De Call of Duty franchise is natuurlijk weer volop vertegenwoordigd op een event als Gamescom 2010. Uitgever Activision brengt elk jaar een nieuw deel uit en dit keer is Treyarch aan de beurt. Hoewel de delen van Infinity Ward beter werden ontvangen, gaat deze andere Call of Duty studio hard aan het werk om een zeer goede shooter neer te zetten.

Om succesvol te zijn en te blijven als ontwikkelaar van een grote franchise als Call of Duty, moet er in ieder geval sprake zijn van innovatie en vernieuwing in de game. Tevens is de multiplayer bij deze serie een zeer relevant gegeven. Treyarch werkt hier hard aan en realiseert zich dat ze op moeten blijven boksen tegen de concurrentie. Dit proberen ze dan ook waar te maken door de game flink te vertegenwoordigen in de internationale media.

Call of Duty: Black Ops Screenshot 147900 Call of Duty: Black Ops Screenshot 143938 Call of Duty: Black Ops Screenshot 143948

Ronddwalen in Vietnam
Tijdens de presentatie, die overigens gewoon van de singleplayer was, kregen we twee levels te zien die beide erg van elkaar verschilden. Zo kregen we een gebied te zien wat zich afspeelde in Vietnam en waarbij we nieuwe elementen voorgeschoteld kregen. Te zien was dat je tegenwoordig kunt zwemmen en dat je een vijand kunt besluipen en vasthouden om vervolgens zijn nek om te draaien. De game oogde daarnaast behoorlijk bloederig, bijvoorbeeld in een scène waarin je een slapende vijand besluipt en op brute wijze zijn keel doorsnijd.

Ontwikkelaar Treyarch heeft ook gedacht aan de gevechten die zich in ondergrondse gangen afspeelde tijdens de oorlog in Vietnam. Deze zijn dan ook zeker aanwezig, en door dat soort verradelijke gangen moet je een zaklamp gebruiken om wat te kunnen zien. Je moet constant op je hoede zijn voor vijanden die zich in het donker verschuilen, en dat levert flink wat spanning op.

Geweld vanuit de lucht
Het volgende level wat we te zien kregen heette Payback. Dit level werd eerder al op de E3 vertoond, maar blijft ondanks dat leuk om te zien. Tijdens deze missie neem je het stuur over van een helikopter en moet je alles vanuit de lucht vernietigen. Vele hutjes en andere voorwerpen die zich tussen de vegetatie bevinden worden met de grond gelijk gemaakt. Wat gelijk opviel is dat de explosies er zeer goed uitzagen en dat de actie heel hectisch was. Alles verliep zeer goed en daarom leek het er ook op dat alles op rails leek te lopen, maar niets was minder waar. De presentator liet namelijk nadrukkelijk weten dat het mogelijk was om de weg terug te nemen om naar het begin van het veld te gaan. Natuurlijk is het wel deels scripted, maar blijkbaar heb je toch meer vrijheid dan door iedereen werd gedacht tijdens de presentatie.

Call of Duty: Black Ops Screenshot 147902 Call of Duty: Black Ops Screenshot 143944 Call of Duty: Black Ops Screenshot 147898

Verbeteringen
De Call of Duty franchise is tegenwoordig zo groot dat het lijkt dat elk deel een garantie voor succes is. De games bieden dan ook hele toffe actie, maar opgepast moet worden voor stilstand. Zo gebruikt Black Ops weer dezelfde engine als de vorige delen, en dat is op sommige momenten te merken. Soldaten maken van tijd tot tijd nog steeds rare bewegingen door gebrekkige animaties, en het details op de gezichten kan er gedateerd uitzien. Natuurlijk heeft dit geen directe invloed op de gameplay, maar graag hadden we wel meer verbetering willen zien ten opzichte van de voorgangers.

Hectiek
De grote pluspunten van deze nieuwe Call of Duty is dat het nog steeds erg cinematisch is en dat alles erg spectaculair oogt, met een leuke dosis vernieuwing. Wij hebben er dan ook alle vertrouwen in dat de singleplayer veelbelovend is. Helaas hebben we nog niet de multiplayer kunnen bekijken, iets wat voor Black Ops natuurlijk erg belangrijk gaat worden. Zeker is wel dat de shooter liefhebbers een datum hebben om in hun agenda te zetten, namelijk 9 november. Dan zal Call of Duty: Black Ops in de winkels liggen.