Is PlayStation Plus of Xbox Live Gold beter?

PlayStation Plus games

Sony lanceerde de dienst in 2010 om PlayStationgebruikers toegang tot premium content te verschaffen. Online gamen kon op de PlayStation 3 nog gratis, maar met een PS Plus-abonnement had je allerlei extra’s waar de rest niet bij kon of los voor moest betalen. Uiteindelijk is de dienst gegroeid in wat je nu nodig hebt om voor de PlayStation 4 online te kunnen gamen. Zonder PS Plus ben je tegenwoordig beperkt tot singleplayer of local multiplayer en mis je dingen als gratis maandelijkse games, toegang tot beta’s, kortingen in de PlayStation Store en de mogelijkheid tot party chats en het opslaan van je voortgang in de cloud.

Mét een abonnement heb je het afgelopen jaar maar liefst 75 games kunnen downloaden uit de PlayStation Store. Jammer is dat het om games voor de PS4, PS3 en PS Vita gaat en je dus alle drie de platformen moet bezitten om hier het maximale uit te kunnen halen. Sony ondersteunt geen backwards compatibility dus games als Xblaze Lost: Memories en de Syberia Collection zijn niet te spelen op de PS4. In feite komt dit neer op zo’n twee á drie PS4 games, twee PS3 games en twee voor de PS Vita waarvan sommige ook voor PS4 zijn uitgekomen.

Van alle games zijn de PlayStation 4 titels voor de grootste groep het meest interessant. Opvallend hieraan is dat Sony steeds vaker een grote titel aanbiedt naast wat kleinere indiegames. Zo begint dit jaar al met Deus Ex: Mankind Divided en Batman: The Telltale Series en kwamen de afgelopen maanden onder andere Darksiders 2: Deathinitive Edition, Metal Gear Solid: The Phantom Pain, inFAMOUS: Second Son, Just Cause 3 en Until Dawn voorbij. Niet de minste games en zeker niet de oudste als je bedenkt dat sommigen in 2015 uitkwamen en Deus Ex nog geen anderhalf jaar geleden.

PlayStation Plus of Xbox Live Gold

Voor- en nadelen PlayStation Plus

Door alle maandelijkse gratis games die Sony met het PlayStation Plus abonnement aanbiedt, krijgen spelers de kans om veel titels uit te proberen waar ze in eerste instantie over twijfelden of helemaal niet aan dachten. Voor indie-ontwikkelaars is het een mooie kans hun games onder het brede publiek bekender te maken. Rocket League bleek een enorm succes te zijn nadat hij als gratis game te downloaden was.

Ook zijn er vaak beta's waar je je voor kunt inschrijven. Afgelopen maand konden PS Plus-gebruikers ruim twee weken eerder aan de slag met de Monster Hunter World beta dan mensen met een PS4 zonder abonnement. Daarnaast krijgen PS Plus-leden regelmatig meer korting bovenop de reguliere kortingen in de PlayStation Store. Dit kan al snel tien procent extra schelen.

Bovendien zul je met PS Plus ook bij vrienden met dezelfde game je saves kunnen ophalen en verder gaan. Of stel dat je PS4 crasht, dan hoef je tenminste niet bang te zijn dat je met elke game opnieuw moet beginnen. Je data blijft netjes opgeslagen in de cloud.

Toch kleeft er ook een nadeel aan PlayStation Plus: je gratis games blijven niet in het bezit zonder een abonnement. Dus verloopt je abonnement en je verlengt hem niet, dan kun je ineens niet alles meer spelen. Beetje zuur als je halverwege een game bent en je niet verder kan spelen de volgende dag.

PlayStation Plus of Xbox Live Gold

PlayStation Plus servers

Sony heeft met PlayStation Plus een behoorlijk roerig verleden achter zich liggen. Jaren geleden lag het netwerk onder vuur vanwege de slechte stabiliteit en lag het hele online-onderdeel op je console er soms een tijdlang uit. Ook bleek het netwerk niet altijd even goed beveiligd, toen het meerdere keren door hackers werd aangevallen.

Toch heeft Sony daar veel lering uit getrokken, want het huidige PlayStation Plus werkt gewoon prima. De servers doen het goed, je wordt (bijna) niet uit multiplayermatches geknald tijdens het spelen en ook party chats doen het. Heel af en toe komt er nog wel eens een onderhoudsupdate, waardoor je tijdelijk niet online kan. Alleen is dit meestal van korte duur en komt het niet vaak voor.

Prijs van een PS Plus abonnement

Hoeveel kost een abonnement dan eigenlijk? Sony schotelt je twee opties voor om uit te kiezen. Je kunt voor drie maanden gaan en betaalt 24,99 euro of meteen een jaar en dan kom je uit op 59,99 euro. Uiteindelijk is een jaarabonnement dus een stuk voordeliger dan elk seizoen een nieuwe kaart halen. En vind je tenminste drie van bovenstaande games leuk, dan heb je het geld er eigenlijk alweer uit.

Toch loont het ook om te kijken bij andere winkels dan de PlayStation Store. Vaak zijn de abonnementen goedkoper te vinden. Zo heeft Game Mania wel eens leuke acties waarbij je een jaar lang PlayStation Plus voor 40 euro kunt krijgen, dus houd dat alvast in de gaten voor je huidige abonnement verloopt.