Gears of War 4 beta - Ouderwets lekker knallen

  Het is stuivertje wisselen bij de Gears of War franchise, want Epic Games staat niet langer aan het roer, maar het Canadese The Coalition. Dat betekent niet dat het roer direct omgaat, maar wel een klein beetje kantelt. En dat doet het goed. Lees er meer over in deze Gears of War 4 beta hands-on.

  Toegegeven, de rek was er wel een beetje uit toen Gears of War: Judgment verscheen. Zo was het verhaal lineair en ontzettend saai, waren Baird en Cole als hoofdpersonages minder leuk dan Marcus en Dom en was hoofdontwikkelaar Cliff Bleszinski niet betrokken bij Judgment. En dat was merkbaar, want Judgment had niet die kenmerkende Gears of War touch. Het goede nieuws nu gelijk: Gears of War 4 heeft dat wel!

  Gears of War 4 beta

  Oud en vertrouwd

  Gears of War 4 speelt zich 25 jaar later af na de gebeurtenissen uit Gears of War 3. In de singleplayer, die niet speelbaar is in de bèta, bestuur je JD Fenix, zoon van de grootgespierde Marcus Fenix uit de eerste drie titels. De lelijke gedrochten van de Locus hebben het toneel verlaten en zijn vervangen door ‘The Swarm’, een vijand waar we eigenlijk nog niks over weten.

  Maar dat gaat allemaal over de singleplayer. Het belangrijkste aan de Gears of War 4 beta is de multiplayer. Gamers die bekend zijn met Gears of War weten hoe het werkt: een third-person shooter, waarbij dekking zoeken essentieel is en waarbij close combat gevechten minstens een paar bloederige situaties opleveren. Voor die mensen zal de game dan ook heerlijk oud en vertrouwd aanvoelen: het logge rennen, iemand met een kettingzaag bewerken en de diverse apocalyptische omgevingen keren terug.

  Voor de nieuwelingen is de Gears of War 4 beta een prima instapmoment. De bèta bevat namelijk een trainingsgebied, waar je eerst rustig alle wapens kunt uitproberen en hoe dat cover zoeken nu precies werkt. Zo hoef je niet direct online te gaan om alles uit te testen, maar kun je in het trainingsgebied kijken welke wapens bij jouw speelstijl passen.

  Gears of War 4 beta

  Strakke multiplayer

  In de Gears of War 4 beta speel je vijf tegen vijf op diverse maps en in diverse modi. De team deathmatch modus spreekt voor zichzelf, waarin je het andere team compleet moet uitschakelen. Dit werkt met behulp van vijftien levens. Elke respawn van jou, of een teamgenoot, kost één leven. Als een kogelkussen over de map racen werkt dus absoluut niet, waarbij het coversysteem in actie komt. Veteranen van de serie zullen het snel onder de knie hebben, voor de nieuwelingen is het even wennen.

  Het komt erop neer dat cover zoeken werkt met de A-knop. Rollen, sprinten en duiken vanachter een muur doe je allemaal met A. In het begin lijkt het ontzettend vervelend, maar na verloop van tijd wil je niet meer anders en ben je gewend aan het systeem. Hetzelfde geldt voor de combat en de active reloads. Herladen is niet meer snel een knop inrammen, maar extra tijd besteden aan de reload om zo een korte damage boost te krijgen.

  Daarnaast is het oude aanwezig, maar is er ook ruimte voor het nieuwe bij de Gears of War 4 beta. Klassiekers als de Boomshot en Torque Bow zijn weer op de mappen te vinden, maar ook een nieuw wapen: de Dropshot. Met de Dropshot schiet je een soort bom de grond in, die er na een bepaalde tijd weer uit gaat. Aan jou de taak om te bepalen hoe ver de bom komt, wat in het begin even wennen is. Want hoe langer je de trigger inhoudt, hoe verder de bom komt.

  Gears of War 4 beta

  Bloederig bewerken

  De Gears of War 4 beta bevat verder niet alleen nieuwe wapens, maar ook nieuwe bewegingen die perfect zijn voor de close combat. De oudere titels hadden nog weleens van die situaties dat twee personages onhandig tegen een muur aankleefden en elkaar zaten te beschieten. In Gears of War 4 is dat en stuk beter. Zo is er de Vault Kick, waarmee je in één vloeiende beweging over cover springt en de tegenstander schopt.

  Als je de Vault Kick perfect timet, dan is je tegenstander overdondert en kun je hem met Y snel en bloederig bewerken met je mes. Dit kun je ook doen met de zogenaamde Yank and Shank. Als iemand achter cover zit, kan je hem over het muurtje trekken en daarna een mes in zijn borst rammen. Let er wel op dat als je deze Yank and Shank mist, je compleet kwetsbaar bent voor een paar seconden. De Yank and Shank en Vault Kick zijn trouwens beide te counteren met B, mits je snel genoeg bent.

  Gears of War 4 beta

  Gears of War 4 beta niet baanbrekend

  Naast die toevoegingen aan de gameplay is er ook een nieuwe modus in de Gears of War 4 beta: Dodgeball. Verwacht geen potje trefbal tegen het monsterlijke gespuis, maar een terugkeer naar de VIP-modus uit de eerdere games. Je zal tegenstanders moeten vermoorden om er zo voor te zorgen dat jouw teamgenoten weer spawnen. Tactisch spelen is dus een vereiste, want jij kan ervoor zorgen dat je teamgenoten binnen de kortste keren weer naast je staan en je zo uit de brand helpen.

  Is het dan alleen maar zonneschijn in de Gears of War 4 beta? Nee, dat dan weer niet. Twee kenmerkende wapens, de Retro Lancer en de Sawed-Off Shotgun zijn eruit gehaald en juist die wapens boden meer variatie in het Gears of War-pakket. Ook zijn er geen omgevingsgevaren meer op de maps te vinden, zoals een stroom lava.

  Ondanks al dat moois, is Gears of War 4 allesbehalve baanbrekend. The Coalition speelt het veilig, aangezien dit hun eerste titel in de Gears franchise is. En dat is logisch, want bepalende aspecten van een franchise ga je niet veranderen. De Gears of War 4 beta voelt dan ook aan als Gears of War met een paar goede verfijningen. Voor sommigen zal Gears of War 4 dan ook een fijn welkom terug feestje zijn, maar niet iedereen zal ditzelfde gevoel ervaren.

  Gears of War 4 komt op 11 oktober uit voor de Xbox One. Je kunt de game nu al pre-orderen.

  Gears of War 4

  Verkijgbaar vanaf 11 october 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.