Foto: RatPac Documentary Films

10. Before the Flood

In Before the Flood worden de vele gevolgen van klimaatverandering getoond en wat de effecten hiervan zijn op bedreigde diersoorten. Leonardo DiCaprio, de vredesambassadeur voor de Verenigde Naties, gaat op zoek naar antwoorden. Hij reist de wereld rond om de gevolgen van de klimaatverandering met eigen ogen te zien en confronteert tegelijkertijd de kijkers met hoe slecht het met de planeet gaat.

In Before the Flood gaat er enorm veel aandacht naar hoe het gaat met de planeet en wordt er aangetoond dat er nog wel hoop is voor de bedreigde diersoorten of drastische klimaatveranderingen. Hiervoor zouden we wel samen moeten werken. Het feit dat er nog mensen zijn die zoveel moeite en passie hierin steken, is simpelweg ontroerend.

Foto: Krishwerkz Entertainment

9. Amy

Iedereen kent Amy Winehouse wel, de zageres van hits als Valerie, Rehab of Back to Black. Ze was dan ook erg bekend in de muziekindustrie en gaf haar eigen draai aan muziek, waardoor ze een geheel eigen sound creërde. Helaas overleed Amy Winehouse op 23 juli 2011 en voegde zich hiermee helaas bij de club van 27.

In de documentaire ‘Amy’ worden nooit eerder getoonde archiefbeelden vrijgegeven en gepresenteerd. Hierin zien we hoe Amy Winehouse haar eigen problemen probeert te analyseren met haar muziek. Haar enorme eerlijkheid en talent zorgde voor het begin van haar carrière en dit wordt mooi geportretteerd in de documentaire Amy.

8. First Contact: Lost Tribe of the Amazon

Een antropoloog reist af naar de Amazone en trekt hier diep in om op zoek te gaan naar stammen die compleet afgezonderd zijn van de mensheid. De antropoloog wilt er achter komen wat er voor heeft gezorgd dat de stam zich heeft afgezonderd, hoe ze leven en waarom ze zo lang geïsoleerd hebben geleefd. Hij bezoekt Xani en Shirimaku en hun families en vraagt hen dit.

De documentaire First Contact: Lost Tribe of the Amazon is vrij ontroerend omdat het contact voor het eerst echt gelegd wordt met de mensen die zo lang geïsoleerd waren in de Amazone. Twee totaal verschillende werelden ontmoeten elkaar en ontwikkelen een bijzondere band. Dit maakt deze documentaire ook een van de meest ontroerende documentaires op Netflix.

7. Cowspiracy

Maker van Cowspiracy, Kip Anderson, gaat op zoek naar hoeveel impact de veeteelt heeft op het milieu. Ook gaat hij uitzoeken wat organisaties zoals Greenpeace, WNF en Oceana doen om te zorgen dat dieren een goed leven hebben.

Als je gevoelig bent voor onderwerpen zoals dierenleed, dan is het kijken van Cowspiracy geen goed idee. Cowspiracy is dan ook een ontroerende documentaire, omdat we te zien krijgen wat er echt achter de schermen met dieren gebeurt. Aan de ene kant wil je dit soort dingen niet zien, maar het is belangrijk dat onderwerpen zoals deze aan de kaak worden gesteld.

Foto: Netflix

6. The Push

Kan je iemand zo hevig manipuleren dat hij of zij een moord zou plegen voor je? Dat is de vraag die behandeld wordt in The Push. Een aantal mensen wordt uitgekozen voor een experiment, zij worden de rest van de avond alleen maar gemanipuleerd door de mensen om hen heen. Iedereen zit in het complot en iedereen weet ervan, behalve degenen waar het experiment op uitgeoefend wordt.

The Push is vrij ontroerend, omdat verschillende mensen ervoor kozen om een moord te plegen voor iemand die hen constant stond te manipuleren. Toch waren er ook enkele mensen die nee durfden te zetten. Dit is natuurlijk enorm mooi van de documentaire. Precies om die reden is The Push een echter aanrader.

Foto: Sundance Institute

5. Alive Inside

Dementie, iedereen kent het wel. Mensen die aan dementie lijden, worden vaak erg vergeetachtig. Maar dat is niet het enige dat wordt aangetast. Ook emoties en het gedrag van de mensen die er onder lijden, veranderen. Nu is er een simpele oplossing gekomen die er voor zorgt dat mensen die lijden aan dementie bepaalde herinneringen terug kunnen krijgen. Dit is allemaal vastgelegd in Alive Inside.

Met behulp van muziek die de inmiddels oude mensen van vroeger nog kennen, komen er toch herinneringen terug. Dit emotionele proces kun je allemaal zien in de documentaire Alive Inside. Pak een doos tissues en pink een traantje weg bij het zien van de terugkerende herinneringen van de mensen in de documentaire.

4. Racing Extinction

Verschillende wetenschappers hebben voorspeld dat aan het einde van deze eeuw de helft van alle diersoorten is uitgestorven. De laatste keer dat er zo’n groot deel van de aarde uitstierf was tijdens het tijdperk met dinosaurussen. Het is duidelijk dat de mensheid dit probleem heeft veroorzaakt, en wij zijn dan ook de enigen die dit kunnen stoppen. De Oceanic Preservation Society (OPS) wilt graag de grootste bedreigingen blootleggen en aan de kaak stellen.

Het feit dat een groot deel van de mensheid niet inziet hoe slecht het gaat met bepaalde diersoorten en hier dan ook niet naar omkijken op het moment dat zij delen van de dieren verkopen of deze afslachten, maakt dat de documentaire al vanaf minuut één impact op je heeft. In Racing Extinction volg je een groep activisten die haar uiterste best doet om de natuur toch te redden, wat ook enorm ontroerend is als je ziet hoeveel moeite er wordt gedaan.

3. End Game

Een leuk onderwerp is het niet: de dood. Toch moeten we er op een dag echt mee dealen. In de documentaire End Game volgen we een aantal mensen die aan hun laatste dagen begonnen zijn. We volgen hun proces naar de dood en komen er achter hoe zij hiermee omgaan.

De verhalen van de patiënten die in End Game langskomen, grijpen je enorm aan en dit zorgt er voor dat je enorm meeleeft met de mensen in de documentaire. De dood is natuurlijk altijd een naar onderwerp, maar in End Game grijpt dit je nog een stuk meer aan.

2. Virunga

De aangrijpende documentaire Virunga gaat over het Virunga National Park, waar het nog vol zit met wilde dieren zoals nijlpaarden, gorillas, olifanten en buffels. De lokale bewoners genieten volop van de natuur en willen die koste wat het kost beschermen. Dit gaat goed, totdat er blijkt dat er olie in het gebied te vinden is. De kleine groep mensen probeert het Virunga National Park en de dieren die daar wonen te beschermen.

De tranentrekker Virunga brengt enorm veel emotie omhoog, omdat het hartstikke naar is om te zien hoe de mensheid meer gefocust is op het winnen van olie dan het behouden van de natuur en de woonplek van de dieren. Je wilt er haast zelf heen gaan om te helpen de natuur en de dieren te beschermen.

Ontroerende documentaires op Netflix - Echte tranentrekkers - P10

1. Avicii: True Stories

Toen DJ Avicii dit jaar overleed, was dit een schok voor iedereen. Abrupt kwam er een einde aan het leven van de 28-jarige Tim Bergling toen hij zichzelf van het leven beroofde. Maar wat heeft heeft hiervoor gezorgd? In Avicii: True Stories wordt er naar het antwoord gezocht en komen we dicht bij het persoonlijke leven van de artiest.

In de documentaire over Avicii worden ook verschillende interviews getoond waarin hij ook praat over zijn persoonlijke problemen en de drukte waar hij mee moest dealen. De documentaire is enorm mooi te kijken, omdat je toch nog een beetje dicht bij de artiest komt voor zijn dood. Dit maakt ook dat Avicii: True Stories op nummer een van de meest ontroerende documentaires op Netflix staat.

Genoeg van de ontroerende documentaires op Netflix?

Als je genoeg hebt van de ontroerende documentaires op Netflix en meer op zoek bent naar spanning, dan hebben we hier de beste misdaad documentaires op Netflix. Hou je meer van muziek? Dan hebben we ook een lijstje met de beste muziek documentaires op Netflix.