Disney Infinity Preview - Stoot Skylanders van de troon!

  Rages zijn fenomenen die komen en gaan. Waar we pak hem beet een jaar of tien, twaalf geleden allemaal Pokémon-kaarten spaarden, werd die rage opgevolgd door de anime van Dragon Ball Z. En zelfs als we nog wat verder teruggaan in de tijd, komen we een aantal rages, trends en hypes tegen. Neem nu bijvoorbeeld Flippo’s. En wat te denken van knikkeren? In het hedendaagse speelgoedlandschap komen rages echter een stuk minder prominent naar voren, en diversiteit lijkt wat aan populariteit te winnen. Dan rekenen we echter buiten het spel Skylanders en de bijbehorende poppetjescollectie van Activision. Bovendien; als je als uitgever en/of ontwikkelaar aan de wieg staat van een verzengende rage, dan beteken je pas echt wat. Dat kunnen wij ook, moet Disney gedacht hebben. Daarom komen zij binnen afzienbare tijd met Disney Infinity!

  Een kleuter, peuter of jongvolwassene moet namelijk helemaal geen Xbox One van Microsoft, PlayStation 4 van Sony of Wii U van Nintendo willen hebben gedurende het feestdagenseizoen van dit jaar. No way! De hoop is dat deze kids met de kerstdagen vurig hopen dat Disney Infinity in hun sok of schoentje wordt gedropt. Althans, dat is hoe Disney de toekomst zelf voor ogen heeft. En dan hebben we het natuurlijk niet alleen over de game zelf. Nee, Disney’s nieuwe franchise biedt Walts miljardenbedrijf heel wat meer nieuwe mogelijkheden. Poppetjes moeten aanschaft worden, moeders moeten de hort op met hun huilende kroost om power-ups te scoren bij de Intertoys in het dorpscentrum, leg maar klaar dat kinderzitje!

  Beter goed gejat ...
  Disney Inifity werkt intrinsiek gezien namelijk precies hetzelfde als Skylanders Giants. Je koopt een starterspakket, krijgt daarbij: een speelbord, een aantal karakters en wat power-ups of boosts, maar dan ben je nog niet klaar. Wil je namelijk helemaal niet spelen met Jack Sparrow, Mr. Incredible of Sully van Monster en co, en heb jij veel meer met bijvoorbeeld Lightning McQueen van Cars of – wij kunnen het ons eerlijk gezegd niet voorstellen – indiaan Tonto van The Lone Ranger, dan dien je overeind te komen uit je luie stoel, de zon vaarwel te zeggen en een stevige tred in te zetten op weg naar diezelfde speelgoedwinkel, er dient dan een nieuw setje aangeschaft te worden.

  Je hebt het door, Disney Infinity werkt in principe hetzelfde als het aloude Pokémon-kaarten sparen. Had jij vroeger geen Charizard – laten we eerlijk zijn, de meest bad-ass Pokémon – dan diende je ook steeds maar weer nieuwe pakketjes kaarten aan te schaffen. Toch gebiedt eerlijkheid ons te stellen dat de hierboven gemaakte vergelijking niet geheel op zijn plaats is. Een personage voor Disney Infinity heeft namelijk wel iets meer te bieden dan een Pokémon-kaart. Immers, schaf jij bijvoorbeeld de eerdergenoemde Lightning aan, dan krijg je gelijk ook toegang tot een nieuwe verhalende modus.

  Je kunt het zo gek niet verzinnen
  We snappen dat je inmiddels misschien door de bomen het bos niet meer ziet, eens te meer omdat het hoogzomer is – een zonnesteek loop je zo op. Daarom wat duiding. Disney Infinity kent als het uitkomt een starterspakket. Koop je deze versie, dan krijg je de beschikking over Jack Sparrow, Mr. Incredible en Sully én de bij deze personages horende werelden en verhaallijnen. Je kunt dus straks een Monsters en co-verhaallijn spelen, maar ook eentje van Pirates of the Caribbean en The Incredibles. Heb je Disney Infinity uitgespeeld, dan moet je dus gaan denken aan het aanschaffen van nieuwe personages, die op hun beurt ook een nieuwe verhaallijn met zich meebrengen.

  Met grote vreze vrezen dat je in een oogwenk klaar bent met Disney Infinity, hoef je echter niet. Ons is op het hart gedrukt dat elke verhaallijn zo’n twaalf uur zal duren, en dat is nu niet bepaald kort. Daarnaast is daar altijd nog de zogenaamde Toy Box-modus, een spelelement dat misschien wel het beste te vergelijken is met een ‘bouwspel’ als Minecraft. Toy Box maakt van jou een schepper, dé Schepper, God himself. Je transporteert het personage naar je keuze naar een soort open spelwereld, en dan is het bouwen geblazen. Niets is daarbij te gek. Wil jij een piratenschip bouwen op de rug van een paard – oké, een enigszins overdreven voorbeeld - dat zich op zijn beurt bevindt op de piek van een sprookjeskasteel? No worries, dat is mogelijk!

  Een nieuwe meubelset? Ha, niet dus
  Nou ja, laten we nu niet gelijk ons plekje innemen in de rij van een soort lallende polonaise… Het mission statement van Disney Infinity blijft namelijk: ‘kopen, kopen, kopen’. Jazeker, je kunt de wereld in de Toy Box-modus inrichten zoals jij wilt, met alle schepsels die je hartje maar begeert. Daarnaast is de game ook nog eens online met z´n vieren speelbaar! Echter, bij het starterspakket zitten maar een paar werelden – thema’s is misschien een beter woord – power-ups en voertuigen en dergelijke. Ben je uitgekeken op wat je hebt … Goed, je raadt het al, dan dien je dus weer met een rotgang naar de winkel te rijden. Wees dus vooral ook beducht op het ontstaan van een heuse verslaving!

  Nu moet je echter niet denken dat wij negatief zijn over Disney Infinity. Feit; we zijn ermee doodgegooid op de E3 in Los Angeles. En dus mogen we ons inmiddels wel experts op het gebied van de game noemen. Daarop voortbordurend; zonder te liegen kunnen we zeggen dat we onder de indruk zijn van Disney’s nieuwe pareltje in wording, en dan vooral van de Toy Box-modus. Werkelijk alles is daarin namelijk mogelijk. Je kunt voetballen, tegen elkaar racen, elkaar beschieten met futuristische pistooltjes, door de lucht vliegen in een soort Dombo-botsautootje – jawel, het olifantje met de enorme oren – noem het maar op! Te gek natuurlijk, zeker als je net de luiers verlaten hebt en vast voedsel kunt eten.

  Een serieuze knauw voor het familiekapitaal
  Dat mag namelijk ook gezegd worden over Disney Infinity. Hoewel de uitgever zelf predikt dat hij zich richt op zowel jong als oud, zal deze game vooral kids aanspreken. Wij zien onszelf namelijk geen landschappen inrichten met sprookjeskastelen en piratenschepen, hoe ontzettend awesome dat ook moge klinken. Veronderstellen dat de gamewereld zich enkel en alleen toelegt op het bevredigen van de wensen van – weliswaar nog enigszins puisterige – twintigers, is echter ook verkeerd. De Skylanders-franchise is natuurlijk niet voor niets ontzettend populair. Kinderen hebben nu eenmaal een dikke vinger in de pap, like it or not!

  Als laatste willen wij ons wenden tot de moeders van die kids. Die zullen bij het lezen van dit artikel namelijk met de handen in het haar zitten. Want dient de zomervakantie van het jaar 2014 op voorhand al geschrapt te worden ten faveure van de Disney Infinity-pakketten? Tja, op die vraag bestaat geen eenduidig antwoord. Misschien is dit namelijk wel het geval. Een starterspakket heb je voor zo’n 75 euro, terwijl je voor een nieuw personage zo’n 12 euro zult moeten neertellen. En daar komen dan de power-ups (overigens alle in de vorm van driehoekige en ronde discs) nog bij. Dat wordt dus nog maar een jaartje Bretagne aandoen in plaats van de geplande luxe vakantie naar Bora Bora – huilen!

  Kan deze game eigenlijk nog wel mislukken?
  Wat echter overblijft is een bevredigend gevoel. Disney Infinity wordt gewoon hartstikke cool! Jack Sparrow is tof, Sully een baas, en ook Mr. Incredible mag er best wezen. Disney spreekt aan. Dat is welhaast sinds het begin der tijden zo. De oerknal was daar en Donald Duck en Mickey Mouse kwamen het toneel op lopen. En als wij dan een voorspelling mogen doen; wij denken dat Disney Infinity het succes van Skylanders gaat evenaren, misschien zelfs wel overtreffen. De schaduwkant in dezen is echter dat je als ouder straks je zuurverdiende spaargeld gedag kan zeggen. Maar ach, dat heb je toch wel over voor die ondeugende snotneus die je soms tot het uiterste drijft? Walt denkt van wel, Disney weet het al zeker.

  Disney Infinity

  Verkijgbaar vanaf 20 august 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.