Respawn Entertainment wiki - XGN Biografie

Het begin van Respawn

De laatste keer bespraken we Westwood Studios, de maker van de RTS-franchise Command & Conquer. Een serie die lange tijd geen nieuwe game zag verschijnen, maar laatst maakte uitgever EA bekend dat Command & Conquer en Command & Conquer Red Alert een remaster krijgt.

Voordat Respawn Entertainment begon, neemt de XGN Biografie een klein duik in het verleden. Pak hem beet zo’n vijftien jaar geleden waren Medal of Honor en Call of Duty de twee franchises die ongeveer elk jaar braaf een Tweede Wereldoorlog-game afleverden. Call of Duty 2 en Call of Duty 3 volgen elkaar snel op, evenals Medal of Honor: Allied Assault, Medal of Honor: Frontline en Medal of Honor: Rising Sun.

Maar rond 2006 begint er een soort moeheid in te slaan, een oververzadiging van WOII-shooters. Langzaamaan beginnen de ontwikkelaars na te denken over andere invalshoeken voor de klassieke first-person shooters. Onder die ontwikkelaars zitten twee mannen en de oprichters van Infinity Ward: Vince Zampella en Jason West.

Na de ontwikkeling van het in 2005 verschenen Call of Duty 2 gaat Infinity Ward aan de slag met een nieuw idee. Wat als wij nou de setting van de Tweede Wereldoorlog verplaatsen naar het huidige politieke decor? Het team probeert referenties naar echte oorlogen en conflicten te vermijden en wil een digitale strijd creëren tussen twee evenredig sterke tegenstanders.

Het eindresultaat is Call of Duty 4: Modern Warfare uit 2007. De game wordt overladen met superlatieven, ontvangt nagenoeg perfecte scores en critici en fans vallen over elkaar heen om de game te bestempelen als dé beste Call of Duty. IGN vindt dat de singleplayer “nog steeds lineair is, maar met veel meer focus is en enkele prachtige spelhervattingen”. Ook wij zijn in dat jaar razend enthousiast en schrijven het volgende in onze review:

“De verandering naar de moderne tijd heeft de Call of Duty serie zeer goed gedaan. Eerdere delen waren al van hoge kwaliteit, maar met Modern Warfare zet Infinity Ward een dijk van een game neer, waar weer een aantal jaren op voortgeborduurd kan worden. De game biedt een ongekende hoge realiteit en intensiteit.”

Wat voornamelijk wordt geroemd is de multiplayer, zoals Official Xbox Magazine noteert: “Het is de multiplayer modus die de game kenmerkt en het een klassieker maakt”, terwijl GameSpot schrijft dat “de hoge kwaliteit van de singleplayer in combinatie met de fenomenale multiplayer het een fantastisch pakket maakt”.

Direct wordt er gewerkt aan een vervolg, Modern Warfare 2, maar Zampella en West kijken het liefst nog verder vooruit. Wat komt daarna? Een derde Modern Warfare? De twee heren willen eigenlijk iets anders maken. Iets wat mogelijk is, aangezien er hun contracten met Activision staat dat ze na Modern Warfare 2 elke game mogen maken die ze willen.

Net zoals de eerste oorlogsvoeringstrijd in het heden wordt ook het tweede deel een gigantisch succes. Twee jaar na de release van Call of Duty 4: Modern Warfare is er Modern Warfare 2. Wederom worden de singleplayer en multiplayer geroemd en onze Rox schrijft het volgende in haar review:

“De multiplayer is uiteraard ook weer van de partij en hier zul je maanden mee aan de slag kunnen. MW2 biedt je dat wat je nog niet beleefd had in het vorige deel. Houd er wel rekening mee dat hier sprake is van een evolutie, en dus geen revolutie.”

Beide titels verkopen uitstekend. Modern Warfare vliegt maar liefst vijftien miljoen keer over de toonbanken, maar diens opvolger is vooral een enorm succes voor Activision: 22.7 miljoen exemplaren spinnen in de spelcomputers en PC’s van gamers wereldwijd.

Ontwikkelaar Infinity Ward beloopt de gouden route naar de toekomst met twee immens succesvolle games, maar achter de schermen is er geen goud te vinden. Maar wel veel modder. Heel veel modder.