopten. Met deze game wordt opnieuw bevestigd dat games waarin het verhaal afkomstig is uit een film niet geweldig zijn. Terwijl het vechten eigenlijk best leuk is om te doen, weet de game je verder weinig te boeien. Daar komt bij dat het slechts twee á drie uur duurt, voordat het eerste deel van de game uitgespeeld is. Hiermee verdient deze game zeker geen schouderklopje, en ook de 15 euro kunnen we beter ergens anders aan besteden. Laten we dan ook hopen dat de overige hoofdstukken die we te zien gaan krijgen in het tweede deel beter zijn dan die van het eerste deel. Al denk ik niet dat ze het opeens over een andere boeg gaan gooien.