Het begin

De meeste ontwikkelaars en uitgevers in de game-industrie komen uit Amerika en Japan, met Groot-Brittannië soms als uitzondering. Op dat vlak valt Remedy Entertainment al buiten de boot, zoals het nog wel vaker zal doen in de nabije toekomst. Gevestigd in Espoo, de tweede grootste stad in Finland, wordt Remedy Entertainment op 18 augustus 1995 opgericht door enkele oud-werknemers van een demogroep genaamd Future Crew.

Finland kent weinig echt grote gamemakers, maar de demoscene in Finland was wel groot. Tal van jongeren waren enthousiast bezig met het ontwerpen van hun eigen ‘meesterwerken’ op floppydisks en later ook CD’s; denk hierbij aan teksten die over het scherm heen vliegen met techno-achtige muziek op de achtergrond. Maar één groep wist dat dit niet rendabel kon zijn voor de lange termijn; een eigen gamestudio was noodzakelijk om enig succes te creëren.

Remedy Entertainment wordt dan geboren en begint direct aan een racetitel die al langer in het hoofd van de eerste werknemers rondhangt. Met de codenaam HiSpeed werkt Remedy aan een racegame die mogelijk via het internet gespeeld zou kunnen worden. Binnen de kortste keren is het stramien van HiSpeed, wat op dat moment verdergaat onder de definitieve naam Death Rally, al gelegd.

Death Rally is top down racegame waarin jouw auto de strijd tegen andere auto’s moet overleven. Simpel de finish halen zit er niet in, want je wordt constant geramd door de andere voertuigen. Toch voelt er iets niet goed, alsof de game niet vermakelijk genoeg is. Remedy vraagt aan 3D Realms, de ontwerper van de Duke Nukem serie, om hulp en die voegt iets makkelijks toe: wapens. Auto’s kunnen elkaar nu bestoken met kogels en de entertainmentwaarde van Death Rally stijgt.

Markus Mäki, één van de oprichters van Remedy Entertainment, vertelt in een interview met Complex over de invloed van 3D Realms op Death Rally:

“George Broussard en Scott Miller hebben ons veel geleerd over het toevoegen van entertainment aan je titels. En dat is iets wat ik nooit ben vergeten en daarom denk ik ook: elke titel moet een beetje Texas in zich hebben.”

De originele titel ontvangt prima cijfers. GameSpot geeft de DOS-versie een 8.5 en schrijft dat het “één van de beste top-down racers in jaren is”. Videogameblad Next Generation heeft het over “een vermakelijke en simpele combat race game met ontzettend veel actie.”

Remedy heeft vervolgens twee ideeën voor het nieuwe project. Het eerste is een ruimtesimulatie titel, terwijl de tweede schiettitel is met de codenaam Dark Justice. De neuzen worden dezelfde kant opgezet en met de hulp van Miller, van 3D Realms, wordt besloten om zich te richten op de shooter.