FIFA 15 moet vooral voortborduren op de goede kanten van FIFA 14. Logisch, aangezien de voetbalgame van EA die een jaar geleden verscheen erg goed was. Toch lijkt de ontwikkelaar slash uitgever met het nieuwe spel een andere weg te zijn ingeslagen, eentje die meer gericht is op de next-gen consoles.

FIFA 15 is bloedsnel

In onze speelsessie op de Xbox One speelden wij twee potjes, en al snel werd iets duidelijk: FIFA 15 is een bloedsnelle game, zeker als je het spel vergelijkt met de vorige game uit de franchise. In onze vorige preview haalden wij al aan waarom volgens de ontwikkelaars voor deze verandering is gekozen, maar als je zelf het spel speelt, voel je pas hoe groot de verandering is.

Vooral wanneer je tegen AI speelt is dit goed merkbaar. Stel je bestuurt een verdediger, en een aanvaller sprint op je af. Als je in FIFA 14 een goede twee seconden zou hebben voordat de bal naar een medespeler moet, is dat bij FIFA 15 misschien wel de helft van de tijd. Beslissingen moeten nog sneller worden genomen, want blijf je op de oude manier spelen, dan ligt de bal zo bij jou in het netje.

FIFA 15 PSG

Grafisch opnieuw indrukwekkend

Volgens de ontwikkelaars komt deze verandering in de speelsnelheid door de nieuwe animaties in FIFA 15. Deze zijn nu zichtbaar nog vloeiender, wat niet alleen het tempo van het spel maar ook de visuele pracht ten goede komt. Niets houterig, maar gewoon zoals je mag verwachten van lenige voetbalspelers.

Wat nieuw is in FIFA 15, is een evoluerend veld. Hiermee wordt bedoeld dat de grasmat door de wedstrijd heen verandert. Denk aan gaten in het groen waar slidings hebben plaatsgevonden, en voetafdrukken waar spelers een plotselinge draai hebben gemaakt. Ook zou in sommige wedstrijden afval op het veld gegooid worden, alleen was dat niet zichtbaar in onze speelsessie.

Zo'n levende grasmat voert het realisme en de immersie van FIFA alleen maar meer op. Iets wat dat ook doet, is het levendige publiek. Deze lijkt nog beter te zijn dan in de vorige footie van EA. Ieder persoon op de tribune lijkt uniek, met een eigen shirtje, eigen animaties en een andere manier waarop hij of zij opspringt na een doelpunt. Nu publiek beweegt niet als één grote massa, maar als een enorme groep individuen.

FIFA 15 SNEIJDERTJE

Keeper krijgt next-gen upgrade

Naast een snellere gameplay, zijn ook de keepers voorzien van een enorme upgrade. Met vijftig animaties en een nieuwe AI gedragen doelmannen zich totaal anders dan in de vorige FIFA's. Wat opvalt is dat de mannen tussen de palen een stuk beter zijn dan voorheen, veel sneller houden ze een bal tegen en wordt een schot richting de kruising nog net naast getikt.

Hierbij moet wel gezegd worden dat een keeper de bal misschien wel sneller stopt, maar ook minder snel vangt. In onze speelsessie leken de keepers veel vaker dan voorheen het zekere voor het onzekere te nemen en de bal weg te stompen. Hier is op zich niets mis mee, maar aangezien je de keeper meestal niet bestuurt in FIFA 15 zul je waarschijnlijk vaker een hoekschop weggeven.

Nieuwe tactische mogelijkheden

Als laatste viel ons op dat je op tactisch gebied veel nieuwe kanten opkunt in FIFA 15. Voorheen had je altijd vijf modi voor je wedstrijdmentaliteit - van 'ultra defensief' naar 'ultra aanvallend'. Hier zijn in FIFA 15 twee mogelijkheden bijgekomen, waardoor je nog meer kunt riskeren of juist consolideren.

Denk hierbij aan de mogelijkheid 'All out Attack'. Met deze geëvolueerde versie van ultra aanvallend spelen gooi je nog meer spelers naar het doel van de tegenstander. Alsof je elftal niet meer weet wat verdedigen inhoudt, focus je op het maken van dat ene doelpunt om een gelijkspel in de wacht te spelen.

Daarnaast zijn ook nieuwe teamtactieken beschikbaar in FIFA 15. Denk aan 'Parkeer de Bus' - een taktiek waar je eigenlijk met elf man in je strafschopgebied gaat staan, een beetje zoals het nationale voetbalteam van Andorra speelt - en 'Tijdrekken' - de bekende strategie waar spelers bij een hoekvlag pingelen om tijd te winnen. In FIFA 15 kun je nog meer dan eerst spelen zoals jij het wilt, en op jouw favoriete manier drie punten uit het vuur slepen.

FIFA 15 Groen vs Blauw

FIFA 15 voelt heerlijk

Maar waarvoor zorgen een snellere gameplay, nieuwe animaties, nieuwe AI voor keepers en nieuwe tactische mogelijkheden nou precies? De nieuwe features lijken te gaan zorgen voor een heerlijke nieuwe voetbalgame. FIFA 15 voelt juist, het voelt realistischer, het voelt als een verbetering van de puntjes waar FIFA 14 kleine steekjes liet vallen. Het voelt eigenlijk nu al als een dijk van een game. Als EA dit gevoel kan doorzetten in de volledige versie van het spel, dan mag Konami met PES haar borst gaan natmaken.