PlayStation Network (PSN) offline na DDoS-aanval

  Het PlayStation Network ondervindt vandaag problemen. Deze worden veroorzaakt door een DDoS-aanval opgeëist door hackersgroep Lizard Squad.

  De aanval begon rond half twaalf en het PlayStation Network is daarna deels offline geweest. Tijdelijk waren delen van het network niet toegankelijk, waaonder de PlayStation Store. Op dit moment werken nog niet alle onderdelen. Sony is op de hoogte van het probleem en werkt aan een oplossing, zo meldt John Smedley, president van Sony Online Entertainment op Twitter.

  Ook Diablo III en League of Legends offline

  De DDOS-aanval is opgeëist door een groep die zich Lizzard Squad noemt op Twitter. Het PlayStation Network was niet het enige slachtoffer, ook games als Diablo III, World of Warcraft, Heartstone, League of Legends en Path of Exile werden aangevallen.

  Een DDOS-aanval houdt in dat de servers van een game of dienst zo vaak worden opgevraagd dat deze dit niet meer aan kunnen. Vanaf heel erg veel PC's worden de servers aangesproken totdat deze overladen worden en offline gaan.

  Niet alle games werden daadwerkelijk helemaal offline gehaald. Sommige ondervonden simpelweg tijdelijke connectieproblemen voor een deel van de gebruikers.

  "End the greed"

  Lizzard Squad zegt dat de bedrijven achter deze games te hebberig zijn en hun geld in betere infrastructuur voor hun games moet stoppen. Of de groep meer games en diensten zal aanvallen, moet nog blijken.

  Update (20:30): Nog steeds problemen voor PSN

  Na een middag zijn de problemen rondom de aanvallen nog altijd niet opgelost. Zowel het PlayStation Network als andere diensten ondervinden nog altijd problemen in meerdere regio's. Zo is Battle.net van Blizzard, waar onder andere World of Warcraft en Diablo III gebruik van maken, soms niet te bereiken.

  John Smedley, president van Sony Online Entertainment, meldt dat het nu wachten is. De aanval maakt gebruik van een groot aantal verschillende IP-adressen om de aanval uit te voeren. Deze worden door Sony en haar partners gefilterd, waardoor ze de servers niet meer kunnen bereiken. Het heeft echter tijd nodig om alle IP-adressen te filteren zonder dat normale gebruikers geblokkeerd worden.

  Bommeldingen op Twitter

  Ondertussen lijkt de groep het ook op John Smedley zelf voorzien te hebben. In een tweet wordt een bommelding gedaan voor een vliegtuig dat Smedley vandaag neemt. Dit is in Amerika een misdaad waar bijvoorbeeld de FBI bij betrokken wordt. Smedley heeft dan ook alle vertrouwen dat de daders gepakt worden. "Count on it," zo zegt hij op Twitter.

  Ondertussen is het vliegtuig van Smedley omgeleid naar het vliegveld van Phoenix. De beveiliging is daar nu de bagage aan het doorzoeken op verdachte pakketten, zo meldt Smedley.

  Brazzers en anderen eerder doelwit

  Enkele dagen geleden was Lizard Squad ook al bezig met zijn aanvallen. Toen waren onder andere Brazzers, een website met pornografische video's, en de game Eve Online het doelwit.

  Update (21:30): Aanval opgeëist door andere hackers

  In de nieuwste ontwikkeling rondom de PlayStation Network problemen eist een andere hacker de aanval op. Een Twitter-account met de naam Fame zegt dat Lizard Squad niets met de aanval te maken heeft, maar deze zelf heeft uitgevoerd. Als bewijs geeft Fame een lijst met IP-adressen. Deze zouden van de verschillende Lizard Squad leden zijn.

  Xbox Live aanval gefaald

  Fame zegt daarnaast dat Microsoft's Xbox Live het volgende slachtoffer zou zijn. Deze aanval lijkt echter mislukt te zijn. "Microsoft en Xbox zijn tenminste zo slim niet vanuit één datacentrum te werken," zo stelt Fame.

  In hoeverre de claims van zowel Lizard Squad als Fame op dit moment kloppen, is nog onduidelijk.

  Geen persoonlijke data buitgemaakt

  Sony heeft in een update op haar website laten weten dat er nog hard gewerkt wordt om het PlayStation Network goed online te krijgen. Hierbij benadrukt het bedrijf dat er geen persoonlijke gegevens zijn buitgemaakt. Creditcardgegevens, wachtwoorden en andere informatie opgeslagen op het PSN zijn gewoon veilig.

  Update (23:40): Vlucht Sony president omgeleid en gecontroleerd

  Eerder was al duidelijk dat de vlucht van Sony Online Entertainment president John Smedley was omgeleid. Vlucht 362 van American Airlines was onderweg naar San Diego, maar werd omgeleid naar Phoenix vanwege een "veiligheids gerelateerde zaak," zo meldt een woordvoerster van de vliegmaatschappij tegenover zender WFAA.

  Het vliegtuig en de bagage zijn vervolgens doorzocht. Op Twitter is hiervan de volgende foto te vinden, waarbij te zien is hoe agenten de bagage doorzoeken. Aan boord van de Boeing 757 waren 179 passagiers en zes bemanningsleden.

  Een daadwerkelijke mededeling over de toedracht van het incident is niet gedaan. Eerder werd op Twitter een bommelding gedaan voor de vlucht door Lizard Squad, dat ook zegt achter de aanval op verschillende online diensten en het PSN te zitten.

  Update (09:30): FBI neemt bommelding serieus

  De Amerikaanse oveheid is niet gediend van dit soort 'geintjes', en laat nu de Federal Bureau of Investigations (FBI) los op de hackers.

  Update (11:00): PSN weer online

  Inmiddels is PlayStation Network weer terug in bedrijf. Sony laat weten dat het geplande onderhoud, dat vandaag zou moeten plaatsvinden, is uitgesteld.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.