FIFA 15 Preview - Belééf het als nooit tevoren

  De strijd om de beste next-gen footie van het jaar gaat later dit jaar voor het eerst losbarsten. Blijft FIFA comfortabel op de troon, of slaat Pro Evolution Soccer zijn aartsrivaal met een fatale klap uit de boksring? Konami moet in ieder geval van goede huizen komen; EA Sports heeft met FIFA 15 voor zowel de Xbox One als de PlayStation 4 grote stappen gemaakt.

  In het prachtige Parijs maakten we kennis met de nieuwste editie van de gerenommeerde sportfranchise. Met FIFA 14 werd er een nieuw hoofdstuk in het grote geschiedenisboek der voetbalgames opengeslagen. De makers waren eindelijk niet meer gebonden aan de beperkte rekenkracht en andere restricties die de vorige generatie aan studio’s oplegde.

  In de eerste next-gen FIFA zag EA Sports de wensen die het al jaren koesterde in vervulling gaan. Via de nieuwe krachtige motor kwamen de virtuele sportwerelden als nooit tevoren tot leven. De makers borduren in FIFA 15 daarop verder. In de presentatie die EA Sports gaf was de belangrijkste strekking dat de speler nog meer dan ooit bij de voetbalwedstrijden betrokken moet worden.

  FIFA 15 moet je het gevoel geven dat het lijkt alsof je zelf in voetbaltempels als Camp Nou en San Siro de wedstrijden beleeft. Met andere woorden: de sfeer moet zowel binnen als buiten het veld nog meer de realiteit benaderen. Daarbij staat emotie centraal: EA wil iedere supporter én speler een eigen gezicht geven en ze op een eigen manier laten bewegen en reageren op bepaalde situaties.

  'Volgende keer beter'

  Een aantal voorbeelden. Stel dat je met Ajax een waanzinnige aanval opbouwt. Je verlegt het spelletje keurig, raakt de bal één keer en weet probleemloos de vleugelspelers te bereiken. Vervolgens geeft de linksbuiten de bal voor. Een magnifieke voorzet, de aanvaller in kwestie hoeft hem er in feite slechts in te lopen. Hij faalt.

  In plaats van dat de linksbuiten (die de voorzet gaf) standaard reageert en wegloopt, applaudiseert en complimenteert hij andere spelers die de aanval hebben opgezet. Vervolgens gaat er een duim omhoog naar de aanvaller: ‘Volgende keer beter’, is op zijn gezicht af te lezen. Blijft de spits echter kans na kans missen, dan gebeuren er andere dingen in het veld.

  De speler die aanvankelijk de spits nog aanmoedigde, begint zich lichtelijk te irriteren. Hij rolt met zijn ogen, werpt een blik naar boven en slaat een zucht. Een voorbeeld dat perfect illustreert hoe spelers in FIFA 15 voor zichzelf denken en hoe hun gemoedstoestand verandert naarmate de wedstrijd vordert.

  “De standaard reacties moeten afgelopen zijn”, aldus producent Nick Channon. Datzelfde geldt voor het publiek. De supporters reageren in een beladen wedstrijd met Barcelona anders dan in een oefenduelletje met NEC. Dat zou jij ten slotte ook doen.

  Schouder aan schouder

  Ook dat gegeven moet de speler meer betrekken bij de wedstrijd. Wanneer je de winnende goal scoort in de vijftiende minuut of in de negentigste heeft dat zowel zichtbaar als hoorbaar effect. Denk bijvoorbeeld ook aan sfeeracties, die in FIFA 15 hun intrede zullen maken. Zo zullen fakkels in een prestigieus toernooi eerder regel dan uitzondering zijn.

  De sfeeractie waarbij supporters schouder aan schouder met de rug naar het veld gezamenlijk springen was er één die in onze speelsessie in Parijs voorbijkwam. Het zijn allemaal details die de algehele sfeer rondom de wedstrijden naar een hoger niveau tillen, uiteraard mogelijk gemaakt door de verbeterde Ignite-motor. Deze engine, die zijn sporen reeds heeft verdiend in sportfranchises als Madden en UFC, tovert behoorlijk mooie plaatjes op het scherm.

  Meteen als je voet zet in een legendarisch stadion als Camp Nou of San Siro en een blik werpt op het veld of op het publiek, weet je dat dit uitzonderlijk is. Toeschouwers komen eindelijk vol driedimensionaal in beeld en ook de spelers hebben een duidelijke opknapgebeurt gekregen.

  Of beter gezegd: de modellen van de spelers. Je ziet nu duidelijk verschil tussen het krachtige postuur van Christiano Ronaldo en het soepele lichaam van Arjen Robben. Daarnaast zijn ook de lichteffecten op de schop gegaan dat vooral effect heeft op de grasmat.

  Zo snel als een raket

  Enfin, er zijn veel FIFA-spelers die aan bovenstaande informatie geen boodschap hebben. Zij zijn FIFA-fan omdat FIFA al jarenlang speltechnisch de beste footie op de markt is. EA zou EA niet zijn als het niet aan de gameplay gesleuteld zou hebben. In een paar uur loop je natuurlijk lang niet tegen alle verbeteringen aan, maar het verschil was onmiddellijk merkbaar.

  FIFA 15 is namelijk snél, nondeju. Volgens de producent komt dat door de verbeterde en nieuwe animaties, maar het lijkt echt alsof EA de footie een versnelling hoger heeft gezet. De footie is daarom behoorlijk wennen. Meer dan ooit wordt traag handelen afgestraft en één keer raken beloond. Zoals in het echt, dus. De nieuwe animaties onderstrepen de geboekte vooruitgang.

  Voetballers bewegen vloeiend en natuurlijk over de velden en opvolgende acties worden op realistische wijze aan elkaar gelinkt. En doordat de spelers realistischer bewegen, gedragen ze zich ook een stuk geloofwaardiger. Spelers anticiperen beter op verrassende situaties en zetten hun lichaam op intuïtieve wijze in de strijd (om de bal). Ze maken ook regelmatig loopacties en volgen daarbij niet alleen maar de meest eenvoudig te bedenken routes.

  Zo zagen we in Parijs onder meer backs over vleugelaanvallers heen komen, spitsen naar achteren zakken zodat er speelruimte kwam voor de middenvelders en keepers die naar de cornervlag rennen om een verdediger in moeilijkheden bij te staan. FIFA 15 barst van deze details die een wedstrijd authentiek en levendig doen ogen en spelen.

  Neem ook bijvoorbeeld de corners. Niet langer gaan twee spelers met elkaar in kopduel. Het komt nu geregeld voor dat vijf personen naar een bal springen, in de knoop raken en zodoende op beschamende wijze over elkaar struikelen. Dit soort momenten laat in één oogopslag zien waartoe de Xbox One en de PlayStation 4 in staat zijn.

  Beleef FIFA als nooit tevoren

  Hoewel FIFA 15 op het moment voor circa zestig procent af is, heeft het spel ons in slechts een paar uur tijd kunnen overtuigen van zijn kracht. We hebben nog niets gezien van de Xbox 360-of PS3-versie, maar geloof ons dat je deze footie op de nieuwe generatie wil spelen.

  FIFA 15 nadert op de next-gen de realiteit en schotelt een gloednieuwe ervaring voor die je als doorgewinterde voetballiefhebber wilt meemaken. De footie oogt mooi, speelt als een droom en bevat zowel binnen als buiten het veld tal van vernieuwingen en verbeteringen. Hopelijk geldt dat ook voor de modi, waar we de volgende keer een licht op mogen schijnen.

  FIFA 15

  Verkijgbaar vanaf 25 september 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.