Steam Marketplace gesloten na verzoek Nederlandse kansspelcommissie

  De Nederlandse kansspelcommissie onderzoekt momenteel of meerdere games de kansspelwetgeving aan hun laars lappen. Dit blijkt het geval te zijn bij enkele games van Valve. Het bedrijf heeft nu maatregelen genomen en bij twee games de Steam Marketplace gesloten voor Nederlanders.

  Uit de berichtgevingen van Valve wordt direct duidelijk om welke titels het onderzoek van de Nederlandse Kansspelautoriteiten gaat. Eerder deed zij hier zelf geen uitspraken over. Counter Strike: Global Offensive en Dota 2 bevatten lootboxes en deze zouden in hun huidige vorm voor de Nederlandse wetgeving illegaal zijn.

  Valve Steam Marketplace gesloten

  Nederlandse gebruikers kunnen bij deze twee games geen gebruik meer maken van de Steam marktplaats. Hierdoor kunnen Nederlanders geen items meer verhandelen, maar kunnen buitenlandse gebruikers ook niet meer met Nederlanders handelen.

  Volgens Valve ontving ze eerder twee brieven waarin de Kansspelautoriteiten aandrongen om aanpassingen te doen aan het ruilsysteem. Er moest voor 20 juni actie worden ondernomen, anders zou het voor de rechter worden uitgevochten. Nu is het ruilsysteem voor Nederlanders in de ban gedaan door restricties op te leggen.

  Valve is het oneens met het verzoek van de Kansspelautoriteiten. Misschien is de ban op de Steam Marketplace van tijdelijk aard, want Valve zoekt nog naar manieren hoe het anders kan worden aangepakt. Het afsluiten van de Marketplace voor deze games lijkt voor hen momenteel de snelste optie om alvast aan de wensen van de autoriteiten tegemoet te komen.

  Steam Marketplace gesloten

  Lootboxes zijn niet het probleem

  Volgens de Kansspelautoriteiten zijn de lootboxes zelf niet het probleem, maar juist dat de lootboxes een waarde krijgen toegewezen. Doordat de gewonnen prijzen buiten het spel om verhandeld kunnen worden, mag dit niet volgens de autoriteiten. Juist de economische waarde die de items krijgen maken ze dus illegaal.

  Op het moment onderzoeken de autoriteiten nog meer games. Het moet nog blijken om welke games het verder gaat, al is het aannemelijk dat dit dezelfde titels zijn die eerder ook al door de Belgische kansspelautoriteiten onder vuur lagen. Het hele lootbox-verhaal krijgt nog een staartje.

  Counter-Strike: Global Offensive

  Verkijgbaar vanaf 22 august 2012

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.