Heavy Rain Preview

  Heavy Rain staat bekend als de titel waarvan de animaties er spectaculair uitzien en waarvan het verhaal door middel van keuzes wordt vervolgd. Tevens moet de titel een van de toppers worden voor de PS3.

  Realistische animaties
  Heavy Rain staat bekend om de zeer realistische animaties. In de tussen filmpjes zie je bijvoorbeeld het gezicht van een van de karakters. De animaties van deze beelden zien er goed uit, want de ogen zien er fotorealistisch uit en de wenkbrauwen bewegen als een echt persoon. Het moet alleen wel gezegd worden dat dit alleen geldt voor de tussenfilmpjes, want als je zelf speelt ziet de game er lang niet zo strak meer uit als voorheen. Want tijdens de presentatie van de Leipzig Games Convention vorig jaar lijkt het erop dat de graphics van mindere kwaliteit zijn geworden en dat is best wel jammer.

  Maar geen game is goed om enkel de graphics, want het gaat uiteindelijk allemaal om de gameplay. In Heavy Rain draait het allemaal om de keuzes die je maakt in de game. Keuzes die je maakt als je geconfronteerd wordt met bepaalde situaties. Tijdens deze momenten heb je verschillende mogelijkheden om je uit situaties te redden. De gebeurtenissen verlopen ook anders door de beslissingen die je als speler maakt, wat voor veelzijdigheid in het spel zorgt.

  Heavy Rain Screenshot 111783 Heavy Rain Screenshot 111782 Heavy Rain Screenshot 111780

  De Hands-on
  De speelbare demo die aanwezig was op de beursvloer van GC bestond uit twee delen. Zo kon je kiezen om als agent aanwijzingen naar een moord te gaan zoeken in een autosloop of kon je getuige zijn van een overval in een kruidenier.

  Als eerste begon ik met de scene waarbij de agent naar een autosloop rijdt om te zoeken naar sporen van de Origami Killer. Gewapend met een speciale bril ga je op onderzoek uit. Deze bril is nodig om belangrijke aanwijzingen te vinden. Deze bril zorgt dat je visie verandert zodat je aanwijzingen kunt vinden die je met het blote oog niet kunt zien.

  Het tweede gedeelte van de demo speelde zich af in de kruidenier van Hassan. Jij als detective Scott Shelby bent toevallig aanwezig in die winkel om enkele producten aan te schaffen.

  Ik en Koen speelden deze scene tegelijkertijd en gelijk viel ons op dat alles anders verloopt door de keuzes die je maakt. Bij mij kwam er namelijk een overvaller in de winkel, die ik vervolgens wilde overmeesteren, maar mij met een schotwond verraste. Bij Koen gebeurde er echter niets en vroeg Shelby alleen of de winkelier inhalers voor zijn astma heeft. Zo blijkt wel dat de keuzes die je maakt bepalend zijn voor het verhaal. Dit is natuurlijk erg goed voor de replaywaarde van de game aangezien je, wanneer je andere keuzes maakt bij het herspelen, ook een ander einde zult krijgen.

  Heavy Rain Screenshot 80684 Heavy Rain Screenshot 80683 Heavy Rain Screenshot 80682

  Pittige besturing
  In Heavy Rain bestuur je jouw karakter met je R2-trigger, wat overigens best lekker speelt. Maar om alle besturing van de game door te krijgen, is enige oefening vereist want deze besturing is namelijk behoorlijk apart en soms niet logisch, omdat Heavy Rain geen gebruikelijke besturing heeft. Wanneer je bijvoorbeeld op de schouderknop drukt, komen er vier keuzes te voorschijn. Elke keuze kun je bepalen met het vierkantje, driehoekje, rondje of kruisje. Zo kun heel makkelijk je keuzes bepalen. Toch voelt het, zeker aan het begin, onwennig aan.

  Wat ook helaas het geval is, is dat de game soms te stug aanvoelt. Je kunt bijvoorbeeld niet rennen met je karakter en daardoor is de game best langzaam. Wel is het zo dat dit niet de game negatief hoeft te beïnvloeden, want dit was natuurlijk maar een kort demootje en zegt niets over het resultaat van het eindproduct.

  {mig:T9jnCkU6MdRz}

  Wat kunnen we verwachten?
  Wanneer we Heavy Rain in de winkels kunnen aanschaffen, zullen we een titel aanschaffen waarin de keuzes die je maakt bepalend zijn voor het verhaal. Het is een thriller die op het gebied van gameplay apart maar vernieuwend zal zijn. Met het spelen van de demo kunnen we concluderen dat Heavy Rain zeker niet geschikt zal zijn voor iedereen. Het is namelijk een game voor de échte hardcore gamer. Dus verwacht van Heavy Rain geen toegankelijkheid, maar een titel die bestempeld kan worden als een cult avontuur op de PlayStation 3.

  Heavy Rain

  Verkijgbaar vanaf 26 february 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.