Update - Intertoys failliet, winkels en webshops blijven open

  Intertoys is bijna failliet. Vandaag heeft het bedrijf, dat ook een iconische naam is en een van de grootste speelgoedwinkelketen van Nederland is, uitstel van betaling aangevraagd bij de Rechtbank Amsterdam. Dit meldt de Telegraaf. De vele concurrentie van online webwinkels zouden voor zware tijden zorgen. Roland Armbruster, ceo van Intertoys, betreurt de situatie.

  Webwinkels zijn erg populair onder klanten en grote winkelketens zoals Intertoys hebben hier vaak last van. Ook winkels waarbij klanten goedkoper speelgoed kunnen halen, zoals de Action, Big Bazar en Flying Tiger zijn groeiende concurrenten. Hierdoor gaan bedrijven net als Intertoys bijna failliet of moeten ze simpelweg gewoon de deuren sluiten. Armbruster zei dat het bedrijf met een aantal partijen in gesprek gaat over verdere samenwerking. Hij zei het volgende in een statement:

  “Wij betreuren de huidige onzekerheid die dit creëert voor iedereen bij Intertoys inclusief medewerkers, franchisenemers en leveranciers, maar de marktontwikkelingen in de afgelopen jaren geven geen ander alternatief. Wij zijn met een aantal partijen in gesprek over verdere samenwerking en zullen ons uiterste best doen dit proces op een zo goed mogelijke wijze voor alle betrokkenen uit te voeren.”

  Intertoys bijna failliet

  Voorlopig blijven de 400 winkels in Nederland en België nog open, maar de enige manier om de keten nog enigszins te redden is een stevige herstructurering van de huidige organisatie. De speelgoedomzetten van Intertoys zijn de afgelopen decennium gehalveerd, dus er is nu geen ontkomen meer aan. Ook andere grotere namen zoals Kijkshop en V&D gingen al eerder failliet.

  “In de huidige marktomstandigheden staat ook een marktleider in speelgoed als Intertoys onder voortdurende druk. Met een halvering van de speelgoedwinkelverkoop in tien jaar moeten wij nu moeilijke beslissingen nemen.”

  Intertoys werd in 1976 opgericht door Blokker. Eind 2017 werd de winkelketen verkocht aan een Britse retailinvesteerder genaamd Alteri Investors. Momenteel heeft Intertoys tussen de 400 en 500 winkels in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. Het is nu maar afwachten hoe het afloopt.

  Update

  Inmiddels is Intertoys officieel failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Op de website van de speelgoedketen staat dat de winkels en webshops open blijven. Dit is op verzoek van de curatoren, die nog steeds een doorstart van het bedrijf willen. Het faillissement gaat vooral over de schulden van het concern die mogelijk niet kunnen worden terugbetaald. De salarissen van alle medewerkers zullen wel worden uitbetaald. Er werken rond de 3.200 medewerkers, waarvan 1.600 voltijdsbanen.

  Update 2

  Cadeaubonnen van Bart Smit kunnen niet meer gebruikt worden in de winkels van Intertoys. Een groot deel van de Bart Smit winkels valt, net als Intertoys, onder Blokker Holding. Veel van die filialen zijn onder de naam van de failliete speelgoedwinkel verdergegaan. Hierdoor is het niet meer mogelijk om de bonnen in te leveren. In Nederland zijn er alleen in Assendelft, Den Bosch, Hoogezand en Gouda nog een Bart Smit. In België bestaan nog veertig van deze speelgoedwinkels.

  Update 3

  Momenteel voeren een paar franchisenemers van Intertoys gesprekken met de curatoren. Het doel hiervan is om een doorstart met het (inmiddels failliete) bedrijf te maken. Dit heeft de woordvoerder van de curatoren bevestigd na een bericht van De Telegraaf. Vier partijen willen ongeveer 100 tot 150 winkels overnemen. Intertoys heeft bijna 400 locaties, maar ruim 100 daarvan zijn franchisers. Dit betekent dat deze franchisers niet onder het faillissement vallen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.