Vermelding lootbox winkans wordt verplicht gemaakt

  Wereldwijd buigen kansspelautoriteiten zich al een tijdje over het gokken in games. Dit komt onder andere voorbij bij lootboxen, waarbij je mogelijk toffe spullen voor in een game kunt winnen. De Amerikaanse brancheorganisatie ESA meldt nu dat de winkans bij lootboxen verplicht zal worden.

  Dit meldt de ESA op haar website. Ontwikkelaars van games moeten hierdoor het model van lootboxen en andere in-game gokactiviteiten aanpassen, zodat het duidelijk wordt hoeveel kans je hebt om iets te winnen. Onder andere Microsoft, Sony en Nintendo hebben al toegezegd dat het nieuwe beleid toegepast zal worden op hun systemen.

  Wat is de ophef rondom lootboxen?

  Er is al enige tijd flink wat ophef rondom gokken in games. Onder meer lootboxen zijn door kansspelautoriteiten onder de loep genomen om te kijken wat er zou moeten veranderen om een mogelijk gokprobleem tegen te gaan. Een lootbox is een kist die je 'blind' kunt kopen in een game, zoals het populaire Fortnite, Overwatch en Apex Legends.

  Je weet vooraf niet wat er in de kist zit en betaalt vaak direct of indirect met echt geld. De ene keer krijg je dan een uniek wapen of outfit voor een game, maar een andere keer zit er een generiek voorwerp in. De kans op een speciaal voorwerp is een stuk kleiner dan de rest en daarmee is een verslavend element aanwezig. Spelers gaan hierdoor namelijk meer lootboxen kopen om dat ene toffe voorwerp in handen te krijgen.

  Is het vermelden van de lootbox winkans de oplossing?

  Onder andere de brancheorganisatie ESA en de Nederlandse Kansspelautoriteit zijn al lang bezig met deze elementen in games, maar nu lijkt er een soort van oplossing te komen. Of de invoer van deze regel, die wereldwijd impact op games zal hebben, de uiteindelijke oplossing is, is onbekend. Het is in ieder geval een begin in de strijd tegen gokverslaving in games.

  De regel zal naar verwachting in 2020 van kracht gaan en tot die tijd hebben ontwikkelaars de tijd om openheid te geven over de winkansen in hun games.

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.