Wie kunnen er winnen?

Na maanden speculeren zijn eindelijk de genomineerden van de Oscars bekendgemaakt. Wij hebben een apart overzicht gemaakt waar je precies alle genomineerden voor iedere categorie rustig kunt bekijken. Het zijn in totaal 24 categorieën met ongeveer vijf genomineerden per categorie.

De belangrijkste nominaties zijn natuurlijk de films die kansmaken om de ‘beste film van 2016’ te worden. Hiervoor zijn uiteindelijk acht films gekozen die allen langs een ontzettend strenge en uitgebreide jury zijn geweest. De films Arrival, Fences, Hacksaw Ridge, Hell or High Water, La La Land, Lion, Manchester by The Sea en Moonlight maken allemaal evenveel kans om de grootste prijs van de avond binnen te slepen.

De avond staat in het teken van wie zich tot beste film van 2016 mag benoemen, maar er zijn nog zat andere categorieën. De andere twee belangrijkste uitreikingen zijn ‘beste acteur’ en ‘beste actrice’. Deze worden onder andere ingevuld door Ryan Gosling (La La Land), Casey Affleck (Manchester by The Sea), Emma Stone (La La Land) en Natalie Portman (Jackie).

Opvallend aan de genomineerden is vooral het enorme aantal nominaties voor de film La La Land. In totaal is La La Land voor 14 categorieën genomineerd en hierdoor evenaart de film het record van Titanic (1997) en All About Eve (1950). Beide films werden in hun desbetreffende jaar ook genomineerd voor hetzelfde aantal Oscars.

Naast ‘beste film’, ‘beste acteur’ en ‘beste actrice’ zijn er nog ruim twintig andere categorieën met genomineerden. Hieronder bevinden zich onder andere Rogue One: A Star Wars Story en Suicide Squad. De superheldenfilm Deadpool wist geen nominatie te bemachtigen.