Ashen features besproken - Asgrauw? [gespeeld op E3 2018]

  In 2014 liet Microsoft vol trots ID@Xbox zien: onafhankelijke ontwikkelaars die met een gerust hart games konden ontwikkelen voor de Xbox One en de PC. Eén van die titels was Ashen, een titel die vorig jaar kort voorbijkwam op de E3. Wij speelden de game dit jaar op de E3 2018 en bespreken enkele Ashen features.

  Onze Laura heeft de game vorig jaar ook al gespeeld en haar bevindingen vind je dan ook hier.

  Ashen speelt zich af in een asgrauwe wereld waarin de zon niet meer schijnt en jij met lantaarns loopt te zeulen. Op het eerste gezicht heeft de open wereld RPG veel weg van FromSoftware’s Dark Souls en naarmate je verder speelt in Ashen merk je dat ontwikkelaar Aurora44 ook geïnspireerd is door Dark Souls.

  Klassieke RPG-elementen

  Ten eerste is Ashen een echte RPG, wat je direct merkt bij het spelen. Jouw poppetje kan levelen, er zijn verschillende sterkere wapens en bekleding te vinden en diezelfde attributen kunnen ook worden geüpgraded. Wapens zijn er in verschillende vormen en maten. Als voorbeeld: een tweehandig zwaard doet meer schade, maar een uithaal kost meer tijd.

  Ook qua queesten is Ashen een klassieke RPG. In onze demo was het doel om richting een gigantische berg te gaan, maar gaandeweg kwamen we zogenaamde Vagrants tegen, andere overlevenden. Die vroegen aan ons om extra missies te doen, zoals het vinden van bepaalde items te zoeken en deze af te leveren bij ze. Zijmissies gaan ook een onderdeel uitmaken van Ashen.

  Combat à la Dark Souls

  Tijdens de eerste gevechten in de demo die wij op E3 2018 speelden, viel dit dan ook direct op. Met de rechterbumper doe je een lichte aanval, terwijl de rechterbutton voor het zware geschut zorgt. Je schild gebruik je met de linkerbumper en linksboven in je scherm zie je de drie kenmerkende aspecten uit de Souls-serie staan: health, je stamina en je magie.

  Die combat werkt gelukkig wel, net zoals in de latere Souls-games, uitstekend. Het is bij sommige vijanden natuurlijk even aftasten hoeveel leven ze hebben en of je ze met twee rake klappen neer krijgt, of dat ze toch verdedigend sterk zijn en soms wat speldenprikjes kan uitdelen. Maar Ashen heeft één essentieel verschil in de combat, wat je op de volgende pagina leest.

  Passieve multiplayer

  In Ashen strijd je namelijk niet altijd alleen. Vaak kom je mensen tegen die jou helpen in je eenzame strijd, aangezien jouw doel is om naar huis te gaan. Natuurlijk zit dit element ook in Dark Souls met het hele ­invade­­-systeem, maar in Ashen werkt het soepeler. De wereld is standaard al gevuld met menselijke spelers en er zijn geen laadtijden als je een ander persoon tegenkomt.

  Aurora44 noemt de game dan ook een passieve multiplayer, waarbij jij moeiteloos andere spelers tegen het lijft kunt lopen. Zoals wij al melden is Ashen een open wereld RPG waar jij kunt gaan, staan en doen wat jij maar wilt. Dit kan je compleet alleen doen of in co-op, als je dus een andere speler vindt die met jou wil meestrijden.

  Dit is één van de tofste Ashen features. Stel je voor dat een andere speler na een tijdje zijn eigen pad kiest en jou verlaat, dan gaat zijn personage nooit echt weg. In de wereld van Ashen keert hij dan terug als een NPC waar jij heen kunt gaan, items kunt kopen of zelfs samen queesten mee kan doen. Op de vraag of je hier ook tegen kon vechten, antwoordde Aurora44 kordaat nee; Ashen wordt een vriendelijke game in dat opzicht.

  Getekend

  De grafische stijl van Ashen is natuurlijk één van die aspecten die je het eerste opvalt als je de game speelt. Geen zonnestralen uit de lucht of kleurige bloemen die schreeuwen om geplukt te worden, de wereld van Ashen is compleet van as. Grauwe, grijze luchten en weinig licht waar jij met een lantaarntje doorheen moet dwalen.

  Het geeft een uniek gevoel van dat jouw personage er eigenlijk niet toedoet in de wereld. Een wereld die immens groot is, als wij Aurora44 mogen geloven. Voeg daar ook nog het feit aan toe dat je geen gezicht hebt, maar alleen kan kiezen uit sekse en de haren op je hoofd, en de stemming dat je misschien niet thuishoort in deze wereld groeit met de minuut.

  Ashen features besproken – Heeft potentie

  Na onze demo op de E3 2018 waren we dan ook positief gestemd over Ashen, maar de game moet zichzelf nog echt bewijzen. De gameplay is gebaseerd op Dark Souls en werkt prima en de passieve multiplayer is een tof element wat we nog niet in actie hebben gezien. Maar Ashen moet zich vooral gaan afvragen waarop het zich onderscheidt als RPG. En dat gaan we zien als de game klaar en uitgebracht is.

  Ashen moet dit jaar nog uitkomen voor de PC en Xbox One.

  Ashen

  Verkijgbaar vanaf 7 december 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.