Stemmen nabootsen mogelijk door nieuwe software

  Een Canadese startup heeft software ontwikkeld die stemmen nabootsen mogelijk maakt. Dat betekent dat ook bekende mensen nagedaan kunnen worden. In een voorbeeld bootst het bedrijf de stemmen van Donald Trump, Hilary Clinton en Barack Obama na.

  De Canadese startup Lyrebird heeft technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt stemmen na te bootsen. De nagebootste stemmen zouden kunnen zijn van bekende en onbekende mensen. Deze technologie zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden bij presentaties. De software probeert het mogelijk te maken verschillende emoties zoals boosheid en stress na te bootsen in de stemmen.

  Zoals in dit onderstaande voorbeeld te horen werkt de software nog niet perfect. De toon van de stemmen is nog enigszins robotisch. Ook is de inflectie vaak nog gebrekkig.

  Stemmen nabootsen kan consequenties hebben

  Dit geeft ons wel een mogelijke vooruitblik in de toekomst waar het nabootsen van stemmen helemaal mogelijk is. Lyrebird heeft op zijn site aangegeven dat ze beseft dat de software wel eens grote consequenties kunnen hebben.

  "Stemmen namaken kan leiden tot misleiding van diplomaten, fraude en andere problemen die mogelijk veroorzaakt zouden kunnen worden door identiteitsbedrog"

  Op dit moment zijn stemopnames zijn vaak bewijsstukken in belangrijke rechtszaken. Daarom wil Lylebird de software vrij verkrijgbaar maken zodat het voor iedereen duidelijk is dat dergelijke technologie bestaat. Dit betekent dat in de toekomst audio bewijs misschien zijn waarde verliest omdat het namaken van stemmen mogelijk is.

  Lylebirds technologie wordt publiekelijk beschikbaar in de nabije toekomst. Voor meer nieuws over audio, zoals bijvoorbeeld over de Chromecast Audio Receiver en Sonos Play ben je hier op het goede adres!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.