We schrijven het jaar 1789, er is een revolutie gaande in Frankrijk. De arme bevolking pikt het gedrag van de rijke adel niet meer en onderneemt stappen. Het is de hoogste tijd dat er wordt ingegrepen. Met Assassin’s Creed Unity laat Ubisoft je deze periode herbeleven en sta je aan het roer van de revolutie. Aan jou de zware taak om de machtsverdeling te herstellen.

Ubisoft wil met Assassin’s Creed Unity laten zien dat de serie nog steeds een heleboel potentie bezit. De game is al vier jaar in ontwikkeling en is op een gloednieuwe engine gebouwd. De ontwikkelaar is helemaal klaar voor de nieuwe generatie consoles en gooit hoge ogen met zijn nieuwste telg van de familie sluipmoordenaar: Arno.

Het verhaal van Arno in Assassin's Creed Unity

Arno Dorian welteverstaan. Een Fransman die is opgevoed door zijn vader, die ook een assassin is. Zijn vader wordt echter gedood en nietsvermoedend wordt hij door de tempeliers opgevangen en grootgebracht. Een aantal jaren later, als Arno oud genoeg is, gaat hij op zoek naar de moordenaar van zijn vader. Tijdens die zoektocht komt hij terecht bij de organisatie van sluipmoordenaars en kan het spektakel dat Assasin's Creed Unity heet beginnen.

Hoewel de geschiedenis van Arno vaststaat ben je wel in staat om de sluipmoordenaar helemaal naar eigen hand te ontwerpen. Je bent vrij om hem te kleden naar jouw smaak, van de schoenen tot aan de jas. In totaal zijn er meer dan 200 kledingstukken aanwezig, dus keuze is er meer dan genoeg. Elke Arno zal daardoor uniek ogen.

drie assassins aan het werk

Naadloze co-op ervaring in Unity

Die keuze is natuurlijk gemaakt vanwege het feit dat dit de eerste Assassin’s Creed is die je met maximaal vier spelers co-op kunt spelen. Van korte zijmissies tot aan de verhalende hoofdmissies, alles is samen speelbaar. Dat werd ook snel duidelijk in de speelsessie. Met twee drukken op de knop voegde een tweede Arno zich bij de groep en werd onze eerste missie in Assassin's Creed Unity gestart.

De missie in de speelsessie gaf je de opdracht om een kist met waardevolle inhoud leeg te roven in een catacombe. Doordat de ruimtes daar beneden nogal krap zijn, was de missie in kwestie speelbaar met alleen twee spelers. Een select gedeelte van de missies in de game zal deze limitatie opgedragen krijgen. Maar wees gerust: het merendeel van de game is gewoon met z'n vieren te doorkruisen.

Assassin's Creed Unity wordt lastiger

We gaan terug naar de missie. De eerste stap richting de overwinning is het betreden van de ondergrondse tunnels. Met wat teamwerk dood je de wachters naast de ingang en stap je de duisternis in. Wie denkt veilig te zijn, heeft het mis. De gangen zitten volgepropt met soldaten en zonder de nodige alertheid zal je gegarandeerd in de problemen raken.

Dit komt doordat Assassin’s Creed Unity moeilijker is gemaakt door Ubisoft. De beruchte counteraanval die je in vorige delen keer op keer kon uitvoeren, is compleet weggehaald uit de game. Counter je nu een vijand, dan raakt deze uit balans en krijg je een mogelijkheid om aan te vallen. Wachters bij bosjes neerhalen zit er dus niet meer in. Vechten tegen een grote groep is überhaupt niet meer aan te raden.

Arno snijdt een wachter open

Wees op je hoede

Dat komt doordat vijanden een stuk slimmer zijn geworden. Wachtten de vijanden eerder nog netjes op hun beurt voordat ze je aanvielen, dit keer gaan ze allemaal hun eigen gang. Dat betekent dat als jij staat te zwaardvechten met wachter nummer één, dat nummer twee zonder pardon zijn wapen pakt en op je begint te schieten. Houd je ogen dus ten allen tijde open.

Gelukkig hoef je niet altijd het gevecht aan te gaan en kun je al sluipend zonder al te veel herrie je ding doen. Je sluipmoordenaars-arsenaal is weer in al zijn glorie aanwezig, met een paar toevoeging hier en daar. Een goed voorbeeld is het kunnen schieten van messen middels een klein kruisboogje dat om je pols gebonden zit. De kruisboog was al in trailers te bewonderen, maar was dit keer ook in-game te gebruiken.

Variatie in de missies

Doormiddel van je nieuwe wapentuig bereik je de kist met jouw beloningen, en heb je de missie succesvol beëindigd. Het enige wat je nog hoeft te doen aan het einde is uit het gemarkeerde gebied ontsnappen, zoals dat bijna gebruikelijk is in Assassin's Creed. Tijdens de tocht naar buiten wordt verteld dat de zojuist gespeelde missie elke keer anders van opzet is als je deze speelt. De kist kan op een andere locatie spawnen en deuren kunnen op andere plaatsen zitten.

Het is een subtiele manier om de replaywaarde nog iets omhoog te brengen. Zo voelt de missie toch fris aan, ondanks dat je deze al eerder hebt voltooid. Dat is ook de insteek geweest van Ubisoft. Assassin's Creed Unity moet met zijn co-op ook leuk blijven na het uitspelen van de verhaallijn. Met de veranderende missies, aanpasbare kleding van Arno en de interactiviteit van Parijs komt de ontwikkelaar in ieder geval erg ver.

De vier spelers op een bult hout

Assassin's Creed co-op op zijn best

De Franse hoofdstad voelt aan als een exclusief pretpark waarvoor jij en je vrienden zijn uitgenodigd. Samen voltooi je missies, vergaar je nieuwe wapens en beloningen, en maak je Parijs een stukje veiliger. En als je het lekker rustig aan wilt doen, kun je op je gemak de stad zelf bewonderen. Ubisoft heeft met Assassin's Creed Unity een potentiële parel in handen. Nu nog hopen dat die parel de komende maanden overleeft, zodat je in oktober helemaal los kan gaan. L'amener sur!