Phishing scam Facebook en Google kost 100 miljoen

  Een man uit Litouwen werd vorige week veroordeeld

  wegens fraude, identiteitsfraude en witwassen. Nu is bekend geworden dat de phishing scam Facebook en Google 100 miljoen gekost heeft.

  Door zich voor te doen als een Taiwanese elektronica producent heeft de man uit Litouwen zo'n 100 miljoen euro verdiend. De 48 jaar oude Evaldas Rimasauskas maakte neppe email adressen, facturen en contracten om op die manier medewerkers van Facebook en Google op te lichten. Het geld wat hij hiermee verdiende werd vervolgens op bankrekeningen in onder andere Hong Kong gestort. Het was al bekend wat de man had gedaan, maar nu weten we ook om welke bedrijven het gaat.

  Phishing scam Facebook en Google door Litouwer

  Rimasauskas krijgt waarschijnlijk 20 jaar cel voor zowel het witwassen als de fraude en krijgt daarnaast nog twee jaar voor identiteitsfraude. In totaal kijkt de Litouwer dus tegen een celstraf aan van zo'n 45 jaar. Woordvoerders van Facebook en Google lieten weten dat ze het verloren geld weer terug hebben gekregen.

  Eerder deze week kwam een Xbox Live hack aan het licht. De tiener die hier verantwoordelijk voor was gaat voor twee jaar de cel in. In 2014 deed Google onderzoek naar phishing scams en vond toen dat 45 procent van de mensen in goede phishing scams trapt.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.