Twitter geeft MIT toegang tot alle publieke tweets

  Twitter geeft het Media Lab van de Amerikaanse universiteit Massachusetts Institute of Technology (MIT) toegang tot alle publieke tweets. Daarbij krijgt het instituut 10 miljoen dollar (8 miljoen euro) om die tweets te onderzoeken en analyseren.

  De onderzoekers, die werken aan het project 'Laboratory of Social Machines', hebben nu onbeperkt toegang tot alle publieke tweets die sinds de oprichting van Twitter in 2006 zijn gepost op die website. Met die data hoopt de onderzoeksgroep van het Media Lab "nieuwe platformen voor zowel individuen als instituties te creëren, om maatschappelijke problemen te identificeren, te bediscussiëren en erop in te spelen."

  MIT wil 'consensus' van meningen zoeken op Twitter

  De precieze doelstellingen van het MIT zijn vooralsnog niet helemaal duidelijk. Tot nu toe lijkt het erop dat de prestigieuze universiteit in Cambridge, VS, een soort van consensus wil filteren uit het sociale netwerk Twitter, waar honderdduizenden meningen dagelijks worden verspreid. Ook voor journalisten is Twitter een zeer interessant platform om trends en meningen te destilleren, stelt het Media Lab.

  Het onderzoek van het MIT betekent de eerste keer sinds de stichting in 2006, dat Twitter een onderzoeksteam financieel ondersteunt bij datamining. Dick Costole, CEO van Twitter, denkt dat het onderzoek van MIT "een kans is om de rol van Twitter en andere platformen die mensen laten communiceren, breder te onderzoeken".

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.