De locatie die gekozen is voor het evenement stoomt ons al meteen klaar voor de game en als we dan de kerker van het statige Mayer Manor betreden, is de toon gezet. De donkere kerker zorgt ervoor dat we ons echt in het huis van de Bakers wanen en we staan dan ook te popelen om aan de slag te gaan met de Resident Evil 7 Biohazard preview!

Resident Evil 7 Biohazard preview

Aan tafel met de Bakers

Aan het begin van onze speelsessie vinden we ons aan tafel met de bijzonder gastvrije Baker familie. Moeder Baker heeft een heerlijk maaltje bereid met verschillende ondefinieerbare ingrediënten. Aan jou de taak om dit ranzige goedje naar binnen te werken, maar gelukkig worden we net op tijd gered, want de bel gaat!

Dit is je moment om te ontsnappen en hoewel dat allemaal niet helemaal vlekkeloos gaat, lukt het je om je los te wurmen. Nu begint de actie pas echt, want je moet hier weg zien te komen. Natuurlijk is dat geen kwestie van de deur opentrappen en fluitend je dag vervolgen. Nee, het is puzzelen geblazen!

Resident Evil 7 Biohazard preview

Sluipen, kruipen en badkuipen

Het is al snel duidelijk dat Resident Evil 7 teruggaat naar de roots. Eén hulpeloze man in een benarde situatie, die zich een weg naar buiten moet zien te werken. Geen hordes vijanden, geen magazijnen leegknallen en geen sprint naar het eindpunt. Om te overleven in Resident Evil 7 zul je moeten sluipen, puzzelen en pas vechten als er echt geen uitweg meer is.

Juist die hulpeloosheid geeft ons over de loop van de gehele preview een gevoel dat weinig moderne horrorgames ons nog geven. Waar veel horrorgames het moeten hebben van jump scares of enge beelden, laat Resident Evil de spanning in een heel laag tempo steeds net iets verder oplopen. De constante dreiging die als een dikke mist in de lucht hangt, zorgt ervoor dat je bij tijden met ingehouden adem het volgende hoekje om sluipt.

Bovendien zal het niet aan de setting liggen, want het huis van de Bakers is een horrorhuis pur sang, compleet met bebloede muren, vieze insecten, krakende vloeren en badkuipen gevuld met onherkenbare drek. Je voelt je nergens echt veilig en het gevaar kan van alle kanten komen.

Resident Evil 7 Biohazard preview

Beter slim dan sterk

Hoe makkelijk het ook mag lijken, ontsnappen uit het huis van de Bakers is niet bepaald een eitje. De Bakers zijn er inmiddels wel aan gewend geraakt dat hun slachtoffers proberen te ontsnappen en proberen het je dus ook op alle mogelijke manieren moeilijker te maken. De Bakers spelen graag met hun prooi en schrikken er dus ook niet van terug om je zo nu en dan flink voor de gek te houden.

Zeker vader Baker heeft hier een handje van. Als hulp nabij lijkt te zijn laat hij je namelijk graag denken dat je het misschien wel gaat redden, om vervolgens op het laatste moment elk laatste stukje hoop te vermorzelen. In de twee gevechten waar we tegenover Jack Baker komen te staan, komt dit ook weer tot uiting. De enige manier om levend aan hem te ontkomen, is door hem te slim af te zijn.

In de Resident Evil 7 Biohazard preview werd het wel duidelijk, je gaat jezelf hier niet zomaar een weg doorheen walsen. Elke kogel telt en je zult dus ook genadeloos afgestraft worden als je dat hele magazijn leeggeschoten hebt op Jack en je later hulpeloos ronddwaalt door het huis. Bovendien loont het om goed op te letten, bepaalde belangrijke voorwerpen zitten vaak goed verstopt en om progressie te kunnen maken zul je meerdere stappen moeten doorlopen.

Zo nu en dan zul je je dus ook voelen als een soort opgejaagde Sherlock Holmes die zijn hoofd koel moet houden om verder te kunnen komen. De beste tactiek is dus ook om rustig te blijven en goed op je omgeving te letten, want als je als een malle gaat rondrennen zul je heel snel een bijl in je achterhoofd vinden.

Resident Evil 7 Biohazard preview

De mysterieuze hulplijn

Maar gelukkig hoef je dit alles niet zelf op te lossen, want je wordt geholpen door een mysterieus persoon die je middels telefoontjes hints en aanwijzingen geeft om verder te komen in je zoektocht naar een uitgang. Stukje bij beetje ontrafel je steeds meer over de achtergrond van de Baker familie en de gebeurtenissen in en rondom het huis. De puzzels zijn lekker afwisselend en passen goed bij de setting, waardoor je het gevoel hebt dat je de informatie echt uit je omgeving haalt en niet zomaar een puzzel oplost omdat het moet.

Bovendien kom je in het huis van de Bakers tal van handige hulpmiddelen tegen. Zo zijn er kruiden met genezende krachten te vinden en kun je verschillende wapens bemachtigen, zoals een pistool, een vlammenwerper en natuurlijk ook die shotgun. Die wapens worden je niet zomaar in je handen gedrukt, je zult ervoor moeten werken. Het is dan ook heel goed mogelijk om ze te missen als je niet aan het opletten bent.

Resident Evil 7 Biohazard preview

Een kelder vol met monsters

Als je dacht dat de Baker familie je grootste zorg zou zijn, dan ga je nog bedrogen uitkomen. De Bakers delen hun knusse optrekje namelijk met een stel agressieve monsters. In tegenstelling tot de Bakers zijn die een stuk serieuzer en winden ze er niet bepaald doekjes om. Daar komt ook nog eens bovenop dat je met één enkele Baker per keer te maken hebt, maar de monsters ook met meerderen tegelijkertijd kunnen komen.

De zogenaamde Molded zijn bovendien ook nog eens flink lastig kapot te krijgen, maar de grootste frustraties werden toch echt wel veroorzaakt door van die irritante vliegende insecten. De molded zijn wat dat betreft nog eenvoudig te omzeilen, maar van die vervelende beestjes lijk je maar niet af te kunnen komen. Als later blijkt dat Marguerite Baker ook nog eens achter je aanzit, breekt het zweet je helemaal uit.

Helaas breekt na het gevecht met Marguerite het einde van onze Resident Evil 7 Biohazard preview sessie alweer aan en moeten we afscheid nemen van de Bakers. Eerlijk is eerlijk, we gaan die gekkies toch wel een beetje missen.

Resident Evil 7 Biohazard preview

Resident Evil 7 Biohazard Preview - Wij willen meer!

Resident Evil 7 Biohazard belooft een hele toffe game te gaan worden die terugkeert naar de roots van het survival-horrorgenre. De Resident Evil 7 Biohazard preview sessie heeft ons doen verlangen naar meer en we kijken dus ook reikhalzend uit naar de release!

Met Resident Evil 7 slaat Capcom een nieuwe weg in en dat is er een waar we zeker aan kunnen gaan wennen. Nu maar hopen dat we geen nachtmerries krijgen...

Resident Evil 7 verschijnt 24 januari voor PlayStation 4 met PSVR ondersteuning, Xbox One en PC.