FIFA 14 Preview - Simply the best?

  Het voetbalseizoen is alweer een tijdje in volle gang. En inmiddels weten alle clubs ook weer waar ze aan toe zijn. Zo ongeveer een weekje geleden verstreek de transferdeadline namelijk. Ajax verloor Toby Alderweireld en Christian Eriksen op het laatste moment, terwijl de ‘Koninklijke’ Real Madrid zijn slag sloeg en Welshman Gareth Bale aantrok voor (om en de nabij) maar liefst 100 miljoen euro. Dat wetende, begint het te kriebelen. Niet alleen om toppers uit de Eredivisie, Primera Division en Premier League op de televisie te bekijken, maar ook om zelfs aan de slag te gaan met clubs als Ajax, Real Madrid en Barcelona. En dat doe je met alle respect natuurlijk niet in Football Manager of Pro Evolution Soccer. Echte voetbalfans weten dat je eigenlijk alleen bij FIFA aan het juiste adres bent. FIFA 14, welteverstaan!

  Traditiegetrouw komt EA Sports met een nieuwe FIFA op de proppen als het voetbalseizoen zo’n maandje à anderhalf oud is. Immers, de laatste plooien dienen begin september altijd gladgestreken te worden. Transfers moeten verwerkt worden, nog wat kleine bugs geëlimineerd. Als doorgewinterd Ajax-fan wil je straks bijvoorbeeld niet aan de slag met Eriksen. Nee, Lenin Duarte is het nu - de Amsterdams-Deense conclave heeft een knauw gekregen. Of ontwikkelaar EA Sports op de goede weg is, mogen wij nu beoordelen. Wij hebben namelijk een previewcode van de game opgestuurd gekregen. Vijfennegentig procent van de uiteindelijke game, zeg maar. Shit hé, daar gingen onze vrije avonden!

  Is het plafond bereikt?
  We proefden van de carrièremodus en speelden onderling een paar oefenpotjes, we namen de statistieken van de diverse voetballers onder de loep en keken naar de graphics van het spel. En om maar gelijk voort te borduren op dat laatste; wat ons gelijk opviel, is dat FIFA 14 opvallend veel lijkt op zijn voorganger. Dat is weliswaar niet zo’n verrassing, FIFA 13 leek immers ook bijzonder veel op FIFA 12, maar het dient toch gezegd. Wie graag grafische verbeteringen ziet, doet er goed aan te wachten op de komst van de next-gen consoles. XGN-collega Sebastiaan was laatst namelijk bijzonder positief over bijvoorbeeld het uiterlijk van onder andere het publiek in FIFA 14 voor de Xbox One en PlayStation 4. Op de Xbox 360 en PlayStation 3 moet je het nog steeds doen met de overbekende ‘kartonnen bordjes’, schimmen van supporters die zo nu en dan ook nog eens juichen als de tegenstander scoort – stelletje blinde vinken!

  Het zou echter niet eerlijk zijn FIFA 14 af te rekenen op dit punt. Het plafond van de current-gen spelcomputers lijkt nu eenmaal bereikt. Daar kan EA Sports ook niets aan doen. De ontwikkelaar heeft een gouden game in handen, een van de populairste sportgames wereldwijd. FIFA is eigenlijk al een aantal jaar steengoed, en daarom richt Electronic Arts zich jaar in, jaar uit op het verbeteren van de speldynamiek. Zo is het verdedigen onlangs op de schop gegaan (Tactical Defending) en was het in FIFA 13 al van belang de bal op de juiste manier aan te nemen door gebruik te maken van het rechterpookje. Voor FIFA 14 is er eigenlijk niets wat is omgegooid en aangepast. Marginale verbeteringen zijn er te bespeuren, aanpassinkjes die de game overigens wel ten goede komen, gelukkig maar!

  Een bal met een eigen willetje
  Het meest in het oog springende voorbeeld daarvan heeft met de bal te maken. Niet langer heb je het gevoel dat je de voetbal aan een touwtje hebt. Het leer hobbelt en schiet door, en zelfs Lionel Messi neemt hem zo nu en dan verkeerd aan. Dat heeft niet alleen als gevolg dat FIFA iets moeilijker is geworden, ook wordt het spel een tikkeltje vertraagd. Draaien kost meer tijd en er dient gewoonweg zorgvuldiger omgesprongen te worden met de bal – je moet hem liefkozen, soms een aai over de bol geven zelfs. Onze favoriete analogie in dezen luidt als volgt: de bal in FIFA 14 is een beetje als je schoonmoeder. Soms lief, vaak vervelend.

  Feit blijft dat er dus aan realisme gewonnen wordt, maar dat betekent óók dat wedstrijden in FIFA 14 zo nu en dan verworden tot schaakpartijen op het middenveld en/of bloedeloze gelijkspellen. Hoewel het je natuurlijk nog steeds vrij staat de instellingen van jouw team te veranderen naar ‘ultra-aanvallend’ – de favoriete speelstijl van ondergetekende.

  Overigens is het niet alleen de balbeweging die een opfrisbeurt gekregen heeft om het gevoel van realisme in de game te bevorderen. Ook aan schoten is gesleuteld. Is jouw favoriete team Real Madrid en krijg je een vrije trap op zo’n 25 meter van het doel, dan kan Cristiano Ronaldo – of Memphis Depay, zo je wilt - zijn befaamde ‘zwabberschot’ nu echt tentoonspreiden. EA Sports kondigde begin dit jaar in Keulen weliswaar al aan hiermee te komen. De eerste keer dat je dit in-game ziet gebeuren, zit je toch al kwijlend aan de buis gekluisterd. Scoren geeft je meer genoegdoening dan ooit tevoren, en dat is toch iets wat wij in ieder geval met open armen verwelkomen.

  Twee tegen twee? Fuck, yeah!
  Andere veranderingen die Electronic Arts doorgevoerd heeft in FIFA 14 ten opzichte van deeltje 13 zijn: het feit dat je meer bewegingsvrijheid hebt en ‘het fysiek’ belangrijker is geworden – je kunt de bal afschermen. Waar wij echter een aantal maal om vroegen, en nu dus gekregen hebben, is – tromgeroffel – de mogelijkheid tot het twee tegen twee spelen online! Natuurlijk, eerder was dit ook mogelijk … voor spek en bonen, de kat zijn viool. Nu kun je echter ook gewoon Seizoenen spelen met een vriend of vriendin. Een onverslaanbaar team vormen, het bloed onder de nagels halen van menig puisterige tiener, verwensingen sparen in de inbox van jouw gamersprofiel.

  Zijn we dan nog iets vergeten? O, ja! Misschien hebben jullie behoefte aan een rondje stats. Robin van Persie en Arjen Robben zijn de beste Nederlanders in FIFA 14, Lionel Messi de beste voetballer (94). Barcelona-nieuwkomer Neymar beschikt over een waarde van 83, Belgisch ‘trots in wording’ Bakkali moet het doen met 70. Een rondje langs de velden leert ons verder dat Bojan schromelijk overschat wordt met 80 – oké, we geven die jongen nog een paar weken om te acclimatiseren. Adam Maher wordt geacht de beste speler van PSV te zijn, hij is volgens EA twee puntjes slechter dan Ajax’ enige Spanjaard. En nog ééntje dan: Wereldvoetballer van het jaar Franck Ribéry moet het doen met 90. Zelf dacht hij eerder aan 100, naar wij vernamen – putain!

  Pre-orderen? Onze zegen heb je
  Online hebben we FIFA 14 helaas nog niet aan de tand kunnen voelen, en dat is natuurlijk waar de game pas echt tot wasdom komt. Ook zonder dat gedaan te hebben, durven we echter te voorspellen dat FIFA ook dit jaar ‘Koning Voetbal’ blijft. De aanpassingen ten opzichte van vorig jaar zijn marginaal, maar wat valt er eigenlijk nog te verbeteren aan de footie? Ja, wij zouden graag eens een voetbalspel zien waarin het veld niet aandoet als een biljartlaken, waarin het publiek er niet uitziet als een stelletje gedrochten, Quasimodo’s van de bovenste plank. We hebben er echter vrede mee dat dat pas zal veranderen met de komst van de PlayStation 4 en Xbox One. Voor nu kunnen we alleen maar zeggen dat we ernaar uitkijken aan de slag te mogen met de volledige game. Pas als we alle spelmodi en -elementen uitvoerig bestudeerd hebben, kunnen we FIFA een cijfer geven. Hoe hoog hij gaat scoren? Geen idee. Dat hij gaat scoren? Overduidelijk!

  FIFA 14

  Verkijgbaar vanaf 28 september 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.