Skylanders Swap Force Preview

Het is dus niet meer zo dat jouw Skylander er de hele game hetzelfde uitziet. Als je de inktvistentakels van Wash Buckler te slijmerig vindt, dan kun je er in een handomdraai voor kiezen om met het groene wiel van Magma Charge te wisselen, zodat de combinatie Skylander-Wash-Charge ontstaat. Dit heeft niet alleen invloed op het uiterlijk van je karakter, het wisselt ook de vaardigheden van de twee figuurtjes met elkaar uit. Die vaardigheden zijn in tweeën opgedeeld: de aanvallen die je gebruikt met het bovenste deel van je personage én de skills die je uitvoert met de onderste helft. Omdat iedere nieuwe Skylander in tweeën te delen is, kunnen er in totaal 258 nieuwe combinaties van Skylanders ontstaan. Het zal in het begin dus even zoeken zijn naar jouw favoriete personage. Wij hadden het in ieder geval prima naar ons zin met Rattle Zone: een slang met een cowboyhoed die met andere slangen schiet en rondloopt op voeten van lava.

Puzzelen met onderdelen
Je moet er in ieder geval gewend aan raken om je poppetjes van de portal af te halen en in tweeën te delen, want het overgrote deel van de puzzels in Swap Force hebben te maken met het swappen van je karakter. Bepaalde onderdelen van een level kunnen alleen geopend worden als je de juiste combinatie maakt, al maakte de game in de demo die wij speelden nog niet zo goed duidelijk welke twee typen Skylanders wij moesten combineren om verder te kunnen. Niet zo'n groot probleem als je met een druk op de knop kunt switchen, maar bij de vijfde keer het mannetje van de portal af te halen en met de magneetjes opnieuw aan elkaar te klikken, begon verveling langzaamaan toe te slaan.

Wat ons wel meeviel was de relatief hoge moeilijkheidsgraad van de game. In het sneeuwlandschap waar we een half uurtje rondliepen, kregen we harde klappen van de vijanden, waardoor we zelfs meerdere malen het loodje legden. Voor de echte gamer is er in Swap Force dus weldegelijk genoeg uitdaging te vinden. Gelukkig maar dat we al die vijandige aanvallen kunnen ontwijken door uit de weg te springen. Dit klinkt logisch, maar Swap Force is de eerste Skylanders-game waarin personages rond kunnen hoppen. Dit voegt automatisch wat lichte platformelementen toe, maar verwacht geen Mario-taferelen: de gevechten en puzzels spelen nog steeds de hoofdrol.

Uitdagende elementen
Onze springskills werden wel meteen op de proef gesteld toen ons poppetje besloot om munten te verzamelen door over een regenboog te racen terwijl gigantische ijsballen je tegemoet vliegen. Aan ons de taak om te wisselen tussen drie verschillende lichtstralen. Tijdens deze rainbowride zagen we meteen het nieuwe ijseiland waar een deel van de game zich op afspeelt. De blauwe elfen hebben hun handen vol aan hun strijd tegen de kwaadaardige trollen. Jij als Skylander helpt de koddige elfjes een handje -of in ons geval een slangenpootje- mee.

Om hardcore gamers nog wat meer uitdaging te geven, is het Master Rank-systeem toegevoegd: een beoordelingssysteem waarmee je na iedere opdracht die je volbrengt, meer punten krijgt. Door deze score te delen met je vrienden kun je zien wie de levels op de best mogelijke manier uitgespeeld heeft. Of dit echt iets toevoegt aan de game kunnen we nog niet zeggen, maar een leaderboard is altijd al een reden geweest voor gamers om levels keer op keer opnieuw te spelen. De herspeelwaarde wordt er dus alleen maar beter van.

Topper in spé
Na de demo van Skylanders: Swap Force hadden we moeite om afscheid te nemen van onze slangenschietende vriend. De game speelt heerlijk weg en ziet er bovendien fantastisch uit op de PlayStation 4. De kleuren spatten van het scherm af en ook de fantasievolle personages zullen menig (kinder)hart gaan veroveren als de game in de winkels ligt.