Piraterij is geen misdrijf meer in het Verenigd Koninkrijk

  Piraterij van online videogames, muziek en films is gedecriminaliseerd in het Verenigd Koninkrijk. Vanaf 2015 zullen piraten tot vier keer een brief krijgen waarin staat dat ze de wet overtreden, maar als deze brieven genegeerd worden worden er geen verdere acties ondernomen,

  Overtreders krijgen dus geen straffen meer opgelegd als ze gepakt worden. Eerst waren er plannen voor strafprogramma's, maar die bleken niet uitvoerbaar te zijn. De overheid is nog wel van plan om file sharing sites aan te pakken.

  Het nieuwe plan heet "the Voluntary Copyright Alert Programme" (Vrijwillige copyright alarm programma, VCAP). Dit plan zorgt ervoor dat enkele anti-piraterij regelingen worden teruggedraaid, zoals het afkappen van internet en een database bijhouden van file sharers. De grootste internetproviders hebben zich al bij het plan aangesloten, naar verwachting volgen kleinere providers.

  Piraterij legaal in GB, volgt de rest van Europa?

  De vraag is of de andere Europese landen het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk gaat volgen. Volgens de Europese rechtbank is piraterij illegaal, maar landen mogen zelf beslissen of ze overtreders vervolgen of niet.

  In Nederlands is piraterij vooralsnog een misdrijf, alhoewel er geen boetes worden uitgedeeld en niemand wordt vervolgd. Overtreders in Duitsland daarentegen krijgen indien ze betrapt worden een boete van duizend euro per gedownloade item. Schrale troost: voor de eerste overtreding in Duitsland krijg je 'maar' een boete van 200 euro.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.