Olly Smith Ale Trail interview met Olly Smith - Op naar perfect bier
Bier drinken en daarmee je geld verdienen. Zo’n beetje de droom van elke man, toch? Wijn- en bierkenner en allround grappige man Olly Smith heeft de droombaan gekregen en mag voor de Travel Channel op reis door Amerika gaan om bier te proeven. Hoe dat is lees je in zijn woorden in het Olly Smith Ale Trail interview.
Olly Smith is, buiten het feit dat het een bijzonder grappige man is, ook iemand die zijn vak verstaat. In de afgelopen acht jaar heeft hij vijf prijzen gewonnen voor onder andere het promoten van wijnen of het schrijven van columns. Zo is hij uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke personen binnen de wijnindustrie.
Olly Smith Ale Trail Interview; seizoen twee
Maar blijkbaar is wijn niet het enige waar de passie van Smith ligt. Sinds enige tijd is hij ook een groot van zogenaamde craft beers, wat zoveel betekent als biertjes die op ambachtelijke wijze gemaakt worden. In Olly Smith Ale Trails krijgt Smith namens de Travel Channel de kans om in Amerika deze biertjes te proeven. Dit viel blijkbaar zo in de smaak dat er vanaf 27 november een tweede seizoen van het bierprogramma komt.
Wat te verwachten van het tweede seizoen
Waar het eerste seizoen de focus vooral legde op hoe het bier gemaakt wordt, gaat het tweede seizoen volgens Olly werkelijk alle kanten op. Door op zoek te gaan naar waar de verschillende ingrediënten vandaan komen en de mensen achter die ingrediënten te spreken ontdekt hij nieuwe locaties en nieuwe verhalen achter het bier. Dat zorgt ervoor dat hij nieuwe verbindingen weet te leggen, maar daarnaast ook op plekken komt waar je normaal gesproken niet zou komen als toerist in de VS.
“Troubadour Maltings in Colorado zorgde ervoor dat ik een compleet nieuwe wereld ontdekte achter het bier. De gerst die werd gebruikt voor het bier kwam van een kleine lokale boer die normaal gesproken alleen voor de ontbijtgranen zorgde. Tijdens deze trip werd het mij steeds meer duidelijk dat er een mooie gemeenschap ontstaat door deze kleinere brouwerijen.”
Dat klinkt natuurlijk eigenlijk veel te serieus. Maar dat lijkt niet helemaal de bedoeling voor een programma dat over bier gaat. Gelukkig stelt Olly ons gerust.
“Natuurlijk blijft er ruimte voor lol. Zo word ik bij de eerste aflevering van het tweede seizoen in een raft van een rivier afgejaagd zonder dat ik wist dat het zou gebeuren. Dus dat mag je nog zeker verwachten, anders zou het geen programma zijn waar ik in zit. Maar wat vooral gelukt is in het nieuwe seizoen is dat we dieper zijn gegaan en nieuwe verhalen ontdekten achter verschillende ingrediënten en het bier zelf.”
Een nieuwe favoriet?
Goed, al dat gepraat over bier maakt vast dorstig. Tijdens het eerste seizoen is te zien dat Olly meer dan genoeg biertjes te proeven krijgt. Daar moeten een paar lekkere tussen gezeten hebben. Maar of hij in het tweede seizoen een nieuwe favoriet heeft gevonden is hij niet helemaal zeker van;
“Er waren er te veel om op te noemen. In Buffalo ontdekte ik een brouwerij die haar bier combineerde met fine dining. Eigenlijk was Texas in het algemeen een goede staat om bier te drinken. In Colorado heb ik alleen maar lekker bier gedronken. En in Oregon word je overweldigd door eenvoudigweg de hoeveelheid aan soorten bier.”
Goed, zoals we al dachten heeft Olly genoeg lekkers kunnen proeven. Maar er kan er maar één de winnaar zijn. Na dezelfde vraag opnieuw te overdenken komt hij met zijn favoriet.
“De jongens van Arizona Wildernis waren degene die mij het meest zijn bijgebleven, als ik er eentje moest noemen. Zij maakten bijvoorbeeld een watermeloenbier. Maar wat vooral bijzonder aan hen was, was het feit dat ze alles van lokale brouwerijen wilden halen. Ze voelden zichzelf onderdeel van een beweging en dat was hetgene wat mooi aan hen was.”
Favoriete biertje allertijden
Maar dat blijkt niet het favoriete bier te zijn van Olly. Als we hem vragen naar zijn favoriete biertje dan wordt duidelijk waarom deze man de beste baan aller tijden heeft gekregen. Als je naar de omschrijving van zijn favoriete biertje luistert krijg je meteen zin om zelf ook dat biertje te bestellen.
“Mijn favoriete bier aller tijden komt van mijn plaatselijke brouwerij, Harvey’s Brewery. Ze brouwen al sinds de achttiende eeuw en zij brouwen een prachtig gebalanceerde best bitter wat een standaard donker Brits biertje is. Maar voor mij is dat het ultieme ambachtelijke bier, omdat ze onderdeel zijn van de geschiedenis, met heerlijke malt hop en het is hartig en fruitig tegelijk.”
Na afloop van het interview zijn we in de pub direct op zoek gegaan naar dit biertje. Maar ondanks zijn schitterende omschrijving van het biertje hebben we het helaas niet weten te bemachtigen.
Nieuwe Perspectieven
Als je al die tijd omgaat met een grote hoeveelheid aan bier dan zal je er niet altijd hetzelfde tegenaan kijken. We gaan ervan uit dat je als iemand met zo’n goed smaakpalet niet van elk biertje denkt dat je het achterover moet slaan alsof het ranja is. Olly legt uit dat het nieuwe seizoen hem wel degelijk op nieuwe ideeën heeft gebracht over bier.
“Ik heb altijd geloofd, wanneer het op wijn aankomt, dat je geen tweede hypotheek af hoeft te sluiten om een goede fles wijn te krijgen. Bij Lost Abbey in San Diego betaalde je voor sommige bieren ruim honderd pond per fles. En hoewel ik het niet elke dag zou doen zou ik het zeker neertellen voor een bier van de hand van Tomme Arthur, die zo’n beetje de god van het bier is. Een van die bieren had intensiteit, spannende zure smaken, het voelde alsof ik een biertje dronk met de complexiteit van een Dickins boek vol met karakter en vol verhaal.”
Als bovenstaand verhaal je niet enthousiast heeft gekregen over het enthousiasme van deze man dan weten wij het ook niet meer. Als je geen zin hebt om een smak geld neer te tellen voor een lekker biertje, dan kun je vanaf 27 november op de Travel Channel zien hoe Olly Smith het biertje proeft.