Battlefield 3 - Co-op Preview

  Eerder konden jullie al onze eerste indruk lezen over Battlefield 3's multiplayer modus. Maar natuurlijk stond tijdens de Gamescom een andere modus van Battlefield 3 centraal: de co-op. Ditmaal draaide de game op de PlayStation 3. Wil je weten of er qua graphics een groot verschil is tussen de console- en de PC-versie? Lees dan zeker verder!

  Waarschuwing: Dit artikel kan spoilers bevatten

  Zo enthousiast als we al eerder waren over Battlefield 3, vlogen we op de persdag van de Gamescom, de VIP-sectie van uitgever Electronic Arts binnen. Geen oog hebbende voor de open bar die aanwezig was in het stijlvolle hokje van de uitgever, wilden wij onze handen zo snel mogelijk aan een controller krijgen om aan de slag te gaan met de Battlefield 3 co-op demo. En dat hebben we dan ook zo snel mogelijk gedaan.

  screenshot

  Voor alles is er een eerste keer
  Battlefield-games steunden traditioneel enkel op de multiplayer. Maar met de release van de eerste Battlefield: Bad Company in 2008 waagde ontwikkelaar DICE zich voor de eerste keer aan een singleplayer-modus. En nu, met Battlefield 3, wil de ontwikkelaar zich nogmaals bewijzen door een derde modus toe te voegen aan de franchise: een coöperatieve multiplayer-modus voor twee spelers.

  Oké, met de 'Onslaught' DLC voegde DICE eerder al eens een co-op voor vier spelers toe aan Battlefield: Bad Company 2. Die uitbreiding werd echter matig ontvangen omdat het in principe de multiplayer was die tegen bots werd gespeeld. In onze recensie van de uitbreiding vergeleek collega Bas Guyt de uitbreiding met "de Horde-modus uit Gears of War 2 die aanvoelt als een potje Conquest in Bad Company 2."

  De Onslaught uitbreiding scoorde in onze recensie misschien wel een magere 6,5 omwille van bovenstaande kritiekpunten, toch gaven wij aan het begin van DICE's presentatie op de Gamescom de ontwikkelaar nog een kans. Want eerlijk is eerlijk, het lijkt erop dat DICE met de co-op modus in Battlefield 3 een eerste keer voluit is gegaan om van de nieuwe modus een volwaardige ervaring te maken.

  Samen aan de slag
  En wat wij ervan hebben gespeeld was erg indrukwekkend. Ondanks dat Battlefield 3's co-op modus niet in split-screen speelbaar zal zijn omwille van de extra rekenkracht die daarvoor nodig is, doet de co-op erg denken aan Call of Duty: Modern Warfare 2's Spec Ops-modus. Net als in in die game voltooi je in Battlefield 3 een bepaald objectief met twee spelers door, zelfs iets meer dan in Modern Warfare 2, samen te werken.

  De demo begint buiten, wanneer wij ons naast een net aangekomen konvooi bevinden. Het is onze taak om Hamid el Zakir te redden, en hem in veiligheid te brengen zodat de arme overloper naar de Green Zone kan worden gebracht. Meneer el Zakir bevindt zich op de de tweede verdieping van het gebouw waar jij en je medesoldaat voor staan. Snel en stil naar binnen gaan is dus de opdracht.

  screenshot

  Samen Hamid el Zakir redden
  Niemand van de vijanden weet dat jullie de gevangene komen ophalen, dus geeft de ontwikkelaar ons de opdracht om stil en sneaky te werk te gaan. Nadat wij enkele onwetende vijanden koelbloedig afmaken in een gesloten ruimte, komen we aan in een trappenhal. Een van ons neemt het advies van de ontwikkelaar niet al te serieus en wordt door een vijand, die het kabaal beneden had gehoord, neergehaald.

  De andere helft van ons tweekopigge team snelt toe en schiet 'run and gun' de vijand neer, drukt een tijdje op het cirkel knopje en helpt zijn teamgenoot om op te staan. Aangekomen op de tweede verdieping openen wij een deur en schieten twee vijanden neer. Daar, in het kleine keukentje, is onze vriend Hamid el Zakir. Samen met ons vertrekt hij naar beneden, weer naar buiten. Daar wordt ons team al snel onder vuur genomen.

  Nu kun je er als speler voor kiezen om run and gun als Rambo te werk te gaan. Maar zoals de ontwikkelaar zelf al eerder aangaf: overleggend en met stealth te werk gaan loont beter. Wanneer een van de twee teamleden dan toch nog wordt neergeschoten is er altijd de optie om elkaar te healen. Battlefield 3 is geen stealthgame zoals Splinter Cell, maar als je niet steeds wilt doodgaan zul je oplettend te werk moeten gaan.

  screenshot

  Slimme AI, maar niet zonder foutjes
  Ons kleine team krijgt nu de opdracht om het konvooi door de straten te leiden. Op de daken van de gebouwen om je heen bevinden zich tientallen vijanden die wij met onze snipers moeten neerhalen. Omwille van de open structuur komt de ware aard van de co-op modus naar boven: gericht samenwerken of anders wordt je neergehaald. Door goed samen te werken schieten wij de vijanden dood en komen we aan bij een poort.

  "Dat was het eerste deel van een co-op missie, waarvan Battlefield 3 er in totaal zes bevat," vertelt de ontwikkelaar ons. De man vertelt ons dat we hier genoegen mee moeten nemen omdat de volgende groep journalisten aan de slag mag gaan met de demo. Door de kleine ruimte heen hoor je gevloek door iedereens hoofd gaan. "Nu al?" zie je iedereen denken. Bedroefd verlaten wij de de kleine ruimte.

  Enkele minuten later beseffen we wat voor een indrukwekkende demo we net hebben gespeeld. De gameplay was een stuk tactischer dan die van Modern Warfare's Spec Ops modus omdat de artificiële intelligentie (AI) zo hoog lag. Echter toonde deze ook nog wat foutjes. Er was bijvoorbeeld een tafereel waarin een vijand werd neergeschoten en zijn maatje gewoon bleef staan, zonder ook maar enigszins te reageren op de onveilige situatie.

  screenshot

  Grijze omgevingen
  Dat Battlefield 3 een prachtige game zal worden, wisten jullie al. Maar de meesten onder jullie vroegen zich waarschijnlijk af hoe de game er uitziet op de PlayStation 3. Zoals verwacht ziet de game er op de console een stuk minder uit dan op de PC. De textures van de omgevingen bevatten allemaal minder detail, de grafische effecten zijn allemaal wat minder en de game ziet er in zijn geheel wat minder scherp uit.

  Dat wil echter niet zeggen dat Battlefield 3 er op de consoles slecht uitziet. Dat zeker niet. De omgevingen die wij te zien kregen, waren allemaal grijs en grauw, waardoor een conclusie over het uiterlijk van de game op de consoles niet echt mogelijk is. Daar zullen wij ons in de uiteindelijke recensie wel over uitspreken, maar in de tussentijd kun je de onderstaande video bekijken, waarin de PS3-versie wordt getoond.

  In tegenstelling tot een game zoals Crysis 2, weet Battlefield 3 ondanks zijn mooie graphics wel de besturing soepel te houden. De game mag op de consoles dan wel niet de zestig frames per seconde halen, maar de besturing weet nooit traag aan te voelen. Dat was dan ook een van de redenen waarom de demo zo lekker wegspeelde, naast de enorm leuke en tactische gameplay.

  Wederom onder de indruk
  Ontwikkelaar DICE weet ons wederom te verrassen. Eerst waren we nogal sceptisch over Battlefield 3's co-op modus, maar na het spelen van de modus was die scepsis verdwenen. De co-op speelt erg lekker weg door een sterke combinatie van gameplay waar je ten allen tijde moet samenwerken, en audiovisueel vernuft dat nog steeds erg indrukwekkend is op de consoles. Dat de besturing zo goed is, helpt natuurlijk ook.

  Battlefield 3

  Verkijgbaar vanaf 27 october 2011

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.