Een compleet ander verhaal in dezelfde stad
Iedereen die GTA IV heeft gespeeld zal ondertussen wel redelijk thuis zijn in Liberty City en weet alle plekjes wel te vinden. Toch zorgt GTA IV: The Lost and Damned er gelijk in het begin al voor dat je stukken van de stad krijgt te zien die je vermoedelijk nog niet eerder hebt gezien. Dit komt voornamelijk omdat de verhaallijn van Niko Bellick je hier niet heen heeft gebracht terwijl het verhaal van Johny Klebitz dit wel doet.

Wat je merkt als je de game begint, is de gemakkelijkheid waarmee je Johny bestuurt. In het begin van GTA IV was het namelijk best lastig om met Niko rond te lopen, te rijden en mensen overhoop te schieten. Dat Johny gelijk veel makkelijker te besturen is, ligt er voornamelijk aan dat Rockstar de keuze heeft gemaakt voor een motorbendelid dat al veel langer in de criminele wereld zit. Dat je lid bent van een motorbende houdt tevens in dat je veel makkelijker met motoren overweg kunt en je niet iedere keer weer van je motor afvalt.

Grand Theft Auto IV Screenshot 91458 Grand Theft Auto IV Screenshot 91457 Grand Theft Auto IV Screenshot 91446

Rotzooi trappen met de bendeleden
Als Johny speel je de vicepresident van de motorbende, the Lost. De president, Billy, zit in de gevangenis en jij hebt dus eigenlijk de leiding, dat is, tot het spel begint tenminste zo. Aan het begin van het spel komt Billy namelijk vrij en uiteraard eist hij zijn plek in de bende weer op. Al snel kom je er achter dat Johny dit echter niet zo fijn vindt en je ligt dan ook vanaf het begin regelmatig overhoop met Billy. Later in de game zul je zelf overigens ook nog president worden, waardoor je aanzien in de groep aanzienlijk omhoog gaat.

Toch heeft het zijn voordelen dat je direct al hoger in de lijn staat omdat je namelijk geen rotklusjes hoeft op te knappen. Vanaf het begin al ben je bezig met het uitvechten van de meningsverschillen met een rivaliserende motorbende, genaamd Angels of Death. Vooral vuurgevechten zullen deze meningsverschillen kunnen oplossen, maar dit is alles behalve vervelend. Het is juist lekker om keer op keer weer een aantal gasten neer te mogen schieten.

Als je missies gaat doen samen met de motorbende, rijd je in formatie die kant op. Nieuw is in dit spel dan ook dat als je in het logo van The Lost rijdt terwijl je in formatie rijdt, je motor, je gezondheid en je body armor weer in kracht toenemen. Dit zorgt er vaak voor dat je dus geen body armor hoeft aan te schaffen, omdat je die krijgt.

Grand Theft Auto IV Screenshot 91463 Grand Theft Auto IV Screenshot 91459 Grand Theft Auto IV Screenshot 91448

Niet alleen maar nieuwe dingen
Het grappige aan het spel is, dat het geen prequel of sequel is op het verhaal van GTA IV. Het verhaal van GTA IV speelt zich namelijk tegelijk af met The Lost and Damned en dit merk je zelfs een aantal keren. Je komt namelijk een missie tegen die je al eerder hebt gespeeld als Niko die je toen dus met Johny samen deed. Ondanks dat je de missie al gespeeld hebt, voelt het alsof je het nog nooit gedaan hebt en dit geeft zeker een extra dimensie aan het spel. Verder kom je later Niko nog een keer tegen zonder dat er verder een missie bij zit.

Toch zijn er gelukkig wel een hoop nieuwe onderdelen te vinden in deze DLC, want naast de missies die je kunt spelen heb je de beschikking over 17 nieuwe motoren, drie nieuwe busjes, zes nieuwe wapens en een aantal nieuwe internetsites, tv-uitzendingen en radio zenders. Verder is dus de besturing van de motoren gigantisch verbeterd in vergelijking met GTA IV en heb je nog een aantal nieuwe multiplayer modi.

Alles wat er extra in het spel is toegevoegd heeft te maken met motoren of motorbendes. Zo ook de extra multiplayer modi waar Gang war er één van is. In Gang war moet je buurten veroveren als motorbende, maar ook de nieuwe extra missies en de achievements hebben met motoren en dergelijke te maken.

Je hebt de Adobe Flash Player en JavaScript nodig om deze video te bekijken.

Niet iedere missie compleet overnieuw spelen
Wat vaak de minder ervaren gamer frustreerde aan GTA IV is het feit dat je iedere missie compleet opnieuw moest spelen op het moment dat je een missie niet haalde. Dit was ook zo als je voor een missie al doelloos 15 minuten rond had moeten rijden en je afsloot met een vuurgevecht waar je nou net bij omkwam.

Rockstar heeft dit in GTA IV: The Lost and the Damned opgelost door je in een missie daar opnieuw te laten beginnen waar je bent gebleven. Als je dus net een heel stuk hebt gereden en je tijdens het vuurgevecht wat daarop volgde omgekomen bent, dan start je weer vlak voor het vuurgevecht. Dit voorkomt heel veel frustratie wat er tevens voor zorgt dat je de game makkelijk een paar uur achter elkaar speelt zonder dat je snel gefrustreerd raakt.

Grand Theft Auto IV Screenshot 91451 Grand Theft Auto IV Screenshot 91447 Grand Theft Auto IV Screenshot 91446

Geluid en audio niet anders
Iedereen die GTA IV heeft gespeeld weet dat het spel grafisch heel goed in elkaar zit en dat de audio echt subliem is. Er valt hieraan weinig toe te voegen omdat dit spel een uitbreiding is, en niet een compleet nieuw deel. Rockstar heeft dan ook geen aanpassing gedaan in de stad en alleen wat nieuwe features toegevoegd. Hiervan valt overigens te zeggen dat ook dit geluid en beeld zeer goed in elkaar zit.

De geluiden van zowel de nieuwe auto's als wapens zijn perfect overeengestemd met de werkelijkheid en je hebt nog steeds het gevoel dat alles om je heen echt is. Verder zijn er kleine aanpassingen gedaan zoals het ruwer maken van de tekst en het gebruik van een nieuwe mobiele telefoon. Dit alles is om het gevoel van een motorbende lid nog beter naar voren te brengen.

Grand Theft Auto IV Screenshot 91444 Grand Theft Auto IV Screenshot 91450 Grand Theft Auto IV Screenshot 91443

De beste downloadbare content ooit
Rockstar heeft het voor elkaar weten te boksen om DLC uit te brengen die iedere GTA-liefhebber hoe dan ook moet hebben. Dankzij een verhaallijn die je maar liefst zeven uur speelplezier geeft is de DLC dan ook meer dan waard voor zijn geld en dit vooral omdat de meeste spellen dit ook bieden voor de gebruikelijke 65 euro. Als je een Xbox 360 met GTA IV hebt en je nog aan het twijfelen bent, is dit de game die je moet hebben en zul je absoluut niet teleurgesteld worden.