Over twee weken is het al zover, want dan komt FIFA Street uit voor de huidige generatie consoles. Qua timing doet EA Sports iets goeds. Het is middenin het voetbalseizoen, de samenstelling van teams maakt niet zoveel uit als bij FIFA en qua releases op het gebied van sportgames verloopt het ook rustig. Daarom is FIFA Street op dit moment meer dan welkom.

Lekker ballen
Om meteen met de deur in huis te vallen; qua aanbod zit het heel erg snor met FIFA Street. Er zijn namelijk verschillende typen wedstrijden. Zo kun je vier-tegen-vier spelen, maar ook vijf-tegen-vijf. Of wat dacht je van een knockout wedstrijdje, waar je bij iedere goal een speler moet afstaan. Daarnaast zijn er wedstrijden waar een panna als doelpunt geldt, of dat je je punten kunt verdubbelen zodra je iemand hebt gedold.

En dat in de meest toffe locaties – waarvan je het grootste deel helaas één voor één moet ontgrendelen – zoals de Dam in Amsterdam, op straat in Engeland of middenin de favela’s van Brazilië. Maar er is meer! Zeker weten. Je kunt namelijk, iets wat ondergetekende echt een geweldige toevoeging vindt, ook zaalvoetbal spelen. Dat hebben we echt heel erg gemist. FIFA 98 was de allerlaatste game waar futsal nog beschikbaar was. Nu, ongeveer veertien jaar later, kunnen we eindelijk weer aan de slag met deze modus.

World Tour
Er is dus veel variatie in de gameplay van FIFA Street te vinden, waaruit geconcludeerd kan worden dat er veel te doen is. Om ervoor te zorgen dat gamers met alles in aanraking komen, heeft EA Canada de World Tour Mode geïmplementeerd. En die is heel erg tof. Vrij letterlijke vertaling van deze modus is dat het om een carrière modus gaat, waar je je eigen straatvoetballer kunt creëren om vervolgens teamgenoten te zoeken waarmee je een potje kunt ballen.

Je begint in een regio die je zelf hebt uitgekozen. Denk aan Noord-Amerika, Spanje, Engeland of Brazilië. Daar kom je terecht in een overzicht waar verschillende uitdagingen staan. Met je teamgenoten is je doel om zoveel mogelijk daarvan te winnen, om vervolgens te klimmen naar het wereldniveau. Gaandeweg zul je dankzij het winnen van de wedstrijden meer en meer punten krijgen, die je vervolgens kunt spenderen aan kleding, vaardigheden en trucjes.

Gameplay
Inderdaad, de trucjes. Daar draait het spel immers om. Te verwachten is uiteraard dat de gameplay een stuk anders zal zijn dan FIFA 12. Zo zul je op een geheel andere manier dribbelen, wat eigenlijk logisch is aangezien de ruimtes klein zijn en dus moet je alles uit de kast halen om je tegenstander te dollen. Via de rechterstick bestuur je je trucjes. Hoe geavanceerder en beter je speler is, hoe meer trucjes hij kan. Het aanbod daarvan is vrij groot - meer dan vijftig trucjes zijn aanwezig.

Het gaat allemaal veel beter en soepeler dan bij FIFA Street 3. Groot pluspunt is dat gewetenloos met je rechterstick spelen niet beloond wordt. Je moet dus echt die trucjes onder de knie krijgen, anders word je verslagen. Dankzij de mogelijkheid om de moeilijkheidsgraad aan te passen, zul je de ruimte krijgen om langzaamaan de gameplay te leren.

Echte sterren
Toegankelijkheid is dus iets waar EA Canada veel aandacht aan besteedt. Goed bezig. Dan over naar iets heel anders: de licenties. Messi, Ronaldo, Rooney, ze zitten er allemaal bij met hun teams. Maar ook de nationale elftallen zijn van de partij, dus dat betekent dat je onder andere met Robben, Sneijder en Stekelenburg aan de slag kunt. Klein minpunt is dat er geen Nederlandse club aanwezig is. Spelers van Ajax, Feyenoord en PSV zullen dus niet speelbaar zijn, iets dat best jammer is voor de Nederlandse gamers. Natuurlijk is het enigszins begrijpelijk, aangezien het niveau van onze Nederlandse clubs (bijvoorbeeld die van De Graafschap) niet bijzonder hoog is. Maar dan toch.

Kwaliteit die je kunt verwachten van EA Sports
De voorlopige conclusie is dat FIFA Street op het gebied van gameplay gewoon hoge ogen zal gooien. Dat is niet verrassend, gezien het succes van de FIFA franchise de laatste tijd. Vertrouwen is er dus. Op het gebied van multiplayer en online moeten we nog even afwachten hoe het spel gaat presteren, maar het schijnt dat EA Canada ongelofelijk haar best doet om ook op dat gebied indruk te maken. We zullen het over twee weken zien!